Καθυστερούν οι αιτήσεις για μετακλητούς εργάτες γης, παρά την ψήφιση του νόμου - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Καθυστερούν οι αιτήσεις για μετακλητούς εργάτες γης, παρά την ψήφιση του νόμου

Αν και ψηφίστηκε στη Βουλή, τον Μάρτιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αιτήσεις εργατών γης, ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για το ΦΕΚ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 81 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη που επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εργασία στην αγροτική οικονομία να υποβάλλει αίτηση μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022. Το διάστημα της παραμονής του πολίτη τρίτης χώρας που έχει μετακληθεί για εργασία στην αγροτική οικονομία ορίζεται στις 90 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα παράτασης παραμονής για 90 ημέρες επιπλέον.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, υπογραμμίζει ότι «σε λίγες ημέρες θα πρέπει οι δενδροκαλλιεργητές να ξεκινήσουν την κατάθεση αιτήσεων για εργάτες γης. Ωστόσο αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή ακόμη οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το σχετικό ΦΕΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατάθεση των αιτήσεων».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, επισημαίνει ότι «τα αραιώματα στα ροδάκινα και νεκταρίνια θα πρέπει να ξεκινήσουν σε περίπου 20 ημέρες. Τα βερίκοκα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα. Οι αιτήσεις πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα και να γίνονται σταδιακά ανάλογα την κάθε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων γιατί αν πέσουν όλες μαζί στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες θα υπάρξει μεγάλύτερη καθυστέρηση. Στο μεταξύ ήδη έχει ξεκινήσει η λίπανση στις καλλιέργειες και ακόμη περιμένουμε να μάθουμε από το ΥπΑΑΤ αν θα καταβληθεί και πως κάποια ενίσχυση».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχει έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας. Τοι σύστημα με τις μετακλήσεις όμως δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι δομημένο. Μας είπαν ότι έγινε μια συμφωνία με Μπαγκλαντές για εποχικούς εργάτες γης. Μια ανακοίνωση και τίποτα ουσιαστικό. Τι πρέπει να κάνουμε που θα πρέπει να πάμε για να βρούμε τους εργάτες. Το παράβολο είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ονομαστική αίτηση με τα στοιχεία του εργαζόμενου. Η αίτηση συνήθως έχει μια καθυστέρηση στην χώρα μας. Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία είναι ότι ο ενδιαφερόμενος εργάτης θα πρέπει να δώσει συνέντευξη στην ελληνική πρεσβεία». 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ