«Θα συνεχιστεί η κοινωφελής εργασία στους Δήμους, καταπατώντας βασικούς κανόνες εργατικού δικαίου»

«Θα συνεχιστεί η κοινωφελής εργασία στους Δήμους, καταπατώντας βασικούς κανόνες εργατικού δικαίου»

14 Οκτωβρίου 2019

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με το λεγόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Βύρωνα.

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου
πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι με το λεγόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Βύρωνα. Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι ωφελούμενων όπως αρέσκονται να τους ονομάζουν οι κυβερνήσεις,
Ε. Ένωση και Δήμαρχοι στο αρμόδιο υπουργείο που χαράσσει και εφαρμόζει αυτά τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων.
Είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στο Δημαρχείο Βύρωνα και η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου συντάσσεται με τα αιτήματα των εργαζομένων και σε ψήφισμα του αναφέρει :

Νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου
απασχόλησης  στους Δήμους. Να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, έτσι ώστε να μην παραβιάζεται η βασική αρχή του εργατικού δικαίου για ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Επίδομα
ανεργίας σε όλους όταν τελειώνει το πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς. Δικαίωμα συμμετοχής στα νέα προγράμματα, όποιων το επιθυμούν, ακόμη και εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε αυτά.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία του σωματείου μαζί με
εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και το δημοτικό σύμβουλο κ. Μαυρόπουλο Τάσο συναντήθηκε και συζήτησε με τον Διευθυντή εργασιακών σχέσεων κ. Αγραπιδά .

Ο κ. Αγραπιδάς ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το πρόγραμμα και το χαρακτήρα του, που καθορίζεται και χρηματοδοτείται από την Ε. Ένωση. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, θα έχει την ίδια διάρκεια, δεν θα εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση. Πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτό όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν. Ενώ για το επίδομα ανεργίας ανέφερε ότι
αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα το οποίο δεν αλλάζει. Και συνέχισε λέγοντας δεν γνωρίζω εάν τελικά δοθεί παράταση στο πρόγραμμα για τους δήμους. Εάν υπάρχουν χρήματα στις δημόσιες δαπάνες γιατί η παρατάσεις πληρώνονται από εθνικούς πόρους. Το αίτημα για παράταση είναι δίκαιο θα το μεταφέρω, όπως και όλα τα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ανέφεραν οι εκπρόσωποι του σωματείου μεταφέροντας τις αγωνίες των συναδέλφους. Ζήτησαν να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, οι ανάγκες των δήμων είναι τεράστιες και χρειάζονται μόνιμο προσωπικό οι Δήμοι και ο Δήμος Βύρωνα. Αναφέρθηκαν ότι αυτή η αντεργατική πολιτική πρέπει να
καταργηθεί και απαίτησαν το υπουργείο να υιοθετήσει τα αιτήματα του σωματείου που είναι και αιτήματα όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Το σωματείο των εργαζομένων θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική που κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. Ενδεικτικό της αντεργατικής πολιτικής είναι οι αντεργατικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για τις επενδύσεις, όπου δίνεται ΓΗ και Ύδωρ στους επιχειρησιακούς ομίλους και τους εργολάβους. Χαρακτηριστικό είναι
μεταξύ άλλων και το άρθρο 179, όπου περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό. Είναι βέβαιο ότι αρκετοί από τους σημερινούς εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αύριο…….. θα εργάζονται στους δήμους μέσω εργολαβικών εταιρειών καλύπτοντας πάγιες και καθημερινές ανάγκες των Δήμων.

Απέναντι σε αυτήν βάρβαρη πολιτική η συνέχιση της αντίστασης και του ταξικού αγώνα είναι καθήκον.

Ο αγώνας συνεχίζεται, Η μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό είναι δικαίωμα όλων.

Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις και η εκ περιτροπής εργασία, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<