Θέμα voucherergasia.gr: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κρήτη που είναι στον «αέρα»

Θέμα voucherergasia.gr: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κρήτη που είναι στον «αέρα»

3 Ιουλίου 2020

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που βλέπουν πως είναι ακόμη στον «αέρα», παρα το γεγονός ότι έχει ανοίξει εδώ και λίγα 24ωρα και επίσημα η τουριστική περίοδος.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…επιτυχημένη, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μάλιστα να επιφυλάασσουν χθες «θερμή» υποδοχή στον Υπουργό.

Ενώ και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά (απόγευμα Πεμπτης) ηταν… εκρηκτική, με πολλούς εκ των παρευρισκομένων να αποχωρούν από την αίθουσα.

«Ο ελληνικός τουρισμός θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα», δήλωσε ο υπουργός. Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε, ότι αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν ως προβλήματα, όλες οι υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη επίλυσής τους. «Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε το εθνικό τουριστικό προϊόν και να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι κατανοητός ο φόβος που υπάρχει στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού, διότι είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας. Όμως αυτή η διαδικασία είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς έχει γίνει τεράστια προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, χωρίς όμως να καταφέρει να… ηρεμήσει τα «πνεύματα», καθως η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, λέει ότι είναι σε δεινή θέση.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ετσι, μετα τις χθεσινές άκαρπες επαφές, οι εργαζόμενοι σε όλη την Κρήτη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ξενοδοχοϋπάλληλοι, ξεναγοί και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων είναι στα «κάγκελα»

«Η εργοδοσία δεν υποχωρεί, ώστε να πράξει το αυτονόητο και να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση. Η συμπεριφορά αυτή μας ωθεί να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, εξαγγέλλοντας νέα 24ωρη απεργία των μελών μας, οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, από 03/07/2020 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 π.μ. μέχρι και 04/07/2020 ημέρα Σάββατο και ώρα 8:00 π.μ.», ανέφερε χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Οι εργαζόμενοι – όπως έχει γράψει το voucherergasia.gr – αρνούνται να πιάσουν τιμόνι προτού να υπογραφεί η σύμβαση, με στόχο να στείλουν το μήνυμα κυρίως στην κυβέρνηση ότι δεν μερίμνησε ώστε να έχουν οι εποχικοί εργαζόμενοι την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη επι του ονομαστικού μισθού και οχι επι της οριζόντιας απόφασης των 534 ευρώ.

Συνεπώς για τους εποχικούς υπαλλήλους τουλάχιστον, αυτό σημαίνει οτι καλούνται να ζήσουν -κι εφόσον θα έχουν δουλειά τους δυο επόμενους μήνες- με επίδομα απο τον προηγούμενο Νοέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021!

Δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δουλέψουν αν χρειαστεί καθόλου παρά να αναγκαστούν να εργαστούν σε συνθήκες που δεν θα τους αποδώσουν τα προς το ζην, την ίδια στιγμή που κινδυνεύουν να χάσουν εργασιακά κεκτημένα ετών…
Αυτό που λένε είναι πως οι εργοδότες οφείλουν να αναλάβουν την εταιρική ευθύνη και να τους ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα τους.

«Υπαρχει αναβρασμός, καθως οι άνθρωποι του Τουρισμού είναι σε δεινή οικονομικη θέση, μην έχοντας λάβει ακόμη ούτε το πενιχρό εισόδημα των 390 ευρώ. Παρά το γεγονός οτι η πλατφόρμα ήταν να ανοίξει την 1η Ιούλη, πήρε παράταση για τις 7 Ιούλη, κάτι που έφερε την οργή στις τάξεις των ήδη εξαθλιωμένων οικονομικά εργαζόμενων», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Με ανακοίνωση του το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το “παρών” στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 18:00, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην αίθουσα συνελεύσεων, όπου θα συζητηθούν θέματα που έχουν προκύψει στον κλάδο του επισιτισμού αλλά και προτάσεις και ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Σωματείο.

Οι ξενοδόχοι

Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ με αγωνία παρακολουθούν οι ξενοδόχοι την εξέλιξη των κρατήσεων. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από συγκεκριμένα νησιά δεν λείπουν, οι άνθρωποι του τουρισμού ελπίζουν ωστόσο ότι το πρώτο κύμα τουριστών θα κάνει την εμφάνισή του περί τα μέσα Ιουλίου.

Θολό παραμένει το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών καταμεσής της τουριστικής περιόδου. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 του μηνός, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών με τις πτήσεις που άρχισαν από χθες προς την Ελλάδα.

Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<