Το Facebook το 2070 θα έχει περισσότερους νεκρούς χρήστες παρά ζωντανούς!

Το Facebook το 2070 θα έχει περισσότερους νεκρούς χρήστες παρά ζωντανούς!

1 Μαΐου 2019

Το Facebook μπορεί να καταλήξει να έχει περισσότερους νεκρούς χρήστες από αυτούς που ζουν, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης (OLL).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα αν το Facebook συνεχίσει να εξελίσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό, θα μπορούσε να έχει 4.9 δισεκατομμύρια νεκρά μέλη έως το 2100.

Ακόμη και αν η ανάπτυξη είχε σταματήσει τελείως το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη μελέτη, το Facebook θα είχε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια νεκρά μέλη έως το 2100.

Μέχρι το 2070, σε αυτό το σενάριο, οι νεκροί θα είχαν ήδη ξεπεράσει τους ζωντανούς.

Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, οι «χρήστες» θα μπορούσε να είναι λάθος λέξη, από τη στιγμή που οι νεκροί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα τους συνεχίζουν να υπάρχουν – και η τύχη όλων αυτών των δεδομένων, των ενημερώσεων με κομμάτια από τη ζωή τους και των αναρτήσεων τους, παραμένει ένα ακανθώδες θέμα, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, βασισμένα στα στοιχεία του πληθυσμού του ΟΗΕ και πληροφορίες από το εργαλείο Facebook για το Audience Insights, θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα σε όλα αυτά τα δεδομένα και πώς πρέπει να τα διαχειρίζονται για το συμφέρον των οικογενειών και φίλων του αποθανόντος καθώς και για την χρησιμοποίηση τους από τους μελλοντικούς ιστορικούς, οι οποίοι θα ανατρέχουν σε αυτά για να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν », δήλωσε ο Carl Öhman του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης (OLL).

«Ποτέ πριν στην ιστορία δεν έχει συγκεντρωθεί σε ένα μέρος τόσο μεγάλο αρχείο ανθρώπινης συμπεριφοράς και πολιτισμού», πρόσθεσε ο συνάδελφός του David Watson. «Αυτό το αρχείο, κατά μία έννοια, θα ελέγχει την ιστορία μας.» Προειδοποίησε επίσης τους χρήστες να μην αφήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα στα χέρια μιας «ενιαίας επιχείρησης κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Πράγματι, το Facebook, δεν φημίζεται για τη μεγάλη προσοχή με τα δεδομένα των χρηστών του – όπως έγινε γνωστό για παράδειγμα με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Σήμερα, οι χρήστες του Facebook που είναι ζωντανοί μπορούν να επιλέξουν μια «νομική επαφή» που θα έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των δεδομένων του λογαριασμού αφού πεθάνει ο αρχικός χρήστης. Άλλοι, ωστόσο, δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτό, δημιουργώντας ένα πιθανό πρόβλημα εάν ένα άτομο πεθάνει πριν ορίσει μια επαφή.

Σε συνέντευξη με τον Observer αυτό το Σαββατοκύριακο, η ψυχολόγος Elaine Kasket είπε ότι «όταν τα μέλη της οικογένειας επιδιώκουν την πρόσβαση στα δεδομένα ενός αποθανόντος συγγενή, το Facebook απαντά στο περίπου: «Θα θέλαμε να μπορούμε να σας βοηθήσουμε αλλά εμείς δεν είμαι σε θέση να… Λένε ότι προστατεύουν το (τεχνικά ανύπαρκτο) δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής του αποθανόντος».

Ο εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία, η οποία διαφώνησε με μερικά από τα ευρήματα της μελέτης, «έχει βαθύ σεβασμό για τη μοναδική μας θέση στη ζωή των ανθρώπων» και παίρνει το ρόλο της στη συζήτηση για την οικοδόμηση της κληρονομιάς σε μια ψηφιακή εποχή σοβαρά.

Αλλά τα αξιόλογα στοιχεία της μελέτης της Οξφόρδης υπογραμμίζουν την ανάγκη για γενικές αλλαγές, λένε οι ερευνητές. Πρέπει να συλλέξουμε τους κωδικούς πρόσβασης και να τους συμπεριλάβουμε στις διαθήκες μας;

«Το Facebook πρέπει να προσκαλέσει ιστορικούς, αρχειοφύλακες, αρχαιολόγους και νομικούς να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποκατάστασης του τεράστιου όγκου των συσσωρευμένων δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας», δήλωσε ο Watson. «Δεν πρόκειται μόνο για την εξεύρεση λύσεων που θα είναι βιώσιμες για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά πιθανόν για πολλές δεκαετίες μπροστά».

Πηγή: reader.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<