Κατάρτιση Κοινωφελούς Εργασίας: Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν

Κατάρτιση Κοινωφελούς Εργασίας: Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν

20 Οκτωβρίου 2017

Το περίφημο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους της Ελλάδας, το οποίο «τρέχει» τους τελευταίους μήνες, θυμίζει κάτι από το… γιοφύρι της Αρτας. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Τα προβλήματα άρχισαν από νωρίς όταν καθυστέρησε η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των επιτυχόντων. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, αφού στους κατά τόπους ΟΑΕΔ, οι αρμόδιοι υπάλληλοι (χωρίς να το προβλέπει η εγκύκλιος) δεν άφηναν όλους τους ωφελούμενους να δηλώσουν την κατάρτιση, με το πρόσχημα ότι κάποιοι έχουν δίπλωμα στις 3 ενότητες στους υπολογιστές με αποτέλεσμα να τους χαντακώσουν. (δες σχετικό άρθρο του voucher ergasia).

Έπειτα καθυστέρησε τρεις μήνες η έναρξη της κατάρτισης των ωφελούμενων, αφού κανονικά έπρεπε να ξεκινήσει μετά τον 2ο μήνα εργασίας με βάση την εγκύκλιο του προγράμματος.

Γι’ αυτό το λόγο μετά από διευκρινιστική ανακοίνωση των αρμοδίων, τα μαθήματα πρέπει να γίνονται κάθε Παρασκευή, αλλά επειδή δεν θα φτάσουν οι Παρασκευές, πριν το τέλος του οχτάμηνου εργασίας, οι ωφελούμενοι θα σταματήσουν κάποιες μέρες να προσέρχονται στους Δήμους και θα εκπαιδεύονται κάθε μέρα μέχρι να συμπληρωθούν οι 120 ώρες κατάρτισης. Αυτό βέβαια δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους Δήμους, αφού κάποια διαστήματα θα χάσουν τους εργαζομένους τους κάθε μέρα.

Η Επιτελική Δομή τόνιζε επίσης ότι τα μαθήματα θα έπρεπε να γινόταν στο ωράριο του Δήμου και επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις πρωί από 8:00 – 16:00. Πόσα όμως τμήματα να χωρούσαν μόνο Παρασκευές και το συγκεκριμένο ωράριο;

Στην αρχή και παρά τις εύλογες πιέσεις των παρόχων, που ήθελαν να φτιάξουν τα σχετικά τμήματα και να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους, οι οδηγίες από πλευράς της Επιτελικής Δομής δεν ήταν ξεκάθαρες ούτε και προς τα ωράρια. Οι πάροχοι κατάρτισης ζητούσαν να κάνουν κάποιες μέρες τετράωρα ώστε να χωρέσουν 2 τμήματα ανά αίθουσα (1η βάρδια 08:00-12:00 και 2η βάρδια 12:00-16:00). Όμως κανένας από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ δεν μπορούσε να απαντήσει και να το επιτρέψει. Έτσι υπήρχαν πολλές περιοχές που οι Δυναμικότητες σε αίθουσες των παρόχων, δεν έφταναν τις Παρασκευές να εξυπηρετήσουν το πλήθος των ωφελούμενων. Και ενώ το πρόγραμμα κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα και ενώ κάποιοι πάροχοι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τα πρώτα τμήματα τους με 6ωρα, επιτράπηκαν προφορικά, με διαβεβαιώσεις κάποιων υπαλλήλων της Επιτελικής Δομής τα τετράωρα. Πολλά τμήματα όμως είχαν ξεκινήσει και είχαν δεσμευτεί αρκετές αίθουσες με 6ωρα. Έτσι δεν έμενε χώρος για τα επόμενα τμήματα.

Στα επόμενα λοιπόν τμήματα,  πολλοί πάροχοι έβαλαν κάποιες μέρες 2ωρα ώστε τα μαθήματα (τα οποία έπρεπε να τελειώνουν στις 16:00) να χωρέσουν σε κάποια αίθουσα που είχε πριν 6ωρο.

Επειδή, όμως, είμαστε στην… Ελλάδα και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, τελικά στις 18/10  βγήκε ανακοίνωση με μεγάλη καθυστέρηση και αφού είχαν συμπληρωθεί και ξεκινήσει τα τμήματα των παρόχων, και είχε εκπνεύσει η  προθεσμία (16/10 για να επιλέξουν ΚΕΚ και οι τελευταίοι ωφελούμενοι) η οποία έλεγε πως δεν επιτρέπονται τα 2ωρα ή τα 3ωρα και ότι θα μπορεί να πραγματοποιείται κατάρτιση μέχρι τις 20:00. (διαβάστε την ανακοίνωση εδώ). Τώρα το θυμήθηκαν;

Με λίγα λόγια, επετράπη τελικά ο καταρτισμός και απογευματινών τμημάτων, αλλά βέβαια, αυτό έγινε τελευταία πάλι στιγμή και οι πάροχοι έχοντας τη… θηλιά στο λαιμό, είχαν κάνει τα σχετικά τμήματα, βασιζόμενοι μέχρι τώρα στις προηγούμενες οδηγίες.

Αν όλες οι διευκρινήσεις της επιτελικής δομής είχαν δοθεί από την αρχή, θα γινόταν τελείως διαφορετική δομή τμημάτων και πολλοί ωφελούμενοι που τώρα διαμαρτύρονται για τα ωράρια τους, θα είχαν μπει σε τμήματα της αρεσκείας τους.

Είπαμε, το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στους Δήμους είχε εξ αρχής τα προβλήματά του, αλλά να βγαίνουν ανακοινώσεις όταν πια όλα βρίσκονται στο τέλος τους, αυτό δεν έχει προηγούμενο. Και ως είθισται, είμαστε ο λαός της τελευταίας στιγμής. Και όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος, «και τώρα τρέχουμε».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<