Ερώτημα σχετικά την κατάσταση στις σχολές ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ του Ηράκλειο

Ερώτημα σχετικά την κατάσταση στις σχολές ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ του Ηράκλειο

14 Απριλίου 2018 0 σχόλια

Τρεις βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, , με θέμα την κατάσταση στις σχολές ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ του Ηράκλειο. Ανάμεσα στους βουλευτές αυτούς, ο Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικότερα:

«Οι σχολές ΕΠΑΣ- ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο Κρήτης, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, με υποδομές ασυντήρητες και πεπαλαιωμένες, εργαστήρια σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ τα μαθήματα γίνονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους.

Στις σχολές αυτές σπουδάζουν μαθητές όχι μόνο του Δήμου Ηρακλείου, αλλά κι από άλλες πόλεις και χωριά της Κρήτης κι έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται και να φοιτούν μέχρι την ηλικία των 23 ετών.

Οι μαθητές που έχουν μόνιμη κατοικία 30χλμ από την έδρα των σχολών του ΟΑΕΔ δικαιούνται επίδομα στέγασης και σίτισης το οποίο όμως χορηγείται μέχρι την ηλικία των 21 ετών, με αποτέλεσμα αρκετοί σπουδαστές, που συμπληρώνουν την ηλικία αυτή, να μην το λαμβάνουν δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι οι σπουδαστές προέρχονται από λαϊκές οικογένειες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια.

Παράλληλα, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τους σπουδαστές σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, απασχολώντας τους σε πολλές περιπτώσεις σε άσχετα με τις σπουδές τους αντικείμενα, αλλά και πέραν του ωραρίου τους, αμισθί, ενώ οι σπουδαστές επιβαρύνονται καθημερινά το κόστος μετακίνησής τους στη δουλειά και στη σχολή. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις που οι σπουδαστές δε βρίσκουν εργοδότη για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Ιδιαίτερα και σημαντικά προβλήματα είναι κι αυτά των εκπαιδευτικών. Η πλειοψηφία τους είναι ωρομίσθιοι υπό καθεστώς ομηρίας, με εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα αν θα καταφέρουν να λάβουν το επίδομα ανεργίας το διάστημα που κλείνει η σχολή, αν θα επαναπροσληφθούν τη νέα χρονιά, παρόλο που πολλοί απ’ αυτούς έχουν ακόμα και πάνω από είκοσι χρόνια προϋπηρεσία στις Σχολές.

Αυτή η κατάσταση υποβαθμίζει τις Σχολές, τη ζωή ωρομίσθιων και μόνιμων εκπαιδευτικών, χτυπάει το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης “αναβάθμισης” της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που διαφήμιζε πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς η Κυβέρνηση, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν τις σχολές, σπρώχνοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είτε σε Ιδιωτικές σχολές είτε στο να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να σπουδάσουν σε αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες σχολές, ενισχύοντας και μ’ αυτό τον τρόπο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που αποτελεί βασική κατεύθυνση συνολικά της ΕΕ.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

1.Να λαμβάνουν το επίδομα σίτισης- στέγασης όλοι οι σπουδαστές ανεξαρτήτως ηλικίας που η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται 30χλμ από τις σχολές του ΟΑΕΔ και να χορηγείται κάρτα απεριόριστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές, σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
2. Η μαθητεία να γίνεται σε εργασιακά αντικείμενα που συνδέονται με τον κλάδο των σπουδαστών των ΕΠΑΣ. Να έχει όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να πληρώνεται στο ύψος του βασικού μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (751 ευρώ), με κατάργηση της διάκρισης πριν και μετά τα 25 έτη. 6ωρο 5μερο 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
3. Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις σχολές, με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Να εξισωθούν τα δικαιώματα των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με των μονίμων. Να επιστραφούν οι διαφορές δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, που προέκυψαν από την παράνομη μείωση του ωρομισθίου το 2013, αφού εντάχτηκαν στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου.
4. Να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων με αναλώσιμα και υλικοτεχνική υποδομή».

 

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας