Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Έχουμε ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη (VIDEO)

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Έχουμε ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη (VIDEO)

2 Ιουλίου 2019

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει στο κανάλι του Φαλήρου επειδή – όπως είπε – του το ζήτησε ένας ηλικιωμένος σε μια περιοδεία του στην Αρκαδία.

Απέναντί του η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ Σία Κοσσιώνη και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς.

«Οσα συνέβησαν είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η κριτική είναι κριτική, αλλά πολλές φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει τα όρια πολλές φορές. Εγώ δεν έχω απευθυνθεί σε όλους τους δημοσιογράφους, όμως θεωρώ πως τα ΜΜΕ παίζουν έναν ρόλο. Και πολλές φορές στον σταθμό σας υπερβαίνατε τα όρια. Και έχω σκεφτεί πολλές φορές να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να ακουστώ από όλους τους πολίτες αλλά να επιστρέψουμε και σε μια μορφής κανονικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον σταθμό να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι η απόφασή του να πάει εκεί ήταν οριακή – εκτίμησε δε, ότι μάλλον δεν βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποια στάση θέλετε; Σε όλα »ναι»;», ρώτησε η Σία Κοσσιώνη για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται απέναντι σε δύο δημοσιογράφους που εκτιμά. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους υποψηφίους με τη ΝΔ, λέγοντας ότι προτιμά τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Μπογδάνο να υπερασπίζονται τις θέσεις της ΝΔ από τα έδρανα της βουλής.

 

Σε ερώτηση για το πώς νιώθει και γιατί πιστεύει πως ο κόσμος «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε. Και άλλες φορές έχουν χάσει μάχες αρχηγοί. Μετά από 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κάνει ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο να βγει από τα Μνημόνια. Όμως ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα. Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές ήταν πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας πιστώνει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά όχι τόσο αναίμακτα όσο περίμενε και όσο γρήγορα προσδοκούσε». «Να απολογηθώ όσο θέλετε, ζητήσατε ποτέ να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου;», είπε. «Όταν ανέβαλα είπα την αλήθεια πως θα συγκρουστώ. Αν το παιχνίδι ήταν στημένο από την ΕΕ είναι άλλο. Πράγματι πήγα σε έναν συμβιβασμό αλλά μετά από εκλογές. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι βασικές επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες. Το 2015 έκανα μια δύσκολη πολιτική, εγώ είχα πει πως θα συγκρουστώ μέχρι τέλους και είδα ότι η πραγματικότητα θα οδηγούσε την κοινωνία στον γκρεμό. Παρά τις δυσκολίες, στην κρίσιμη πολιτική επιλογή να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης, η επόμενη επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες» είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος η επιλογή Βαρουφάκη και την πλήρωσα».

 

«Ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2014 ήταν να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση και ήταν επιλογή του να μην το κάνει. Έκανε ανασχηματισμό και σταμάτησε, επίσπευσε την εκλογή ΠτΔ πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει πάνω από 3 μήνες και θα γυρίσει. Δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλο. Ο κ. Σαμαράς δεν με υποδέχτηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές στη μέση της θητείας και ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Σαμαράς δεν ήθελε να προχωρήσει την αξιολόγηση και έστησε την υπόθεση», ανέφερε. «Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας. «Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε. Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πως γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;», είπε.

 

Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα, σε πολλά σημεία ήταν ίδια. Όμως την πρώτη φορά μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Ξέρετε τι έκαναν; Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς διέξοδο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα για να αναστηθεί η οικονομία που θα ερχόταν νέο Μνημόνιο. Ήταν επιμονή του Σόιμπλε να μην βρούμε συμβιβασμό στην διαπραγμάτευση. Η Μέρκελ προσπαθούσε να άρει τις εμμονές του και αυτό που υπογράψαμε δεν είχε σχέση με αυτές τις εμμονές. Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε». Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

 

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Σε ερώτηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και αν κόστισε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Το 83% των φόρων μπήκε στο πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να χάσει 5.300 ευρώ από το εισόδημά της. Από το 2015-2019 έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε πως έχασε τόσα κάποιος και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα την προηγούμενη περίοδο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Από το 2015-2019 έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε πως έχασε τόσα κάποιος και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα την προηγούμενη περίοδο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ήταν μια πολιτική που δεν υιοθέτησα αλλά ήταν ηπιότερης προσαρμογής από αυτή που είχαμε ζήσει μέχρι το 2015. Υπήρχε μείωση στο εισόδημα, έκλειναν τα μαγαζιά και ο κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει. Ήταν λάθος επιλογή οι δημοσιονομικοί στόχοι να υπερκαλύπτονται αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή. Ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είχε μια μικρή μείωση. Δεν ήταν επιλογή μας να προστατέψουμε τους αδύναμους και να φορτώσουμε τους μεσαίους. Ήταν υποχρέωσή μας. Αν ήσασταν στη θέση μου θα κάνατε παρόμοια πράγματα. Αν σας έλεγα πως υπήρχε κομμάτι του πληθυσμού που τρώει από τα συσσίτια. Με τα επιδόματα δώσαμε δυνατότητα σε αυτούς να ζουν με αξιοπρέπεια, επιβαρύναμε κάποιους άλλους», είπε και συμπλήρωσε πως στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ «σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα και έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις», είπε.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<