Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: «Σαφάρι» ελέγχων από το ΣΕΠΕ – Στο «στόχαστρο» 111.000 επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ Voucher Ergasia: «Σαφάρι» ελέγχων από το ΣΕΠΕ – Στο «στόχαστρο» 111.000 επιχειρήσεις

14 Φεβρουαρίου 2019

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ βρίσκονται ήδη 111.000 επιχειρήσεις που αμείβανε μέχρι τον Γενάρη 600.000 εργαζόμενους με μισθούς κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου των 650 ευρώ και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν.

Οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο δυο εβδομάδων και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αυξήσεις. Αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τότε, θα μπουν στόχαστρο των στοχευμένων ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στη λίστα των ελέγχων θα μπουν και οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε..ύποπτες μεταβολές όρων εργασίας ή μετατροπές πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Πως θα λειτουργήσει ο έλεγχος

Μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» το υπουργείο γνωρίζει ποιες είναι οι επιχειρήσεις που αμείβανε κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει να προσαρμοστούν. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν πόσες και ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές προσαρμοστήκαν. Συνεπώς, μετά το χρονικό περιθώριο της 28ης Φεβρουαρίου θα είναι δυνατός ο έλεγχος με πολύ μεγάλη ακρίβεια της συμμόρφωσης ώστε να επιβληθούν κυρώσεις όπου υπάρχει ανάγκη.

Στο ίδιο δείγμα επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί ο ψηφιακός υπερ -επιθεωρητής, δηλαδή το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ και τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου για να εντοπιστούν πρακτικές αποφυγής του νέου κατώτατου μισθού που μπορεί να βασίζονται στην μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη. Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

Η “μαύρη” και αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί από 19,2% το 2014 σε 8,9% το 2018. Το Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε 208.420 ελέγχους τα έτη 2015 έως 2018, επιβάλλοντας 30.000 πρόστιμα συνολικού ύψους 131,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Σώμα διενήργησε δεκάδες χιλιάδες εργατικές διαφορές από τις οποίες οι εργαζόμενοι κέρδισαν απλήρωτα δεδουλευμένα 46,3 εκατ. ευρώ.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<