Θέμα voucherergasia.gr: Ομοβροντία από το Ηράκλειο για την Αγια Σοφιά! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση

Θέμα voucherergasia.gr: Ομοβροντία από το Ηράκλειο για την Αγια Σοφιά!

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, έχει προκαλέσει τη γενικη κατακραυγή. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δε θα μπορούσε να αφήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασυγκίνητη!

Ετσι χθες οι δημοτικές Παρατάξεις του Ηρακλείου, που δεν θα μπορούσαν να είναι αμέτοχες, προχώρησαν στην ψήφιση της πρότασης που κατέθεσε η δημοτική Παράταξη «Συν+πραξη Δημοτών Ηρακλείου» με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Ινιωτάκη. Ετσι αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επισημη τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο κ. Ινιωτάκης μάλιστα στο περιθώριο της κατάθεσης της πρότασης είπε μεταξύ άλλων – απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι: «Δεδομένων των διπλωματικών κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά και των διεθνών αντιδράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το ακόλουθο ψήφισμα, στοχεύοντας αφενός και κυρίως στο να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίρρηση μας ως πολιτικό όργανο για το γεγονός και αφετέρου στο να συμβάλλουμε (στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή πολλών άλλων) να καταδειχθεί η οικουμενική ευθύνη για το σεβασμό, στο μοναδικό αυτό μνημείο και να ενεργοποιηθεί δημιουργικά η παγκόσμια κοινότητά υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, προκειμένου με βάση αυτό να εκδοθεί το ψήφισμα είναι το παρακάτω:

«Προς :Πρόεδρο Δ.Σ κ. Πασπάτη Γρηγόρη
Κοιν: Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό & Μέλη ΔΣ Δήμου Ηρακλείου

Κείμενο σχεδίου Ψηφίσματος
Η Αγιά Σοφιά, αποτελεί εκτός από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, και μια αιώνια, μοναδικής αξίας παρακαταθήκη της ανθρωπότητας και ένα εμβληματικό σύμβολο του πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η Αγιά Σοφιά είναι απόρθητη, ακατάλυτη και η πνευματική της ακτινοβολία υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη για να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε, σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η παγκόσμια κοινότητα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει την προάσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στηλιτεύει και καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους και να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα ως ένα ζήτημα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας».

Η ΠΕΔ Κρήτης

Την ίδια ώρα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης, ενώνοντας τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, είναι ένα ισχυρό, αδιαμφισβήτητο, παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, σεβασμού στην ιστορική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική κληρονομιά που υπερβαίνει τα φυσικά και ιδεολογικά σύνορα, λειτουργεί ως φωτοδότης, ως απτή απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.

Η απόφαση μετατροπής του σε τζαμί, όπως και η επί σειρά ετών συστηματική υποβάθμισή κι εγκατάλειψή του από την φιλοξενούσα γείτονα χώρα, παρά τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει από την ύπαρξη του, συνιστά προκλητική, αυθαίρετη καταστρατήγηση των αποφάσεων διεθνών οργανισμών και θεσμών καθώς και κατάφωρη παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου περί προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την UNESCO να λάβει άμεσα τις προβλεπόμενες, δραστικές πρωτοβουλίες ανατροπής της συγκεκριμένης αυταρχικής, προσβλητικής απόφασης της Τουρκίας, αποδεικνύοντας εμπράκτως, σε όλο τον κόσμο, το περιεχόμενο και τη νοηματοτοδόση του όρου «Παγκόσμια Κληρονομιά» και την αξία υπεράσπισής της.

Share
Ετικέτες: Λότζιαψηφισμα

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ