Αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

Αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας

24 Φεβρουαρίου 2018 0 σχόλια

Αύξηση παρουσιάστηκε στην επισκεψιμότητα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2017 αλλά και την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2017, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους τους 2016.

Όπως αναλύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το συγκεκριμένο δεκάμηνο, ο ιερός βράχος της ακρόπολης είχε 2.510.397 επισκέπτες, το μουσείο της Ακρόπολης 1.428.037 επισκέπτες, το Εθνικό μουσείο 489.279 επισκέπτες, το μουσείο Ηρακλείου 404.660 επισκέπτες και η Κνωσός 612.119 επισκέπτες.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρει πως δεν αρκεί το  όνομα της Ακρόπολης για να γίνει διαφορά και ότι πρέπει να προσαρμόσει κάποιος το μουσείο με βάση τις προσδοκίες των επισκεπτών, να παρακολουθεί τι τους αρέσει.

Επισήμανε πως όλα τα μουσεία της χώρας και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν κάτι να προσφέρουν, καθώς τα αντικείμενα που βρίσκονται στα μουσεία της χώρας, είναι ανακαλύψεις μέσα από τη χώρα της Γης ενώ άλλη θα έδιναν μια περιουσία για να τα αποκτήσουν. Προσθέτει επίσης ότι από τη στιγμή που καταλαβαίνει κάποιος την αξία εκείνων που διαχειρίζεται, δένεται πιο πολύ μαζί τους και προσπαθεί να τα προσέχει αλλά και να ψάχνει πιο πολύ.

Η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο από την πλευρά της, τόνισε πως υπάρχουν δυο παράγοντες που φέρνουν στη δεύτερη θέση της λίστας το ΕΑΜ. «Ο πρώτος είναι ότι έχουμε αύξηση τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Βέβαια η αύξηση αυτή δεν βοηθάει αν ένα μουσείο δεν είναι ενεργό, αν δεν δραστηριοποιείται. Κι ερχόμαστε στον δεύτερο παράγοντα. Είναι απαραίτητο για ένα μεγάλο μουσείο, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, να προσφέρει νέες αιτίες τόσο στους τουρίστες, όσο και στους κατοίκους της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, να το επισκεφτούν» σημειώνει η διευθύντρια και τονίζει: «εμείς ως ΕΑΜ προσφέρουμε πολλές αφορμές και για τους Έλληνες λόγω των πολλαπλών δράσεων, αλλά έχουμε μπει και στον διεθνή χάρτη με τις περιοδικές μας εκθέσεις. Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες αποτελούν, μαζί με τις μόνιμες εκθέσεις μας, πόλο έλξης και το διαπιστώνουμε αυτό τόσο από τα σχόλια των επισκεπτών όσο και από την αλληλογραφία που λαμβάνουμε».

Στις 7 Μαΐου θα εγκαινιαστούν οι «Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου» στον χώρο περιοδικών εκθέσεων, που σύμφωνα με την κ.Λακογιάννη ετοιμάζονται εδώ και ένα χρόνο, με πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης είναι η Σπάρτη με τον κόσμο να παίρνει ήδη μια πρώτη γεύση. Στη συνέχεια η περιοδική έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλα Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Τέλος η ίδια σχολίασε την περιοδική έκθεση λέγοντας: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτό το μήνυμα απλώνεται σε όλη την Ελλάδα χάρη στη βοήθεια των μουσείων ΠΙΟΠ. Είναι μια πολύ καλή συνεργασία και βλέπω ότι στη Σπάρτη τη δέχτηκαν με πολύ ενθουσιασμό. Αυτές οι συνεργίες βοηθούν πάρα πολύ».

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας