Μηταράκης: Tα αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους

Μηταράκης: Tα αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους

16 Σεπτεμβρίου 2019

Στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο Real Fm τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Συγκεκριμένα, ως προς το ζήτημα των αναδρομικών και τον τρόπο καταβολής τους από την Πολιτεία, είπε: «Εξαρτάται ποιο είναι το συνολικό κόστος. Πρώτη προτεραιότητα είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ταμείων. Δεύτερος στόχος, είναι η διοίκηση να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Είμαστε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

>Από εκεί και πέρα, τα μικρά ποσά να πληρωθούν εφάπαξ είναι απόλυτα λογικό. Μεγαλύτερα ποσά ίσως χρειαστεί να μπουν σε δόσεις, ανάλογα με τη συνολική οφειλή. Μέχρι να έχουμε τελική εικόνα, όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Φυσικά είναι δεδομένο ότι η διοίκηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Το δεδομένο είναι ότι όλα αυτά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Ό,τι μπορούμε να καταβάλουμε, θέλουμε να ξεκινήσουμε να το καταβάλλουμε». 

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ταμείων, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή, που η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης και βλέπουμε και θετική τάση στην απασχόληση, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία είναι απολύτως σε θέση να αντεπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να προχωρήσουμε την επόμενη τετραετία σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, χωρίς αυτό να αμφισβητεί τη δυνατότητα των Ταμείων να πληρώσουν τις συντάξεις. Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή. Από 1/1/2021, θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και, κυρίως, στα νέα παιδιά που σήμερα διερωτώνται, αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Το θέμα είναι ότι ένα σύστημα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, είναι ασφαλέστερο από το σημερινό σύστημα που βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τις περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εύρεση αρχείου και αυτό δεν αφορά στους εργοδότες που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αφορά περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες».

«Σε κάποια από τα ταμεία, δυστυχώς, οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται – εδώ και τόσα χρόνια, μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) – σε ηλεκτρονική μορφή. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις, θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση. Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί η αίτηση σε δύο στάδια. Στην εκδήλωση της επιθυμίας ένταξης και στην οριστικοποίηση των αριθμών, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται σε μερικά ταμεία αρχείο, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε κούτες, να περάσει στους υπολογιστές».

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by