Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που εφερε έντονη αντίδραση των δημαρχων όλης της χώρας - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που εφερε έντονη αντίδραση των δημαρχων όλης της χώρας

Την έντονη αντίδραση των δημοτικών αρχών όλης της χώρας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση με 2 εκ. ευρώ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), με κονδύλια που θα προέλθουν μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Σημειώνουμε εδώ πως οι ΚΑΠ που είναι ουσιαστικά η κρατική χρηματοδότηση που δίνεται στους δήμους αποτελούν το βασικό ετήσιο έσοδο των δήμων και η προοπτική αφαίρεσης των 2 εκ. έχει εξοργίσει τους Δημάρχους. Εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων οι ΚΑΠ είχαν μειωθεί σημαντικά, κάτι που επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία των δήμων

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Αυτός ήταν και ο λόγος που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων  Ελλάδας (ΚΕΔΕ)., μετά από πρόσκληση του Προέδρου, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για να τοποθετηθεί στο περιεχόμενο της ανωτέρω αιφνιδιαστικής απόφασης του ΥΠΕΣ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική κίνηση και την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία όπως επισημάνθηκε εκδόθηκε βεβιασμένα και  χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, η οποία απαιτείται εκ του Νόμου.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση χαρακτηρίστηκε «υποτιμητική» για την Αυτοδιοίκηση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. η αδιαμφισβήτητη και κατηγορηματική τους στήριξη στην ανάγκη να υποστηριχθεί με τεχνικό προσωπικό το έργο των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, οι οποίοι δεν διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, για να εκτελέσουν έργα απαραίτητα για τις τοπικές τους κοινωνίες. Αλλά τονίστηκε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα βοηθηθούν οι μικροί Δήμοι.

Τονίστηκε η βούληση να υπάρξει θετική διάθεση όσον αφορά την ουσιαστική στήριξη του έργου της Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αρωγός του έργου των Δήμων, αλλά επισημάνθηκε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές, που άλλωστε προβλέπονται, κι όχι από τους Κ.Α.Π. των Δήμων.

Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από πλευράς Αυτοδιοίκησης μονομερείς ενέργειες που αιφνιδιάζουν και προσβάλλουν τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού. Αντίθετα, απαιτείται σεβασμός στις απόψεις της ΚΕΔΕ και διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα στηρίζεται στην ισοτιμία και την ειλικρίνεια.

 

Η Απόφαση

Με βάση τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

  • Να καταγγείλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση όσον αφορά την λήψη της απόφασης της Υπηρεσιακής Γραμματέως του ΥΠ.ΕΣ..
  • Να ζητήσει την άμεση ανάκλησή της από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών
  • Σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα η ανάκληση, να προσβάλλει η ΚΕΔΕ την απόφαση με κάθε πρόσφορο νομικό τρόπο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
  • Να επιμείνει στην απόφαση του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου να κληθεί στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α., προκειμένου να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο και τα οικονομικά της.
  • Να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.
  • Να υπάρξει ενημέρωση του Γραφείου Πρωθυπουργού για το ζήτημα.
Share
Ετικέτες: ΚΕΔΕΔημαρχοι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ