Για την εγκατάσταση της 5η ΤΟΜΥ στον χώρο του κέντρου υγείας Ηρακλείου (VIDEO)

Για την εγκατάσταση της 5η ΤΟΜΥ στον χώρο του κέντρου υγείας Ηρακλείου (VIDEO)

16 Ιανουαρίου 2019 0 σχόλια

Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμπαραστέκεται στο Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Κρήτης, ο οποίος καταγγέλλει την τακτική  υποβάθμισης της ΠΦΥ που ακολουθεί η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, απαιτώντας την παραχώρηση χώρων του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ηρακλείου προκειμένου να στεγάσει την 5η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ηρακλείου, «προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας».

Οι ΤΟΜΥ, που θεσμοθετήθηκαν το 2017, προπαγανδίζονται από την κυβέρνηση ως ενίσχυση της ΠΦΥ. Από τις 239 ΤΟΜΥ, που προβλέπονται πανελλαδικά, έχουν ιδρυθεί 101. Στην Κρήτη, έχουν συγκροτηθεί μόλις 10 ΤΟΜΥ (από τις 25 που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός), οι οποίες καλύπτουν πληθυσμό 56.000 κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός της Κρήτης ξεπερνά τις 600.000. Η στελέχωσή τους είναι ανεπαρκέστατη με γιατρούς ελάχιστων ειδικοτήτων (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), που υπογράφουν διετείς συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια) και πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή τους, οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας (μάλιστα όχι σε 24ωρη βάση) προσαρμοσμένες στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των περικοπών των κοινωνικών παροχών, με στόχο να λειτουργήσουν ως «κόφτες» προς τα ΚΥ και τα Νοσοκομεία. Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν και τα ΚΥ.

Ωστόσο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία προβλέπονται μειωμένες το 2019 (σε σχέση με το 2018) κατά 30 εκατ. ευρώ, ανακατανέμοντάς τις, δίνοντας δηλαδή 35 εκ. (από τα 65 εκ. που κόβονται από τα δημόσια νοσοκομεία) στην ΠΦΥ, ενώ καθιερώνεται και χρηματοδότηση της ΠΦΥ ύψους 14 εκατ. από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τους εργαζόμενους.

Η μεταρρύθμιση αυτή της ΠΦΥ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης – σε συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία -, που αποσκοπεί στον περιορισμό των κρατικών δαπανών στην εξασφάλιση μόνο ενός στοιχειώδους επιπέδου περίθαλψης, πέρα από το οποίο η ευθύνη για τη διατήρηση της υγείας μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική μια πολιτική που διαμορφώνεται με κριτήριο το κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών.

Οι ΤΟΜΥ και τα ΚΥ θα μπορούσαν να ενισχύσουν πραγματικά την ΠΦΥ, εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου πανελλαδικά αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, επαρκείς σε αριθμό, κοντά στους τόπους εργασίας, κατοικίας, σπουδών, άθλησης, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, διασυνδεδεμένες σε ένα ενιαίο σύστημα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Θα έπρεπε να παρέχουν σε 24ωρη βάση, καθολικά και ισότιμα, έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, προγεννητικού ελέγχου, επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κατ΄οίκον νοσηλείας, παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων, να εφαρμόζουν συστηματικά προγράμματα πρόληψης (όπως εμβολιασμούς) και προσυμπτωματικού ελέγχου κλπ.

Για ένα τέτοιο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα ΠΦΥ αναπτυγμένο στο επίπεδο που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, χρειάζεται να αγωνιστούν συλλογικά οργανωμένα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί απορρίπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργεί.

“Αναφορικά με την καταγγελία του  Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έχει να δηλώνει τα εξής:

Για σωρεία ανυπόστατων και ψευδών καταγγελιών από τον Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης κάνει λόγο η ΔΥΠΕ Κρήτης απαντώντας στον Σύλλογο που κατήγγειλε ότι η ΔΥΠΕ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας του νησιού. Ωστόσο η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας παραθέτει στοιχεία για τις προσλήψεις που έχουν γίνει, τονίζοντας ότι οι καταγγέλλοντες έχουν προσωπικές σκοπιμότητες. Η ΔΥΠΕ υπογραμμίζει:

Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας και αυτό αποτυπώθηκε με αποφάσεις διορισμού τόσο ιατρικού όσο και λοιπού προσωπικού αλλά και αγορά νέου βιοϊατρικού εξοπλισμού που αναβάθμισε τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου Κ.Υ. της Κρήτης το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τo 2015”.

“Mιλάμε με αριθμούς”

Στη συνέχεια η ΔΥΠΕ αναφέρεται στις προσλήψεις που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα:

“Οι αριθμοί είναι αδιάψευστες αποδείξεις αυτής της στήριξης και αντιστοιχούν στην πρόσληψη 11 επικουρικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγου, δερματολόγου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, παιδιάτρου, ακτινολόγου, κυτταρολόγου και 2 οδοντιάτρων. Καθώς και στην ενίσχυση με 1 μόνιμο παιδίατρο, 1 πνευμονολόγο και 3 γενικούς γιατρούς. Επίσης έχει προκηρυχθεί και  μια θέση μόνιμου γιατρού κυτταρολόγου. Ανάλογη είναι και η ενίσχυση με λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η συνεχής αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, γενικό και καρδιολογικό υπέρηχο, ορθοπαντογράφο, μαστογράφο, οδοντιατρικές έδρες σίγουρα δεν αποτελούν «καθημερινή και συνεχόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΚΥ».

Η 7η ΥΠΕ προχωρώντας στην υλοποίηση της σημαντικότατης για την υγεία των πολιτών μεταρρύθμισης με βάση το ν.4486 έχει μέχρι τώρα θέσει σε λειτουργία 10 Τοπικές Μονάδες Υγείας με 50.000 εγεγγραμμένους έως τώρα πολίτες παρέχοντας δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Κ.Υ. αναζητήθηκε χώρος για τη στέγαση της 5ης ΤΟΜΥ Ηρακλείου εντός του Κ.Υ. Ηρακλείου εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του Κ.Υ. με διοικητικό, νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και κοινωνικό λειτουργό, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες χωρίς να διαταράσσεται σε καμία περίπτωση η λειτουργία του Κ.Υ”.

“Υστεροβουλία και σκοπιμότητες”

Η ΔΥΠΕ συνεχίζει:

“Προκαλεί επομένως πολλά ερωτηματικά η σωρεία ανυπόστατων και ψευδών καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης . Ενέργειες σαν κι αυτήν σίγουρα δεν είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ΠΦΥ .

Αντίθετα αποτελούν θλιβερά κατάλοιπα ενός παρωχημένου συντεχνιακού συνδικαλισμού που εμφορείται από προσωπικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες που ουδεμία σχέση έχουν ούτε με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και πολύ περισσότερο ούτε των πολιτών.

Όπως και να είναι πάντως το σημαντικότατο έργο που προσφέρεται από το Κ.Υ. Ηρακλείου και τις αποκεντρωμένες μονάδες του (1η,2η,3η,4η ΤΟΜΥ και Τοπικό Ιατρείο Αλικαρνασσού) δεν μπορεί να αμαυρωθεί από το μηδενιστικό, καταγγελτικό λόγο του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης”.  Kαι καταλήγει:

“Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να στηρίζει τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με μόνο κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Δείτε το Βίντεο ρεπορτάζ του voucherergasia.gr

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<