Ημερίδα με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο διαδίκτυο: οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ημερίδα με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο διαδίκτυο: οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

6 Απριλίου 2017

Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα 6 Απριλίου ενημερωτική ημερίδα στο Αστόρια με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Περιφέρεια Κρήτης, τη Δ/νση Αστυνομίας Ηρακλείου, τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) Τ. Δ. Ηρακλείου, τον Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 3ου Λυκείου Ηρακλείου.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Δ/ντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου και ο ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γεώργιος Νάκος. Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές των 3ου Λυκείου και 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου και τίμησαν με την παρουσία τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ομιλία άνοιξε ο κ. Παπαπροδρόμου εξηγώντας στους παρευρισκομένους ότι το διαδίκτυο καταργεί την χωροταξική μας ιδιότητα και «όταν είμαστε στο διαδίκτυο, είμαστε παντού». Αυτό κατά συνέπεια εγείρει θέματα κατάργησης της ιδιωτικότητας τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε:

Νομίζουμε πως αυτά που συμβαίνουν στο διαδίκτυο είναι μακρυά μας, όμως ένα enter μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Βασική συμβουλή του προς τους εφήβους για την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι να συζητούν με τους γονείς τους ότι τους απασχολεί σχετικά με την διαδικτυακή τους ζωή:

Δεν υπάρχει λογισμικό που μπορεί να σε προστατέψει 100%. Η προστασία έρχεται από τα δικά μας πρόσωπα και πρωτίστως την οικογένειά μας.

Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε στην ραγδαία ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία και της προσπάθειες που γίνονται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή νομοθετικά σώματα για την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των χρηστών στο Ίντερνετ.

Αναφορά έγινε και στην αδυναμία των γονιών να ελέγξουν την διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους:

Πριν δέκα χρόνια συμβουλεύαμε τους γονείς να τοποθετούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού. Σήμερα αυτή η συμβουλή είναι άχρηστη δεδομένου ότι το 70% των Ελλήνων συνδέεται στο διαδίκτυο εν κινήσει.

Συνοψίζοντας έδωσε στους εφήβους τις εξής δύο συμβουλές:

  • Μιλάμε με τους γονείς μας
  • Προσέχουμε τι ανεβάζουμε
Οι μύθοι και πραγματικότητες του Ίντερνετ.

1. Μύθος: Είμαστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο

Πραγματικότητα: Κάθε ενέργεια αφήνει ίχνη. Τίποτα από αυτά που δημοσιεύουμε δεν διαγράφεται

2. Μύθος: ‘Ο,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια.

Πραγματικότητα: Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε τις πηγές μας

3. Μύθος: Υπάρχουν εργαλεία προστασίας κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ψυχολόγος του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Γεώργιος Νάκας ο οποίος άνοιξε την ομιλία του εξηγώντας τί είναι ηλεκτρονική αποπλάνηση γνωστή και ως grooming δείχνοντας το τηλεοπτικό σποτ του Σ.Δ.Η.Ε.

Τα «αρπαχτικά του Ίντερνετ» όπως είναι γνωστοί οι ενήλικες που προσπαθούν να αποπλανήσουν ανήλικους προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντα και σεξουαλικές εμπειρίες των θύμάτων τους με σκοπό να τα εκβιάσουν και να τα συναντήσουν.

Οι συμβουλές του κ. Νάκα:

  • Δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους
  • Δεν συναντάμε αγνώστους
  • Δεν ανοίγουμε κάμερα

Αναφορά έγινε και στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως cyber bullying.

Ο κ. Νάκας εξήγησε πως το cyber bullying δεν έχει μόνο θύμα και θύτη αλλά και παρατηρητές προτρέποντας τους μαθητές να μην συμμετέχουν ή να ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές. Και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η επικοινωνία με σχολείο και γονείς ακόμα και με το Σ.Δ.Η.Ε.

Social Media

Αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Νάκας υπενθύμισε ότι ένας από τους όρους με τους οποίουν συμφωνούν οι χρήστες του Facebook είναι ότι το Facebook μπορεί να αλλάξει τους όρους όποτε θέλει. Κατά συνέπεια ό,τι ανεβάζουμε δεν είναι πλέον δικό μας.

Τέλος έγινε αναφορά στο πόσο επικίνδυνο είναι το check-in αφού μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε ένα αρπαχτικό να επιχειρήσει συνάντηση με το υποψήφιο θύμα του.

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<