Αποκλειστικό Voucher Ergasia: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

Αποκλειστικό Voucher Ergasia: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

1 Απριλίου 2019

Η βαρβαρότητα των διατάξεών του νόμου Κατρούγκαλου σε σχέση με τις συντάξεις χηρείας καταργείται εν τη γένεση της. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι περιορισμοί που τέθηκαν με το Νόμο Κατρούγκαλου καταργούνται.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις βασικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου είναι η πρόβλεψη ηλικιακών περιορισμών στην καταβολή της σύνταξης λόγω θανάτου. Προβλέπεται δηλαδή ότι μόνο σε περίπτωση που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η σύνταξη χορηγείται, χωρίς χρονικό περιορισμό, εφόσον δεν συντρέχουν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις λήξης του δικαιώματος (π.χ. θάνατος του επιζώντος συζύγου ή σύναψη γάμου). Στον αντίποδα, στην περίπτωση που ο θάνατος επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του επιζώντος συζύγου, η διάρκεια της συνταξιοδότησης ορίζεται σε 3 έτη. Εάν ο/η δικαιούχος δεν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια της τριετίας αυτής, η καταβολή της σύνταξης διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα και επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του voucher-ergasia με το νέο πλαίσιο που προωθεί η Κυβέρνηση, οι συντάξεις χηρείας θα καταβάλλονται στις συζύγους χωρίς ηλικιακό κριτήριο.
Ιδιαίτερα ευνοϊκό θα είναι το πλαίσιο και για τα τέκνα. Στο προηγούμενο καθεστώς το ηλικιακό όριο που επέτρεπε την καταβολή σύνταξης ήταν τα 18 έτη και παρατεινόταν στα 24 αν τα τέκνα ήταν φοιτητές ή σπουδαστές. Πλέον, με το νέο σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας τα τέκνα ,ασχέτως αν είναι φοιτητές η όχι , θα λαμβάνουν τη σύνταξή μέχρι 24 ετών.

Παράλληλα, οι σύζυγοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι το 50%, όπως ίσχυε με το νόμο 4387/2016, ενώ οι ήδη χορηγηθείσες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση των ευμενέστερο καθεστώς.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<