Το Google Deepmind (Τεχνητή Νοημοσύνη) καταλαβαίνει τα οφέλη της προδοσίας

Το Google Deepmind (Τεχνητή Νοημοσύνη) καταλαβαίνει τα οφέλη της προδοσίας

20 Φεβρουαρίου 2017

Φαίνεται όλο και πιο πιθανό πως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης. Όταν αναπτυχθεί τόσο ώστε να μπορεί να μαθαίνει, να σκέφτεται και να νιώθει χωρίς εισαγωγή δεδομένων από τον άνθρωπο, τότε όσα ξέρουμε θα αλλάξουν σε μία νύχτα.

Για αυτό το λόγο είναι ενδιαφέρον να παρακολουθούμε σημαντικές προόδους στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχει σήμερα όπως το DeepMind, το νευρικό δίκτυο της Google. Είναι ήδη καλύτερο από τους ανθρώπους στον κόσμο των παιχνιδιών και μία καινούρια έρευνα της Google αποκαλύπτει ότι η εταιρεία δεν είναι σίγουρη για το αν οι Τεχνητές Νοημοσύνες προτιμούν συνεργατικές ή ανταγωνιστικές συμπεριφορές.

Μία ομάδα της Google δημιούργησε δύο σχετικά απλά σενάρια για να τεστάρει αν τα νευρικά δίκτυα είναι πιο πιθανούν να συνεργαστούν ή να καταστρέψουν το ένα το άλλο όταν είναι αντιμέτωπα , με ένα πρόβλημα περιορισμένων πόρων. Το πρώτο σενάριο λέγεται «Μάζεμα» και περιλαμβάνει δύο εκδοχές του DeepMind, το κόκκινο και το μπλε, στα οποία δίνεται το καθήκον να μαζέψουν πράσινα «μήλα» από ένα περιορισμένο χώρο.

Αυτό το τέστ όμως δεν εξέτασε απλά την ταχύτητά τους. Το κόκκινο και το μπλε ήταν εξοπλισμένα με λέηζερ τα με το οποίο μπορούν να πυροβολούν για να αδρανοποιούν προσωρινά τον αντίπαλό τους. Αυτό τους έδωσε δύο βασικές επιλογές: να μαζέψουν όσα πιο πολλά μήλα μπορούν ή να επιδιώξουν να μαζέψουν τον ίδιο αριθμό μήλων.

Έχοντας τρέξει την προσομοίωση χιλιάδες φορές, η Google ανακάλυψε πως το DeepMind ήταν ειρηνικό και συνεργάσιμο όταν υπήρχαν άφθονα μήλα. Όσο λιγότερα τα μήλα, τόσο πιο πιθανόν ήταν να αρχίσουν να επιτίθενται το ένα στο άλλο. Αυτή η κατάσταση φυσικά θυμίζει την πραγματική ζωή των περισσότερων ζώων συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα μικρότερα και λιγότερο έξυπνα δίκτυα ήταν πιο συνεργάσιμα σε όλη τη διάρκεια του πειράματος. Πιο πολύπλοκα και μεγαλύτερα δίκτυα όμως, έτειναν να προτιμούν την «προδοσία» και εγωιστικές συμπεριφορές.

Στο δεύτερο σενάριο, με το όνομα «Αγέλη», το κόκκινο και το μπλε έπρεπε να κυνηγήσουν ένα θήραμα. Θα μπορούσαν να το πιάσουν ξεχωριστά, αλλά ήταν πιο εύκολο για αυτά να το πιάσουν μαζί αφού μπορούσαν να το παγιδέψουν πιο εύκολα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα με τα μικρότερα δίκτυα, τα μεγαλύτερα γρήγορα συνειδητοποίησαν πως η συνεργασία ήταν πιο ωφέλιμη από τον ανταγωνισμό

Άρα τι μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτά τα πειράματα; Το Deepmind ξέρει ότι στο κυνήγι η συνεργασία είναι καλύτερη αλλά όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι η προδοσία δουλεύει καλύτερα.

Το πιο τρομαχτικό από όλα όμως είναι ότι τα ένστικτά του είναι απίστευτα όμοια με τα ανθρώπινα και όλοι ξέρουμε τι αποτέλεσμα μπορεί αυτό να έχει.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<