Μιχαηλίδου από Κρήτη: «Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας»

Μιχαηλίδου από Κρήτη: «Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας»

10 Οκτωβρίου 2019

Τι είπε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην έναρξη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή».

Στην πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου σε ό,τι αφορά την λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, που σχετίζεται με την απόκτηση οργανισμών λειτουργίας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την έναρξη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ΄ Αρωγή» με θέμα: «Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Πολιτισμικές Πρακτικές και Κοινοτικές Παρεμβάσεις».

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου: «Σε ένα καθαρά κανονιστικό επίπεδο, επείγει η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς να αποκτήσουν επιτέλους οργανισμούς λειτουργίας. Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια μετά τη συγκρότησή τους τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να λειτουργούν επί ασαφούς νομικής βάσης, χωρίς οργανογράμματα, χωρίς το στοιχειώδες νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διοικητική τους λειτουργία. Η θέσπιση των οργανισμών θα ενισχύσει την αυτονομία των φορέων, την αποτελεσματικότητά τους και θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πραγματικά οι δομές σε ενοποιημένη βάση σε επίπεδο περιφέρειας».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους επόμενους στόχους και προτεραιότητες με πρωταρχική, όπως τόνισε επιδίωξη, την διαμόρφωση ενός συστήματος παιδικής προστασίας με ενιαίους κανόνες για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα αποκλείει τη δημιουργία στεγανών και θα αποτρέπει την παρείσφρηση οποιασδήποτε άλλης στόχευσης πέραν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πλέον ευάλωτων παιδιών.

«Το ότι η χώρα μας δεν έχει ευκρινές νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της παιδικής προστασίας, αποτελεί ένα θεσμικό όνειδος, τριάντα χρόνια μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίδεται από την κυβέρνηση, σ’ έναν, όπως τόνισε, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μία συγκροτημένη εφαρμογή της αποϊδρυματοποίησης, σε συντονισμό με τη σχετική τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο και στη βάση των βέλτιστων πρακτικών από ανάλογες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Η αποϊδρυματοποίηση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το προνοιακό σύστημα της χώρας την επόμενη δεκαετία. Χρειάζεται σωστά μελετημένα και προσεκτικά βήματα, με στήριξη και κατάρτιση του προσωπικού των δομών, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει αυτήν τη μεταρρύθμιση, με ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και με ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας. Αποσπασματικές παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και γι’ αυτό δε σκοπεύουμε να χειριστούμε το θέμα επικοινωνιακά και πρόχειρα, αλλά ακούγοντας τους ειδικούς και αφουγκραζόμενοι τους δρώντες στις δομές».


ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<