Αποκλειστικό: Έρχονται πιο βαριές “καμπάνες” για την «μαύρη» εργασία

Αποκλειστικό: Έρχονται πιο βαριές “καμπάνες” για την «μαύρη» εργασία

7 Ιανουαρίου 2019 0 σχόλια

Με μπαράζ ελέγχων και “τσουχτερά” πρόστιμα έκλεισε η χρονιά για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Εργασίας δίνουν καθημερινά μάχη προκειμένου να…δαμάσουν την αδήλωτη εργασία και αυτό αποτυπώνεται με το πιο διάφανο τρόποστα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, αλλά και του ΣΕΠΕ. Τον Δεκέμβρη οι ελεγκτικές αρχές προχώρησαν σε 1.233 ελέγχους, εντόπισαν 415 παραβάτες και επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 1.634,186 €. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σταδιακά μειώνονται, με την υποδηλωμένη εργασία να παραμένει το “αγκάθι” στην αγορά εργασίας.

Όπως εξηγούν στο Voucher-Ergasia η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο μετασχηματισμός της αδήλωτης εργασίας σε υποδηλωμένη. Η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.  βάση τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ η αδηλώτη εργασία από 19,17% το 2014 έπεσε σε 12,4% το 2017. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το 2018 φαίνεται τα ποσοστά της αδήλωτης θα πέσουν κάτω από το 10%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό της υποδηλωμένης εργασίας είναι περίπου 10,3%, ενώ περίπου 50% της υποδηλωμένης αφορά μερική απασχόληση που είναι δηλωμένη λιγότερες από τις πραγματικές ώρες.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει το ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας να επεξεργάζονται σχέδιο αυστηροποίησης των ποινών για τους επιχειρηματίες που αυθαιρετούν και κρύβουν τις σχέσεις πλήρους απασχόλησης πίσω από άτυπες συμβάσεις μερικής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voucher-Ergasia το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ΣΕΠΕ και υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν αυστηροποίηση των ποινό για τους εργοδότες που κάνουν κατάχρηση της μερικής απασχόλησης. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες είναι η αύξηση των ποινών για την παράβαση της υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και η δημιουργία αντικινήτρων στους εργοδότες. 

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά μέτρων που θα κάνει τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς. Πλέον, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ προετοιμάζονται με την χρήση ειδικής εφαρμογής στο ΕΡΓΑΝΗ, έτσι ώστε ο έλεγχος να διεξαχθεί την περίοδο που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού παράβασης. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί με παραβάσεις επανελέγχονται σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να δημιουργείται ένας μηχανισμός συμμόρφωσης των παραβατικών επιχείρησεων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<