Νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: Να μην γίνουν τα ίδια Λάθη!

Νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας: Να μην γίνουν τα ίδια Λάθη!

25 Μαρτίου 2018

Η αγωνία των ενδιαφερόμενων κορυφώνεται όσον αφορά το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τους 274 Δήμους, το οποίο έχει μπει στην τελική του ευθεία και μέσα στον Απρίλιο αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις ώστε να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Με το νέο κοινωφελές, για το οποίο σας έχει ενημερώσει αναλυτικά το Voucher Ergasia με πρόσφατα ρεπορτάζ, αναμένεται να απασχοληθούν σε 274 δήμους της Ελλάδας 25.000 άτομα.

Ωστόσο, η επικείμενη πρόσκληση, η οποία θα περιέχει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ελλοχεύει κάποια προβλήματα που είναι πιθανό να υπάρχουν, αν υπολογίσουμε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στα προηγούμενα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, δηλαδή στο προηγούμενο των 274 Δήμων και σε αυτά των 17 και 34 δήμων αντίστοιχα (τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη).

Ένα από τα προβλήματα έχει να κάνει με την κατάρτιση των ανέργων και το σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί εξ αυτών να μείνουν εκτός. Πώς γίνεται αυτό; Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Εφόσον αποφασιστεί η κατάρτιση να περιορίζεται στη μία μέρα την εβδομάδα για να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 120 ώρες και εφόσον καθυστερήσει να ξεκινήσει όπως έγινε στα προηγούμενα προγράμματα, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με τα συγκεκριμένα δεδομένα οι ωφελούμενοι θα χρειάζεται να κάνουν οκτάωρα μαθήματα.

Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για μία διαδικασία που όχι μόνο δεν βοηθάει το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα (όσον αφορά την αφομοίωση των πληροφοριών), αλλά δημιουργεί πρόβλημα στους ίδιους τους ωφελούμενους που θα χρειαστεί να μπουν σε μία κουραστική διαδικασία κατάρτισης.

Εκτός αυτού, το όλο ζήτημα θα παρουσιάσει δυσκολίες και με το λειτουργικό κομμάτι. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί (κι εδώ ακριβώς είναι το «καυτό» ζήτημα)  αν υπάρξει κατάρτιση των ωφελούμενων του προγράμματος μία φορά την εβδομάδα και μάλιστα 8ωρο, τότε τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης θα έχουν ξεκάθαρη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα άτομα, αφού αθροιστικά δεν έχουν την δυναμικότητα να καλύψουν τον προβλεπόμενο αριθμό ωφελούμενων.

Δηλαδή οι πιστοποιημένες δυναμικότητες των ΚΕΚ ανά ημέρα σε κάθε Νομό είναι πολύ μικρότερες από τα συνολικά άτομα που θα είναι επιτυχόντες στο πρόγραμμα.

Σε απλά ελληνικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί άνεργοι να μείνουν εκτός κατάρτισης!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ; Κοινωφελής Εργασία: Πότε αναμένεται η πρώτη φάση

Ποια είναι η λύση σε μία τέτοια περίπτωση; Είναι όσο απλό όσο φαίνεται: με τη σχετική ευελιξία μπορούν να γίνουν τετράωρα μαθήματα, (σε 2 βάρδιες ανά ημέρα) άρα δύο τμήματα κάθε Παρασκευή σε κάθε αίθουσα ενός ΚΕΚ, ή να επιτραπεί εκτός την Παρασκευή και 2η μέρα την εβδομάδα για να γίνεται ή κατάρτιση. Δηλαδή κάποιοι Άνεργοι θα καταρτίζονται Παρασκευή και κάποιοι άλλοι πχ Δευτέρα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φεύγουν όλοι μαζί την ίδια ημέρα από τους Δήμους γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσλειτουργία σε αυτούς.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό η Κατάρτιση να ξεκινήσει στην ώρα της, ώστε να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο προηγούμενο πρόγραμμα των 274 Δήμων. Τι είχε γίνει στο προηγούμενο πρόγραμμα; Είχε καθυστερήσει να βγει η πρόσκληση της κατάρτισης με αποτέλεσμα να γίνουν συνεχόμενες εβδομάδες μάθημα (κάθε μέρα) ώστε να συμπληρωθούν οι 120 ώρες κατάρτισης, προτού τελειώσει το πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους Δήμους, αφού για συνεχόμενες ημέρες άδειασαν οι υπηρεσίες.

Επίσης στο προηγούμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας των 274 Δήμων, είχε προκαλέσει ερωτηματικά η απόφαση του ΟΑΕΔ (κατά την περίοδο που οι άνεργοι έκαναν αποδοχή της θέσης τους, για την Κοινωφελή Εργασία), να μην αφήνει όσους ωφελούμενους είχαν Πιστοποίηση Υπολογιστών, να δηλώνουν την Κατάρτιση την οποία είχαν δικαίωμα από το Πρόγραμμα.

Το γεγονός αυτό, που δεν το προέβλεπε η εγκύκλιος του προγράμματος, οδήγησε πάρα πολλούς ανέργους, να φύγουν από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ, χωρίς να δηλώσουν ότι επιθυμούν την Κατάρτιση παρόλο που το ήθελαν και το είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Το Voucher Ergasia είχε καταγγείλει εκείνη την περίοδο, αυτές τις αυθαίρετες πρακτικές του ΟΑΕΔ (δείτε το συγκεκριμένο μας άρθρο) και επιβεβαιώθηκε αργότερα, αφού είχε σταλεί σχετικό έγγραφο στους Δήμους, στο οποίο φαινόταν ξεκάθαρα στην σελίδα 3 ότι όλοι οι ωφελούμενοι μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπολογιστών.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το θέμα του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους μεταξύ άλλων να ζητούν:

  • Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες.
  • Να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς δήμους λόγω των αυξημένων αναγκών τους.
  • Να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι ΝΠΔΔ αλλά και τα ΝΠΙΔ των δήμων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ; Κοινωφελές: Αναλυτικά όλες οι θέσεις στην Κρήτη

Όπως είναι λοιπόν λογικό, όλα αυτά που αναφέραμε, έχουν προκαλέσει προβληματισμό ενόψει της πρόσκλησης για το νέο Κοινωφελές και μένει να δούμε αν οι αρμόδιοι δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη, ώστε το πρόγραμμα να «τρέξει» δίχως προβλήματα και βασικά δίχως εμπόδια που έχουν να κάνουν με τους ωφελούμενους αλλά και με τους Δήμους.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<