Κρήτη- αγρότες: Μετά το χαλάζι και την καταστροφή ζητούν αποζημιώσεις και άμεσες εκτιμήσεις - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Κρήτη- αγρότες: Μετά το χαλάζι και την καταστροφή ζητούν αποζημιώσεις και άμεσες εκτιμήσεις

 Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες στα βόρεια του Νομού Ηρακλείου και των Χανίων μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα με τους αγρότες να ζητούν άμεση λήψη μέτρων και παράλληλα προσλήψεις προσωπικού για άμεσες εκτιμήσεις.

Αυτό ζητούν μεταξύ άλλων οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Η έντονη χαλαζόπτωση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς σε Δαράτσο, Γαλατά, Σταλό, Αγία Μαρίνα και Πλατανιά. Το ποσοστό των καρπών που έπεσαν από τα δέντρα είναι πολύ μεγάλο και η οικονομική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες ήρθε να προστεθεί στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που έχουν βρεθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο από την περσινή καταστροφική χρονιά για το λάδι και την πανδημία του κορωνοϊού.

Με την κακοκαιρία να συνεχίζεται ελπίζουμε να μην υπάρξουν και παραπάνω ζημιές σε άλλες περιοχές του Νομού.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν:

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ».

Στη Χερσόνησο

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκου Δασκαλάκη στην πρόσκληση του Δημάρχου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκου μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν  τα βόρεια παράλια του νησιού και ειδικότερα τις Δημοτικές Ενότητες Μαλίων, Χερσονήσου και Γουβών, σχετικά με τις καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση προξένησε σοβαρές ζημιές τόσο στον ελαιόκαρπο, όσο και σε άλλες καλλιέργειες (υπαίθρια κηπευτικά, μπανάνες, θερμοκηπιακές καλλιέργειες). Κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα επισκεφθούν άμεσα τις πληγείσες περιοχές για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών στις καλλιέργειες.

Ενημερωτικά, οι παραγωγοί του Δήμου Χερσονήσου που οι καλλιέργειές τους έπαθαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στις 20 Οκτωβρίου μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημίας στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Χερσονήσου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι τα αγροτεμάχια που δηλώνονται είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ.

Στη συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου  συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος, Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτρης Μπάτσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Καρακατσάνης, ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος και Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Τσαγκαράκης και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου, Γιώργος Χρονάκης.

Στη Βουλη

Ερώτηση με θέμα: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των αγροτών του νομού Ηρακλείου» προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης.

Η πολύ δυνατή χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε στις 20-10-2020 στο νομό Ηρακλείου – και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου της ελαιοκομιδής – προκάλεσε σημαντικότατες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής. Οι τελευταίες καταστροφές έρχονται να προστεθούν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, καθώς, λόγω της συρρίκνωσης της τουριστικής κατανάλωσης, τα εισοδήματα τους υπέστησαν μεγάλη μείωση. Ενώ, παρά τη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του δάκου, οι παραγωγοί – λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ – δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση ή ενίσχυση.

Οι τρεις βουλευτές έθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό, τα εξής ζητήματα:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να γίνουν άμεσα οι αυτοψίες των εκτιμητών του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές από τις χαλαζοπτώσεις στις 20-10-2020;

Σε τι ενέργειες σκοπεύετε​ να προβείτε για να ανακουφιστούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση στο Ηράκλειο, Κρήτης;

Θα ενταχθούν και οι αγρότες του Ηρακλείου, καθώς και γεωπόνοι, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή για τους πληγέντες αγρότες του ΙΑΝΟΥ ή θα δημιουργηθούν αγρότες δυο ταχυτήτων;

Share
Ετικέτες: ΑΓΡΟΤΕΣχαλάζι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ