Αυξήσεις σε χιλιάδες συντάξεις – Τι αλλάζει από τον Ιούνιο

Αυξήσεις σε χιλιάδες συντάξεις – Τι αλλάζει από τον Ιούνιο

3 Ιουνίου 2019

Του Θοδωρή Βγενή

Αύξηση άνω του 40% έρχεται για εννέα κατηγορίες συνταξιούχων χηρείας με το νέο καθεστώς που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή καταργεί τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας και δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες χήρες, που λόγω του ηλικιακού κριτηρίου θα έχαναν τον Μαϊο την σύνταξη χηρείας που λάμβαναν. 

Εξίσου σημαντική είναι και η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τους επιζώντες συζύγους, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση 40% για όλους, δηλαδή και για τους 45.000 συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί σύνταξη χηρείας με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου (για θανάτους από 13 Μαίου του 2016 και μετά). 

Την ίδια στιγμή, για εννέα κατηγορίες η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη καθώς το νέο ποσοστό θα υπολογιστεί επί της παλιάς σύνταξης του θανόντα και όχι επί της επανυπολογισμένης με βάση την εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο νόμος ισχύει από την Παρασκευή 17 Μαίου όταν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Συνεπώς η αύξηση ξεκινάει να μετράει από την σύνταξη Ιουνίου, η οποία πληρώθηκε στα τέλη Μαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι ήδη έχουν αναδρομικά ενός μηνός και στον ΕΦΚΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αυξήσεις.  

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4611/2019 καταργεί το «ψαλίδι» από τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα, ενώ προβλέπει ότι τα παιδιά δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι. Μόνη προϋπόθεση είναι να μην έχουν παντρευτεί.

Παράλληλα, εισάγει ως δίχτυ ασφαλείας το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ και στις περιπτώσεις των χήρων που εργάζονται και μετά την 3ετία χάνουν το 50% της σύνταξης, ενώ αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης απο 50% στο 70%.  

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<