«Μπλόκο» δανειστών στην αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

«Μπλόκο» δανειστών στην αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

10 Ιανουαρίου 2019 0 σχόλια

“Μπλόκο” στην αύξηση του κατώτατου μισθού προσπαθούν να βάλουν οι δανειστές ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την ανανταγωνιστικότητα της χώρας. Αυτό απορρέει από συζητήσεις του Voucher Ergasia με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Εργασίας και δανειστές ανταλλάσσουν επιχειρήματα δια αλληλογραφίας, με τους εκπροσώπους των θεσμών να στέλνουν μακροσκελείς επιστολές και αναλύσεις προκειμένου να τεκμηριώσουν το επιχείρημα τους για την ανάγκη μη εφαρμογής του μέτρου της αύξηση, αλλά κυρίως της κατάργησης του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται και επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα που προβλέπει την επιδότησης της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο τη στήριξη του λανθασμένου μέτρου της αύξησης των κατώτατων αποδοχών είναι αναποτελεσματικό και κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Πάντως, οι δανειστές βρίσκουν σθεναρή αντίσταση, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει βήμα πίσω επισημαίνοντας τους οι μνημονιακές προβλέψεις προβλέπουν έναν κατώτατο μισθό, χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

Παράλληλα, τονίζουν ότι τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους, για την οποία διαφωνούν οι δανειστές, θα λειτουργήσει ευεργετικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών. Πάντως, η αύξηση του κατώτατου θα είναι γεγονός το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν ζεστό χρήμα στις τσέπες τους τον Φλεβάρη.

Μάλιστα, με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εξετάζεται η αύξηση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ 8% και 10%, ώστε να προσεγγίσει τα 630 ευρώ.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<