Αποκλειστικό: Μπαράζ αλλαγών στην αγορά εργασίας – Οι διατάξεις που έρχονται

Αποκλειστικό: Μπαράζ αλλαγών στην αγορά εργασίας – Οι διατάξεις που έρχονται

15 Απριλίου 2019

Του Θοδωρή Βγενή

Αυστηρές ποινές για την υποδηλωμένη εργασία

  • Ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 
  • Καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για τους ελεγκτές
  • Ποινές-φωτιά σε όσους εμποδίζουν τους ελέγχους

Να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία φιλοδοξεί η Κυβέρνηση λαμβάνοντας σκληρά μέτρα, που θα περιορίσουν τόσο το φαινόμενο της μαύρης εργασίας, όσο και αυτό της υποδηλωμένης. Παράλληλα, με δέσμη μέτρων ενισχύεται ο ρόλος του ΣΕΠΕ, ενώ μπαίνουν εμπόδια στις αυθαίρετες, αναιτιολόγητες απολύσεις.

Τα τελευταία χρόνια η μαύρη εργασίας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, καθώς από 19,17% το 2014 έπεσε σε 9% το 2018. Ωστόσο, η υποδηλωμένη εργασία που εμφανίζεται ψευδώς δηλωμένη ως μερική ή εκ περιτροπής αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρης ωραρίου καλπάζει προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όσο και στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Για το λόγο αυτό, με ειδικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας προωθούνται μέτρα που θωρακίζουν τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ από την αυτόφωρη διαδικασία και την παρεμπόδιση των ελέγχων με νέες ρυθμίσεις, ενώ μπαίνουν αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο αναμένεται να αυστηροποιηθεί το ισχύον σήμερα πλαίσιο προστίμων για την υποδηλωμένη και ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση. Πρόκειται εργαζόμενους που ενώ φαίνεται στα…χαρτιά να απασχολούνται 4ωρο, στη πραγματικότητα απασχολούνται πλήρες 8ωρο. Με το νέο πλαίσιο θα εξειδικεύονται τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει αυστηρή μεταχείριση των εν λόγω περιπτώσεων. Την ίδια στιγμή, τα κριτήρια που υπάρχουν ήδη, όπως η σοβαρότητα της παράβασης, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων, διατηρούνται κ.α.

Σε άλλη διάταξη εξαιρούνται με ρητή διάταξη νόμου οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του υπουργείου Εργασίας από την αυτόφωρη διαδικασία. Έτσι, το ελεγκτικό προσωπικό προστατεύεται από αβάσιμες και προσχηματικές εγκλήσεις σε βάρος τους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Επιπλέον, ενισχύεται το πλαίσιο ποινικών ευθυνών όσων παρεμποδίζουν τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, ώστε να καλύπτονται όχι μόνο η παρεμπόδιση εισόδου των ελεγκτικών οργάνων και η άρνηση παροχής ή η παροχή ψευδών πληροφοριών και στοιχείων, αλλά και όλες οι συμπεριφορές που συνιστούν παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση κατά την διάρκεια του ελέγχου. Έτσι με την νέα διάταξη προβλέπεται πως εργοδότης, διευθυντής επιχείρησης, εκπρόσωπος ή οποιοσδήποτε τρίτος παρεμποδίζει την είσοδο σε υπάλληλο του ΣΕΠΕ ή του Υπουργείου Εργασίας, που διενεργεί ή συμμετέχει σε έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας ή παρεμποδίζει ή διακόπτει με οποιοδήποτε τρόπο τη διενέργεια του ελέγχου ή αρνείται να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες ή παρέχει ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο βάζει ανάχωμα στις αναιτιολόγητες απολύσεις , καθώς εισάγει την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως απαραίτητη προυπόθεση για να θεωρείται μια απόλυση έγκυρη.

Η σχετική διάταξη αναφέρει ρητά πως η απόλυση θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Αυτό σημαίνει, ότι για την καταγγελία της σύμβασης ενός υπαλλήλου θα απαιτείται «βάσιμος λόγος» που να συνδέεται με την ικανότητα ή την συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Κι αν αυτό δεν θεμελιώνεται, θα μπορεί το δικαστήριο να διατάξει την ακυρότητα της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Με την επερχόμενη ακυρότητα της καταγγελίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη που κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας δίχως βάσιμο λόγο, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής του μισθού τους (μισθοί υπερημερίας).

Επισυνάπτονται οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<