Κατηγορίες: Αγροτικά

Καμπανάκι κινδύνου από 25.000 μελισσοκόμους της χώρας

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της μελισσοκομίας κρούουν οι περίπου 25.000 μελισσοκόμοι της χώρας, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας, η ανοιξιάτικη παραγωγή χάθηκε ενώ εάν υπάρξουν νέες απαγορεύσεις από το φθινόπωρο, η μελισσοκομία κινδυνεύει με «λουκέτο».

«Χάθηκε το ανοιξιάτικο πεύκο και η πορτοκαλιά. Ως εδώ έχουμε μια ήττα. Και το έλατο δεν δούλεψε, αν εξαιρέσουμε την Πελοπόννησο. Η βελανιδιά είναι οριακά, ενώ τα πεύκα τους επόμενους μήνες είναι η τελευταία μας ελπίδα. Εάν δεν μας γυρίσει την πλάτη το πεύκο θα μείνουμε βιώσιμοι. Εάν έχουμε νέες απαγορεύσεις ή lockdown και δεν μπορέσουμε να πάμε στη Χαλκιδική και τη Θάσο, η μελισσοκομία θα βάλει λουκέτο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σύμφωνα με τον κ. Ντούρα, οι κυψέλες στην Ελλάδα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και ανάλογα με την εποχή διαφέρει ο αριθμός των μελισσών. Για παράδειγμα, τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα μελίσσια είναι αναπτυγμένα, η κάθε κυψέλη έχει από 35.000 έως 40.000 μέλισσες, ενώ το χειμώνα ο αριθμός αυτός πέφτει στις 7.000 μέλισσες.

«Τη φετινή χρονιά είχαμε, έως τώρα, δύο προβλήματα. Η μέλισσα είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν καλές και με τον κορωνοϊό. Με τις απαγορεύσεις δεν μπορούσαμε να πάμε στα μελίσσια μας ώστε να τα φροντίσουμε όσο έπρεπε ή να τα μεταφέρουμε σε μέρη που θα ήταν καλύτερα για την ανάπτυξη τους. Έχουμε μεγάλη ζημιά έως εδώ και βρισκόμαστε σχεδόν στο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μελισσοκόμοι στη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ανέρχονται σε περίπου 25.000, που χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: οι 5.000 έχουν τη μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, οι 10.000 είναι ετεροαπασχολούμενοι και οι υπόλοιποι 10.000 ερασιτέχνες – ρομαντικοί που ασχολούνται με τη μέλισσα.

Ο κ. Ντούρας αναφέρθηκε επίσης και στην ποιότητα του ελληνικού μελιού, την οποία πρέπει να εμπιστεύονται οι καταναλωτές, λέγοντας πως τα «τα τελευταία χρόνια υπήρξαν προβλήματα με ελληνοποιήσεις και μεγάλη νοθεία στην αγορά. Το κινέζικο μέλι είναι ουσιαστικά σχεδόν τεχνητό μέλι».

Share
Ετικέτες: μελισσοκόμοι

Πρόσφατα άρθρα

Λέσβος: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα αποζημιώσεων για 20.000 θανατωθέντα ζώα

Ανοίγει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η πλατφόρμα για την καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν 104…

10/09/2026

Γιώργος Μαζωνάκης: Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η νεκροψία νεκροτομή – Η οικογένειά του ζητά να οριστεί τεχνικός σύμβουλος

Το πρωί της Παρασκευής (11.9.26) θα πραγματοποιηθεί τελικά η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του…

10/09/2026

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτά τα οποία οραματιζόμουν για τη χώρα πριν από πολλά χρόνια τώρα γίνονται πράξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park, επένδυση της…

10/09/2026

ΕΣΠΑ: 14,2 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ στην Κεντρική Μακεδονία

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε…

10/09/2026

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα πληρωθούν έως τις 25/9

Διπλή οικονομική ενίσχυση μέσα στους επόμενους μήνες προβλέπει το νέο πλαίσιο για την επιστροφή ενοικίου…

10/09/2026

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει αυτή την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ – Πότε πληρώνεται η 4η δόση

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ - Πότε πληρώνεται η 4η…

10/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ