Αναστάτωση για 34.000 υποψηφιους της 1Κ/2017 – Τι λέει το ΑΣΕΠ

Αναστάτωση για 34.000 υποψηφιους της 1Κ/2017 – Τι λέει το ΑΣΕΠ

11 Οκτωβρίου 2018 0 σχόλια

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους υποψηφίους της προκήρυξης 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ. Ο επίμαχος διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι και αφορά στη πρόσληψη 404 μόνιμων γραμματέων δικαστηρίων στις αντίστοιχες δομές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ζήτημα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στους ενδιαφερόμενους όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ενώ ανέκυψε πριν λίγες ημέρες, όταν η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης.

Κι αυτό, γιατί 139 επιτυχόντες γραμματείς δικαστηρίων έμειναν εκτός οριστικών πινάκων, παρά το γεγονός ότι είχαν συμπεριληφθεί στους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι είδαν τα ονόματα τους να αφαιρούνται από την οριστική λίστα των επιτυχόντων, ξαφνιάστηκαν καθώς είχαν θεωρήσει ότι η ένταξη τους στους προσωρινούς πίνακες των διοριστέων αποτελεί το “εισιτήριο” για τους….τελικούς του διαγωνισμού.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΣΕΠ επισημαίνουν στο Voucher Ergasia ότι πάντα, σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς, υπάρχουν διαφοροποίησεις της τάξης 5-15% ανάμεσα στους προσωρινούς και τους οριστικούς πίνακες. Ωστόσο, σε αυτή τη περίπτωση το ποσοστό απόκλισης άγγιξε το 30% δημιουργώντας ευλόγως αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους που συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή ακολούθησε τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΑΣΕΠ μετά την υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ο έλεγχος των εγγράφων και των δικαιολογητικών από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι υποβλήθηκαν περίπου 34.000 αιτήσεις για 404 θέσεις.

Η ΚΕΔ αφού ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της ελεγκτικής διαδικασίας και εξέτασε τη συνάφεια ανάμεσα στους τίτλους που είχαν υποβληθεί και στα γνωστικά αντικείμενα των θέσεων προχώρησε στην έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

«Κόπηκαν» στον επανέλεγχο των φακέλων

Ακολούθησε ο επανέλεγχος των φακέλων από τα τμήματα του ΑΣΕΠ, τα οποία είναι ανεξάρτητα και λειτουργούν απολύτως αυτόνομα και καλούνται κάθε φορά να προχωρήσουν στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, τα ανεξάρτητα τμήματα άρχισαν να εξετάζουν από την αρχή τα αποτελέσματα υιοθετόντας μια πιο στενή προσέγγιση και κρίνοντας την συνάφεια των μεταπτυχιακών τίτλων με τις ζητούμενες θέσεις.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι βάσει νόμου δεν υπάρχει κάποιος πίνακας που να καθορίζει τη συνάφεια των τίτλων με κάθε ξεχωριστή θέση. Αυτό, έχεις ως αποτέλεσμα η κατάρτιση των πινάκων να εξαρτάται σημαντικά από την κρίση των επιτροπών.

Τελικώς, τα τρία τμήματα του ΑΣΕΠ, που είχαν επιφορτιστεί με το έργο του επανελέγχου, εντόπισαν υποψηφιους οι οποίοι ενώ βρίσκονταν στους πίνακες των προσωρινά διοριστέων οι μεταπτυχιακοί τους τίτλοι ή τα διδακτορικά δεν είχα συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έπαιξαν και οι ενστάσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Κι αυτό, γιατί αρκετοί ενδιαφερόμενοι ανέφεραν στις ενστάσεις τους ότι στη λίστα των προσωρινά διοριστέων συμπεριλήφθησαν υποψήφιοι των οποίων οι τίτλοι τους δεν είχε καμία σύνδεση με το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για μεταπτυχιακό τίτλο οι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης προστίθεντα 200 μόρια, ενώ το μεταπτυχιακό σε άλλο γνωστικό πεδίο δίνει “μπόνους” μόλις τα μισά (100 μόρια. Αντιστοίχως, ο διδακτορικός τίτλος στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης δίνει 400 μόρια, ενώ 200 μόρια λαμβάνουν όσοι έχουν διδακτορικό σε άλλο πεδίο.

Πάντως, μιλώντας στο Voucher Ergasia υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του ΑΣΕΠ επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι «θα πρέπει να είναι σίγουροι για το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ σύντομα κάθε θιχθείς ή ενιστάμενος θα ενημερωθεί επίσημα και αναλυτικότατα από την Ανεξάρτητη Αρχή για τις αποφάσεις που τον αφορούν».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<