Ποιος είναι Μάξιμος Σενετάκης; (VIDEO)

Ποιος είναι Μάξιμος Σενετάκης; (VIDEO)

5 Ιουλίου 2019

Ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης ο πρωταγωνιστής του σποτ που έγινε viral αυτήν την προεκλογική περίοδο; Ο πολιτικός μηχανικός που διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των πολιτών στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και εμφανίζεται σε γιαπί με τη θεία του να μας προτρέπει να μην ξεχάσουμε την Κυριακή “το σταυρό σας στο Μάξιμο”;

Ο Μάξιμος Σενετάκης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του Ηρακλείου αναπάντεχα. Ήταν τον Μάη του 2012 όταν σε σχετικά νεαρή ηλικία, 36 ετών, αποφάσισε να πολιτευτεί με τη ΝΔ. Όπως έλεγε τότε, πεποίθηση του ήταν πως οι νέοι άνθρωποι οφείλουν και πρέπει να διεκδικούν θέσεις ευθύνης.


Το “παράθυρο ευκαιρίας”


Το τόλμησε λοιπόν. Και με κεντρικό του σύνθημα “Αξία έχει ο Άνθρωπος”, έκανε την έκπληξη. Δεν ήταν μόνο ότι ήρθε πρώτος μεταξύ άλλων νεαρών συνυποψηφίων με αρκετά κομματικά ένσημα. Ήταν ότι ήρθε δεύτερος μετά τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που μέχρι τότε μονοπωλούσε τις ΝΔκρατικές ψήφους ξεπερνώντας τον Γιώργο Δεικτάκη που ως πρώην βουλευτής διέθετε κομματικό μηχανισμό και διασυνδέσεις. Ανάλογη ισχύ ίσως και μεγαλύτερη διέθετε τότε και ο νυν γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος είχε ακολουθήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Γενικά το κόμμα εκτός τού ότι παραδοσιακά δεν διαθέτει μεγάλη επιρροή στο νομό, ήταν και διαιρεμένο.


Ήταν ένα “παράθυρο ευκαιρίας” το οποίο ο νεαρός πολιτευτής αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια, ο Μάξιμος, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι του, δεν ερχόταν από το πουθενά.


Παρακαταθήκες


Από την πλευρά του πατέρα του, κουβαλούσε μια ισχυρή πολιτική κληρονομιά. Μετριοπαθής κεντροδεξιός ο αείμνηστος Γιώργος Σενετάκης είχε μια επιτυχημένη θητεία ως Περιφερειάρχης Κρήτης με κοινώς αναγνωρισμένο έργο. Έχαιρε δε, διακομματικά πολιτικής και κοινωνικής εκτίμησης, παρότι ήταν διορισμένος από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


Από την πλευρά της μητέρας του, ο Μάξιμος κουβαλούσε μια …εκδοτική παρακαταθήκη. Ήταν εγγονός του εμβληματικού εκδότη της δημοφιλούς τοπικής εφημερίδας, Πατρίς, Αθηναγόρα Μυκωνιάτη. Είναι ανηψιός του Αλέξανδρου Μυκωνιάτη που διευθύνει σήμερα την εφημερίδα και γιος της Μίκας Μυκωνιάτη, επιτυχημένης επιχειρηματία στο χώρο του τουρισμού.

Η εκλογή του το 2012 συνέπεσε και με ένα χαρμόσυνο γεγονός στην προσωπική του ζωή. Η σύζυγος του, Κωστάντζα Σχιζάκη, θυγατέρα του διαπρεπούς αρχιτέκτονα, ζωγράφου, εικαστικού, συγγραφέα Κωστή Σχιζάκη με πολυσχιδή δημοτική παρουσία (είχε θητεύσει αντιδήμαρχος Ηρακλείου) και διακριτό στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου), έφερνε στη ζωή το δεύτερο του γιο, Κωνσταντίνο.


Οι φιλελεύθερες θέσεις


Με την εκλογή του, ο Μάξιμος η σύζυγος του και οι δυο του γιοί Γιώργος και Κωστής θα μετακομίσουν στην Αθήνα. Ο Μάξιμος θέλει να εστιάσει στα πρωτόγνωρα για τον ίδιο βουλευτικά του καθήκοντα. Όπως συνηθίζει να λέει ήταν μια δύσκολη περίοδος από κάθε άποψη. Δεν ήταν μόνο η απότομη αλλαγή ενδιαφερόντων, από τα εργοτάξια και τις οικοδομές στα βουλευτικά έδρανα. Ήταν και η προσαρμογή της νέας οικογένειας στην πρωτεύουσα. Προσαρμογή την οποία δυσχέραινε το τοξικό κλίμα που δημιουργούσε αδιακρίτως το κίνημα των Αγανακτισμένων εναντίον όλων των εκπροσώπων του, φερόμενου ως, “παλαιού πολιτικού συστήματος”.


Παρόλα αυτά ο Μάξιμος Σενετάκης δεν άργησε να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα. Δραστήριος και υπερκινητικός συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στήριξε δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. Εισηγήθηκε νομοσχέδια για λογαριασμό της πλειοψηφίας και στον κοινοβουλευτικό του λόγο τόλμησε να διατυπώσει φιλελεύθερες θέσεις που ακόμα και σήμερα ελάχιστοι πολιτικοί της συντηρητικής παράταξης διατυπώνουν.

Αξία έχει ο Άνθρωπος

Έγκαιρα μίλησε για την εποχή της επαναστατικής οικονομίας ή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπως έχει επικρατήσει σήμερα, σημειώνοντας ότι “είναι η εποχή όπου ο νους θεωρείται πολύτιμος παραγωγικός συντελεστής”. Με αυτό άλλωστε εξηγούσε γιατί πάντα πίστευε και πιστεύει πως “Αξία έχει ο Άνθρωπος”.


Έγκαιρα είχε επίσης μιλήσει για την αξιολόγηση: “Η χώρα μας να αναπτύξει κουλτούρα αξιολόγησης των πάντων”.


Απέναντι στην έξαρση της αριστερής ρητορικής της εποχής τόλμησε να πει πως “εμείς δεν ενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Εμείς δεν ντρεπόμαστε να επιβραβεύσουμε το κέρδος. Ούτε τους άξιους Έλληνες. Αντιθέτως, είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το ατομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής δραστηριότητας”.


Απέναντι στον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο είχε πει: “Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, όχι ένα κράτος τιμωρό. Το κράτος πρέπει να έχει έναν εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. Ένα πραγματικό εκσυγχρονισμένο, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος”.


Έγκαιρα και σχεδόν προφητικά αυτό που θα ακολουθούσε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πει: “Λάφυρα εξουσίας δεν υπάρχουν πια. Το κράτος ούτε το ρόλο του πατερούλη μπορεί να παίξει, ούτε το ρόλο του εργοδότη. Το κράτος χρεοκόπησε και μαζί του χρεοκόπησε και η αντίληψη του πελατειακού κράτους”.


Επιστροφή στο γιαπί και το σποτ που έγινε viral


Ωστόσο, οι θέσεις του αυτές δεν στάθηκαν αρκετές για να κερδίσει την επανεκλογή του το 2015, παρότι κατάφερε να τριπλασιάσει τις ψήφους που είχε λάβει το 2012. Ο Μάξιμος Σενετάκης τέθηκε εκτός της νέας Βουλής. “Βασική προτεραιότητα μου τότε ήταν (θα πει σε συνέντευξη του) να ζήσω την οικογένεια μου. Διότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός”. Έτσι επέστρεψε στο εργοτάξιο και στο γιαπί. Αυτή τη διάσταση ήθελε κυρίως να αναδείξει με το προεκλογικό του βίντεο, το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που έγινε και αντικείμενο πολιτικής ανάλυσης.


Στο διάστημα αυτό ο Μάξιμος ολοκλήρωσε μια σειρά από δημόσια και ιδιωτικά έργα. Πρόσφατα μάλιστα, ένα απ’ αυτά, το νέο σταθμό του ΚΤΕΛ Ηρακλείου, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μια κίνηση που θεωρήθηκε ως αβάντα στον πρώην βουλευτή, ο οποίος ήταν ο project manager του έργου. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο νέος σταθμός συμβολίζει τον τρόπο που θέλει να κυβερνήσει ο Κυριάκος. Διότι δεν ήταν απλά ένα έργο που έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια (των ιδιοκτητών λεωφορείων). Ήταν ότι έγινε ανακατασκευή και μετατροπή διατηρητέων κτιρίων (παλιά ελαιοτριβεία) σε σύγχρονο επιβατικό σταθμό. Ένα σημείο αναφοράς πλέον για την πόλη.


Ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου


Παράλληλα, με την επαγγελματική δραστηριότητα του, ο Μάξιμος Σενετάκης δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά και με το κόμμα. Άλλωστε, αμέσως μετά τη δεύτερη ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2015 και όταν τέθηκε θέμα ηγεσίας ήταν από τους πρώτους που με παρρησία στάθηκαν απερίφραστα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ιδιαίτερη τη στάση του και για αυτό τον έχρισε ειδικό σύμβουλο του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης Κρήτης. Με την ιδιότητα αυτή ο κ. Σενετάκης ανέπτυξε έντονη δράση μεταφέροντας στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης τις απόψεις και τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης και τον τρόπο που σχεδιάζει να κυβερνήσει τη χώρα – όπως όλα δείχνουν μετά τις 7 Ιουλίου.


Σήμερα ο Μάξιμος διεκδικεί εκ νέου τη θέση του στο Κοινοβούλιο. Το τελευταίο διάστημα έχει οργώσει κυριολεκτικά το νομό. Και την περασμένη Δευτέρα τόλμησε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση έξω από το γραφείο στην πλατεία Ελευθερίας, 200 μέτρα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα.


Αυτή τη φορά το κεντρικό του μήνυμα απηχεί μια κοινωνική απαίτηση, ίσως και αναγκαιότητα. “Αντί για λόγια, έργα.” Συνεπής ωστόσο και με τα λόγια του, αρκετά χρόνια πριν σε μια ομιλία του στη Βουλή είχε πει: “Να κρινόμαστε και να ψηφιζόμαστε για αυτά που κάνουμε, όχι για αυτά που λέμε”…


Δείτε εδώ το προεκλογικό βίντεο:


Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<