Προγράμματα για 35.333 θέσεις εργασίας: Κοινωφελές και δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκηση

Προγράμματα για 35.333 θέσεις εργασίας: Κοινωφελές και δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκηση

11 Μαΐου 2019

Πακέτο δράσεων για την ενίσχυση των ανέργων προωθεί το υπουργείο Εργασίας το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τρία προγράμματα που θα δώσουν “ανάσα” σε 35.333 πολίτες, ενώ περιλαμβάνουν κοινωφελή εργασία και δράσεις κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Τα νέα προγράμματα στόχο έχουν να δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ των ανέργων και της αγοράς εργασίας μέσω της έμφασης σε τομείς και δεξιότητες που βρίσκονται σε ζήτηση ή που θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά τα προγράμματα που έρχονται είναι :

Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής και πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης Α κύκλος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 3.000 νέους άνεργους ηλικίας 25-29 ετών με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού. Η δράση έχει στόχο τη στήριξη ανέργων απόφοιτων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης για την αναβάθμιση και το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ακόμη προβλέπεται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 200 ωρών. Στο τέλος της δράσης παρέχεται πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.

Ενδεικτικά η θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης περιλαμβάνει τις ακόλουθες ειδικότητες: Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων, Διαχειριστής Δικτύων, Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού, Ειδικός σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών, Προγραμματιστής βάσεων δεδομένων, Διαχειριστής βάσεων δεδομένων, Τεχνικός ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής, Σύμβουλος Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Ανάλυση Συστημάτων Πληροφορικής, Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφορικής.

Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης, Β κύκλος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.000 ωφελούμενους, νέους άνεργους ηλικίας 29-45 ετών με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.

Πρόκειται στην ουσία για ένα δεύτερο “παράρτημα” του προγράμματος που απευθύνεται σε ηλικίες 25 – 29 ετών, το οποίο θα καλύπτει και μεγαλύτερους απόφοιτους πτυχιούχους. Η δράση αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού. Προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητα του κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ακόμη προβλέπεται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 200 ωρών. Στο τέλος της δράσης παρέχεται πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.


Στην υλοποίηση ενός Β κύκλου 8μηνης Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους που θα έρθει να “κουμπώσει” με το μεγάλο πρόγραμμα των 30.333 θέσεων, το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος είναι να μην υπάρξει αισθητό χρονικό κενό ανάμεσα στην λήξη του 8μηνου προγράμματος που ξεκίνησε το 2018 και από τον Ιούνιο σταδιακά βαίνει προς το τέλος του. Αυτό σημαίνει πως η νέα προκήρυξη θα πρέπει να αναμένεται έγκαιρα ώστε οι προλήψεις του νέου 8μηνου κύκλου της Κοινωφελούς να γίνουν προς το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος αυτός κύκλος της Κοινωφελούς αναμένεται να έχει σε γενικές γραμμές τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Α κύκλο, πράγμα που σημαίνει πως οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι της ίδιας τάξης μεγέθους. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, από τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Α κύκλου, έχουν καλυφθεί οι 25.184.

Υπενθυμίζεται πως για τα προγράμματα της Κοινωφελούς ισχύουν πλέον νέοι μισθοί από 1η Φεβρουαρίου 2019. Το ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 24,39 ευρώ για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, ενώ ο μηνιαίος μισθός θα φτάσει έως και τα 609,75 ευρώ για όλους όσοι έχουν 25 μεροκάματα το μήνα (μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ήταν 495,25 ευρώ για τους εργάτες άνω των 25 ετών).

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<