Στα ύψη η ανεργία: Στην Κρήτη άνοδος για μερική απασχόληση

Στα ύψη η ανεργία: Στην Κρήτη άνοδος για μερική απασχόληση

20 Ιουνίου 2017

Στο… κόκκινο συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία, παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωσή της, τα νέα στοιχεία που καταγράφονται για την ανεργία προκαλούν σοκ.

Πανελλαδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι πάνω από 12 μήνες) καλύπτουν το 70% του συνόλου, ενώ σε ποσοστό 33,1% δεν μπορούν να βρουν δουλειά παρόλο που ψάχνουν πάνω από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, η ανεργία των νέων κινείται στο 60%, ενώ η μία στις δύο νέες θέσεις απασχόλησης είναι με μισό ωράριο και μισό μισθό.

Μάλιστα, 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δε λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Οι αναιμικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλήρη απορρύθμιση (διάλυση, ουσιαστικά) της αγοράς εργασίας που έχουν επιφέρει οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργούν τη σημερινή εικόνα που διαπιστώνουμε μέσα από τα στοιχεία. Από τη μια η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρότι το μισθολογικό κόστος έχει κάνει «βουτιά», κι από την άλλη πληθαίνουν (μάλλον είναι πλέον η πλειοψηφία) εκείνοι οι μισθωτοί που εργάζονται, αλλά δε βγάζουν αρκετά για να επιβιώσουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

 

Τα στοιχεία ανά περιοχή:

Από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει ότι η Ήπειρος είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 47,7%, με το υψηλότερο να καταγράφεται στην Κρήτη και να φτάνει στο 54,4%. Το ποσοστό ανεργίας στην Ήπειρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε στο 26,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο (23,3%) βρίσκονται μόνο οι περιφέρειες της Θεσσαλίας (23,1%), της Στερεάς Ελλάδας (22,9%), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (22,1%), της Αττικής (22%) και της Πελοποννήσου (19,2%).

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, την πιο υψηλή ανεργία παρουσιάζουν οι πολίτες που έχουν τελειώσει έως λίγες τάξεις του Δημοτικού (38%). Όμως στην αμέσως επόμενη θέση (28,6%) βρίσκονται όσοι έχουν σπουδές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία ξεχωρίζει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης που φτάνει το 10,5% κατά το α’ τρίμηνο του 2017. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2,9% συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2016 και κατά 9,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016. Επίσης, στο 6,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων έχουν προσωρινή εργασία. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 5,7% συγκριτικά με ένα τρίμηνο νωρίτερα και κατά 10,1% σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων είναι μισθωτοί (65,4%). Επίσης, είναι υψηλό το ποσοστό (23,3%) των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό.

 

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αυξήθηκε η μερική απασχόληση

Την ίδια ώρα, καλπάζουν στην Ελλάδα οι φθηνές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από τις μισές θέσεις είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, παρά το γεγονός ότι το Μάιο προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 89.534 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017 δημιουργήθηκαν 924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 459.888 πλήρους απασχόλησης και 464.433 θέσεις, αθροιστικά, η μερική 341.104 θέσεων (36,90%) και η εκ περιτροπής 123.329 θέσεων (13,35%).

Για το πρώτο πεντάμηνο, στο νομό Ηρακλείου, οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων) χωρίς προειδοποίηση ανήλθαν σε 2.676, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τις 11.079, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης επίσης αυξήθηκαν, φτάνοντας τις 11.870.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, αυτές αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, καθώς ανήλθαν στις 44.378, με έναν μεγάλο όμως αριθμό να αποδίδεται στην απασχόληση σε ξενοδοχεία του νησιού.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αυτά ανήλθαν σε 310.000 ευρώ.

Από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της σχετικής μελέτης, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το βασικό μισθό (586 ευρώ μικτά)!

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα των κ. Ρομπόλη και Μπέτση, από σήμερα μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 θα αποτελεί το 75% των νέων προσλήψεων.

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας είναι εφιαλτική, με εργαζομένους που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχιας, για ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ.Η εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει εφιαλτική.

Ένας στους 5 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος (500.000), και περίπου 200.000 ενώ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.

 

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<