Voucher 29-64: «Γιατί μένουμε απλήρωτοι;»

Voucher 29-64: «Γιατί μένουμε απλήρωτοι;»

30 Οκτωβρίου 2017 1 σχόλιο

Την οργίλη αντίδρασή της για το γεγονός πως ωφελούμενοι του Voucher 29-64 παραμένουν απλήρωτοι, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ομάδα «ATTACK ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ».

Αναλυτικά:

«Είσαι άνεργος ή άνεργη; Μάλλον φταις που δεν είναι ελκυστικά τα προσόντα σου για την αγορά εργασίας. Έλα να σε καταρτίσουμε! Εσύ θα δουλεύεις κανονικά, εμείς δεν θα πληρώνουμε τίποτα, και κατά βάση η Ευρωπαική Ένωση θα σου δίνει μισθό χαμηλότερο από το βασικό «εκπαιδευτικό επίδομα»και δεν θα έχεις δικαιώματα, ίσως όμως να είσαι ανάμεσα στους λίγους που αναγκαστικά θα κρατήσουμε στο τέλος του προγράμματος. Όλοι θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Ή μάλλον όχι. Εσύ θα δουλεύεις κανονικά, εμείς δεν θα πληρώνουμε τίποτα, και οι δόσεις με την πληρωμή σου θα έρχονται με το σταγονόμετρο όποτε θέλουμε και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό, μιας και το εργατικό δίκαιο (ή ότι έχει απομείνει απ αυτό) δεν υπάρχει για σένα. Κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις χάνεις σ’ αυτή τη ζωή.

Ο λόγος λοιπόν για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στα voucher. ΞΑΝΑ.

Τι γνωρίζουμε:
Η πληρωμή θα γινόταν τμηματικά, 600€ με το τέλος της θεωρίας, 1400€ με το τέλος της πρακτικής ενώ το υπόλοιπο 20% είναι φόρος και ένα χαρτόσημο (λεφτά δηλαδή που θα επιστραφούν με τη φορολογική δήλωση για το 2017, μετά τον Ιούνιο του 2018).

Έως τώρα είχαμε πολλές ανακοινώσεις από το υπουργείο εργασίας για το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές:

1η ανακοίνωση: πληρωμή θα γίνει 13/9-αναβλήθηκε…
2η ανακοίνωση: πληρωμή θα γίνει 09/10-αναβλήθηκε…
3η ανακοίνωση: πληρωμή θα γίνει 11/10-αναβλήθηκε…
Μόλις στις 25.10 η απάντηση σε άτομο που εργάζεται στο πρόγραμμα ήταν η εξής :

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΑπΚο, οι πληρωμές για τα voucher έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και συνεχίζουν. Καθημερινά η Ειδική Υπηρεσία εκδίδει μαζικά εντολές πληρωμής και αποστέλλονται τα σχετικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο πραγματοποιεί τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των ωφελούμενων. Επίσης η Υπηρεσία ενισχύεται συνεχώς με προσωπικό για τη σύντομη ανταπόκριση στο δύσκολο έργο της.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενημερωθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει μαζικά η πίστωση ποσών στους λογαριασμούς των ωφελούμενων και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει πληρωθεί περίπου το ¼ των ωφελούμενων.

Οι καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί, οφείλονται κυρίως στην αργοπορημένη κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών από την πλευρά των παρόχων, σύμφωνα με τους αρμόδιους. Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις αυτές είναι αντίστοιχες με εκείνες του παρελθόντος και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Εμείς απ’ την πλευρά μας είμαστε ξεκάθαροι: το αντεργατικό πλαίσιο των προγραμμάτων ξεπλύματος της ανεργίας (και όχι αντιμετώπισης) είναι αυτό που επιτρέπει να υπάρχουν 1000 σκαλιά γραφειοκρατίας για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Γιατί είναι εργαζόμενοι. Όχι εκπαιδευόμενοι. Άρα μιλάμε για μισθό κι όχι επίδομα εκπαίδευσης, μιλάμε για χρήματα που πρέπει να φύγουν από τον έλεγχο της ΕΕ, μιλάμε για το πως αν είσαι εργοδότης και θες να γίνει η δουλειά σου να κάνεις κανονικές προσλήψεις και όχι με το πρόσχημα της μαθητείας/κατάρτισης/οτιδήποτε να κρατάς ομήρους άνεργους που σου τροφοδοτεί το σύστημα.

Και μιλώντας για εργοδότες, γνωρίζουμε καλά ότι ο ΣΕΒ ζητά να διαχειρίζεται ο ίδιος τα προγράμματα. Ας θυμηθούμε στο πρόσφατο παρελθόν τι έγινε με το πρόγραμμα voucher που διαχειρίστηκε ένας άλλος σύνδεσμος εργοδοτών, ο ΣΕΤΕ. Οι καθυστερήσεις του τελευταίου voucher τουρισμού ήταν για ακόμα μια φορά τραγικές, με την εργοδοτική ένωση του ΣΕΤΕ που το διαχειρίζεται να σφυρίζει αδιάφορα. Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: αν μια φορά η γραφειοκρατία των ΕΣΠΑ φτύνει στα μούτρα των εργαζομένων, η εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων μόνο παραπάνω καθυστερήσεις και κοροϊδία μπορεί να φέρει».

Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως δεν ισχύουν όσα υποστηρίζουν από το υπουργείο Εργασίας πως πολλοί πάροχοι κατέθεσαν αργοπορημένα τα δικαιολογητικά. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του Voucher Ergasia, πολλοί πάροχοι έκαναν από την πρώτη στιγμή τις απαραίτητες ενέργειες και κατέθεσαν όλα τα χαρτιά, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι στο υπουργείο υπήρχαν ελάχιστοι υπάλληλοι για να διευθετήσουν το θέμα.

Τι είναι το «ATTACK ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ»;

Στην ιστοσελίδα της της ομάδας, αναγράφονται τα εξής:

Εμείς που καθέ μήνα αλλάζουμε δουλειά και ζούμε με τη διαρκή ανασφάλεια της ανεργίας, εμείς που εργαζόμαστε σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εμείς που ο εφιάλτης της μετανάστευσης πλησιάζει κάθε μέρα και πιο κοντά στη πόρτα μας, εμείς τελικά που μας έλαχε το χαρτί της ανασφάλειας και της ανεργίας αποφασίζουμε να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στις 4/4/14 συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία «attack στην ανεργία και την επισφάλεια» απο όλους εμάς για όλους εμάς.

Η attack στην ανεργία και την επισφάλεια φιλοδοξεί να δώσει φωνή σε όλο αυτό τον κόσμο που θέλει να σηκώσει κεφάλι και να αμυνθεί απέναντι στη άγρια επίθεση που εξαπολύουν εργοδότες και κυβερνήσεις. Να δώσει αγωνιστική διέξοδο στην οργή που συσσωρεύεται σε μεγάλα κομμάτια εργαζομένων που βλέπουν διαρκώς τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται. Να συμβάλλει έτσι ώστε το εργατικό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση το θέμα της ανεργίας και να προσπαθήσει να εκφράσει αυτό το τεράστιο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει πεταχτεί εκτός παραγωγής. Κόντρα στη λογική της ΓΣΕΕ που προωθεί, χέρι, χέρι με το ΣΕΒ την επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα δουλείας του ΟΑΕΔ και της ΕΕ, να παλέψουμε για το δικαίωμα όλων μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να συμβάλλει έτσι ώστε οι διάσπαρτες αντιστάσεις να μετασχηματιστούν σε από τα κάτω προσπάθειες δημιουργίας σωματείων και σχημάτων σε χώρους που αυτά δεν υπάρχουν.

1 Σχόλιο έως τώρα

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Τα δεδομένα σας ειναι ασφαλήΔεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας