Πόσο και πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση

Πόσο και πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση

8 Ιανουαρίου 2019 0 σχόλια

Το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται η πολυπόθητη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η μεγάλη απόφαση έχει μπει στην τελική ευθεία, με την υπουργό να οριοθετεί για τότε την μεγάλη ανατροπή στην αγορά εργασίας μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου. Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που αναμένεται να παραδοθεί στην υπουργό Εργασίας αποτελεί την αφετηρία για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την υπουργό Εργασία Έφη Αχτσιόγλο, καθώς την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην…κορυφή της προεκλογικής ατζέντας της κυβέρνησης γιατί συμπηκνώνει το αφήγημα της Κυβέρνησης για αλλαγή πορείας της χώρας, έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει πολλάκις η υπουργός Εργασίας η επιτροπεία έχει τελειώσει και η έξοδος από τα μνημόνια ήταν απολύτως καθαρή.

Στο καθαρά διαδικαστικό κομμάτι, η αύξηση που θα αποφασιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου θα αφορά το σύνολο του 2019. Υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η αύξηση θα πλησιάζει το 7% ή 8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 630 ευρώ το μήνα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ. 

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός σήμερα ανέρχεται για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο στα 586 ευρώ.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<