Πέντε ανατριχιαστικές τεχνολογίες που θυμίζουν επεισόδια πασίγνωστης σειράς

Πέντε ανατριχιαστικές τεχνολογίες που θυμίζουν επεισόδια πασίγνωστης σειράς

9 Ιουνίου 2019

Η ιδιαίτερα δημοφιλής σειρά του Netflix, Black Mirror, εξετάζει τις συνέπειες της σχέσης των ανθρώπων με την τεχνολογία. Η απόσταση όμως μεταξύ της πραγματικότητας και των σεναρίων του Black Mirror μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη.

Μπορεί η ανθρωπότητα να μην έχει φτάσει στο επίπεδο να μεταφέρει την συνείδησή της σε διαφορετικό εγκέφαλο, υπάρχουν κάποιες αρκετές τρομακτικές ανακαλύψεις που δεν απέχουν και τόσο από τη σειρά φαντασίας.

Μιλώντας με τους νεκρούς μέσω bots

Στο επεισόδιο «Be Right Back» του δεύτερου κύκλου, μια πενθούσα χήρα βρίσκει παρηγοριά σε ένα ανθρωποειδές του νεκρού άνδρα της, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση τα δεδομένα του στο διαδίκτυο. Το επεισόδιο αναδεικνύει τελικά πόσο επώδυνο μπορεί να είναι αν δεν επιτρέψεις σε κάποιον να πενθήσει καταλλήλως το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και θα μπορούσε να συνιστά και μια προειδοποίηση για να μην δημιουργηθούν τέτοια bots στην πραγματική ζωή.

Το MIT χρησιμοποιεί το ψηφιακό αρχείο ενός ατόμου για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα Τεχνίτης Νοημοσύνης «ενισχυμένης αιωνιότητας» με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που μπορούν να καταλάβουν τα γλωσσικά πρότυπα και να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες. Αυτό επιτρέπει στην ψηφιακή έκδοση ενός ατόμου να αναπτυχθεί και να μπορεί ακόμη και να εκφράσει άποψη για τρέχοντα ζητήματα.

Η Ευγενία Κούιντα της ρωσικής startup εταιρίας Luka έχει καταφέρει ήδη να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό chatbot της καλύτερής της φίλης, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Σκυλιά – ρομπότ

Τα ρομπότ SpotMini της αμερικανικής εταιρίας Boston Dynamics, μοιάζουν εκπληκτικά με τα ρομπότ με τη μορφή σκύλου που είδαμε στο επεισόδιο «Metal Head» στον τέταρτο κύκλο του Black Mirror.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παρακολουθούμε την απεγνωσμένη προσπάθεια μιας γυναίκας να ξεφύγει από μια αγέλη τρομακτικών σκυλο-ρομπότ δολοφόνων, που επιτίθενται στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας συσκευές εντοπισμού. Πως να μην ανησυχείς για τον τρόπο που θα ελέγχονται τα παρόμοια ρομπότ στο μέλλον και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα ρομπότ SpotMini αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά εντός του 2019.

China’s social ranking

Το σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης της Κίνας, έχει δυστυχώς κάποιες ομοιότητες με την κοινωνία που βλέπουμε στο τρίτο επεισόδιο του Black Mirror με τίτλο «Nosedive». Δείχνει ότι οι άνθρωποι βαθμολογούν ο ένας τον άλλο στην καθημερινή τους συναναστροφή με ένα έως πέντε αστέρια. Αυτή η κοινωνική τους βαθμολόγηση είναι δημόσια και μπορεί να καταστρέψει έναν άνθρωπο και τη θέση του στην κοινωνία, αλλά και να καθορίσει την πρόσβαση που θα έχει σε καλής ποιότητας στέγαση και μετακινήσεις.
Η Κίνα σχεδιάζει να εντάξει όλους τους πολίτες της στο σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης έως το 2020. Οι άνθρωποι θα κρίνονται για τη συμπεριφορά τους, από το κάπνισμα έως και την κακή οδήγηση και είτε θα επιβραβεύονται είτε θα τιμωρούνται με βάση την βαθμολογία που θα συγκεντρώνουν. Οι συνέπειες μεταξύ άλλων, θα αφορούν περιορισμούς στην αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ και απαγόρευση εισόδου σε εστιατόρια.

Αυτόνομα έντομα – Drone

Στο επεισόδιο «Hated in the Nation» του τρίτου κύκλου του Black Mirror, η βρετανική κυβέρνηση απελευθέρωσε σμήνη αυτόνομων εντόμων — drone αλλιώς ADIs προκειμένου να αντικαταστήσει τον συνεχώς μειούμενο πληθυσμό των μελισσών. Τα μικροσκοπικά drones μπορούν να αναπαράγονται και χρησιμοποιούνται κρυφά για να επιτηρούν τον πληθυσμό μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Επίσης χακάρονται και ξεκινούν να σκοτώνουν τους ανθρώπους μπαίνοντας μέσα στα αφτιά τους.
Τώρα, η Ιαπωνία έχει αναπτύξει τα δικά της drone σε μέγεθος εντόμου που μπορούν να επικονιάσουν φυτά, με τις τρίχες αλόγου και μια ιοντική κολλώδη γέλη που έχουν πάνω τους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποφασίσουν τελικά να «το γυρίσουν» σε ιπτάμενο φονικό στρατό.

Οχήματα χωρίς οδηγούς για την παράδοση πίτσας

Οι μεγάλες εταιρίες Dominos και Pizza Hut, εξετάζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την λειτουργία αυτόνομων οχημάτων παράδοσης πίτσας και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα ένα από τα σενάρια του Black Mirror. Η τηλεοπτική σειρά στο επεισόδιο «Crocodile» του τέταρτου κύκλου, δείχνει ένα τέτοιο αυτόνομο όχημα χωρίς οδηγό να χτυπά έναν πεζό.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<