Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: Τα «ανοιχτά μέτωπα» στα ταμεία που αφήνει η σημερινή Κυβέρνηση

Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: Τα «ανοιχτά μέτωπα» στα ταμεία που αφήνει η σημερινή Κυβέρνηση

24 Ιουνίου 2019

Πολλά “ανοιχτά” μέτωπα στο ασφαλιστικό θα βρει στο δρόμο της η επόμενη Κυβέρνηση, καθώς η νυν Κυβέρνηση έχει προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ακόμα βρίσκονται…στον αέρα μεγάλες εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία το πρώτο πρόβλημα ακούει στην ενοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους αποτελεί ένα γονατογράφημα της σημερινής Κυβέρνησης. Το οργανόγραμμα του φορέα αποτελεί προϊόν μιας «κομπογιαννίτικης» πρακτικής -όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι των ταμείων- για την κατά παραγγελία δημιουργία ενός υδροκέφαλου, αθηνοκεντρικού, δυσλειτουργικού φορέα, ερήμην βέβαια των εργαζόμενων αλλά και της κοινής λογικής.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για αποτυχία ενοποίησης των εντασσόμενων ταμείων. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει κοινός κανονισμός και κατ’ επέκταση κοινά εργαλεία διαχείρισης των σοβαρών θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κανονισμός παροχών).

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα ελλείψεων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΠΟΠΚ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε εξοπλισμό και εργαλεία δουλειάς.

Ένα άλλο ακανθώδες θέμα είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων Δημοσίου & Δήμων.Οι υπάλληλοι του τ.ΟΠΑΔ αποχωρούν μαζικά από το δημόσιο επιλέγοντας την συνταξιοδότηση, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν τη κινητικότητα, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητες τους λόγω των σοβαρών προβλημάτων και του φόρτου εργασίας στα ταμεία. Την ίδια στιγμή, οι πληρωμές των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων για αναδρομικά και των παροχών, για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχεια αναβάλλονται, λόγω του «σφιχτού» προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.

Για το ταμείο επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) οι εργαζόμενοι εστιάζουν στο μεγάλο όγκο εκκρεμών αιτήσεων, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους εργαζόμενους, ενώ κάνουν λόγο για αυθαίρετες μετακινήσεις και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Ο ΟΠΕΚΑ χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους ως ένας συμπληρωματικός φορέας που έχει δημιουργηθεί επίσης στο..πόδι. Η οργανωτική προχειρότητα, το διοικητικό μοντέλο όπως και οι σχετικές πρακτικές είναι αντιγραφή από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με τους εργαζομένους των ταμείων. Κατά την Ομοσπονδία υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες δεν καλύπτονται με “ομήρους” συμβασιούχους ορισμένου χρόνο, χρονίζουσες ελλείψεις σε υλικοτεχνική, έλλειψη προγραμματισμού και κατάλληλης προετοιμασίας.

Ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται και στον ΕΟΠΥΥ, ελλείψεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία και την οργάνωση του, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΠΟΠΚ στον τέως ΟΕΚ – τέως ΟΕΕ το προσωπικό του φορέα μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ, όμως οι αρμοδιότητες και οι αντίστοιχες υπηρεσίες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως. Ουδέποτε επίσης δεν συζητήθηκε σοβαρά και φυσικά δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση της σημερινής Κυβέρνησης για την επανίδρυση τους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<