Λιβανός κατά τραπεζών: Να πάψουν να είναι φοβικές για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Λιβανός κατά τραπεζών: Να πάψουν να είναι φοβικές για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Μήνυμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας να πάψει να είναι διστακτικό και φοβικό στις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, έστειλε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Στο διάλογο που έγινε μετά την ομιλία του ο κ. Λιβανός κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να ανοιχτεί στον πρωτογενή τομέα και να εμπιστευθεί τον αγροτικό κόσμο ο οποίος κράτησε την οικονομία ψηλά.

«Να αναλάβετε τις ευθύνες σας», συνέστησε στους εκπροσώπους των τραπεζών που ήταν παρόντες κι επισήμανε ότι αν το τραπεζικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι το μέλλον της οικονομίας βρίσκεται στην αγροδιατροφή θα έχει διαπράξει ένα ιστορικό λάθος, σημειώνοντας ότι στον πρωτογενή τομέα είναι ανοικτό ένα τεράστιο παράθυρο με ευκαιρίες.

Ανέφερε δε ως αρνητικά παραδείγματα το ότι για επενδυτικά δάνεια που ζητούν οι αγρότες, οι τράπεζες απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις, με αποτέλεσμα από το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα να έχουν εκταμιευθεί μόνο 10 εκατ. ευρώ καθώς και το κλείσιμο υποκαταστημάτων στις αγροτικές περιοχές.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός είπε:

«Ο τραπεζικός χώρος είναι διστακτικός και φοβικός στο να κάνει αναπτυξιακή ουσιαστική δουλειά στον αγροτικό τομέα ενώ παρουσιάζει δυναμικότητα παγκοσμίως. Βλέπουμε ότι  η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως και ότι προϊόντα σαν τα δικά μας, που είναι ποιοτικά και ασφαλή, έχουν ακόμα καλύτερη τύχη. Παρ’ όλα αυτά οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ακόμα φοβικές στο να βγουν δυναμικά να φτιάξουν προϊόντα και να εμπιστευτούν τους Έλληνες αγρότες. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς  πρέπει να πω ότι πρέπει πρώτον, να ανοιχτούμε πολύ πιο γρήγορα. Το τραπεζικό σύστημα να πάρει τις  ευθύνες που του αναλογούν και να εμπιστευτεί τον ελληνικό αγροτικό κόσμο.

Πρέπει – και εμείς δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση – να ξαναχτίσουμε τους συνεταιρισμούς μας. Είναι όμως απαράδεκτο να έχουμε δημιουργήσει το Ταμείο εγγυοδοσίας με  480 εκατ. ευρώ – 80 εκατ. βάζει το ελληνικό δημόσιο – και μέχρι τώρα να έχουν εκταμιευθεί 10 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γίνεται γιατί ακριβώς οι τράπεζες δεν προωθούν τόσο πολύ αυτό το προϊόν και δεύτερον όταν ζητάμε από τους αγρότες να βάλουν προσωπικές εγγυήσεις για να πάρουν επαγγελματικά δάνεια αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πρέπει να ανοιχτούμε πολύ πιο γρήγορα να εμπιστευτούμε το business, να εμπιστευτούμε τον χώρο και να επενδύσουμε πραγματικά στην παραγωγή. Δηλαδή για να υπάρξει αύξηση της παραγωγής πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να μπορέσουν οι άνθρωποι να παράξουν περισσότερα προϊόντα. Αυτά τα κονδύλια τα οποία έρχονται θέλουν παράλληλα ιδιωτικά χρήματα, θέλουνε παράλληλα χρήματα από τις τράπεζες. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης, ας πούμε έχει 30% επιδότηση στα περισσότερα κομμάτια του  και ζητάει μόχλευση. Η μόχλευση αυτή από που θα έρθει; Πρέπει να έρθει από τις τράπεζες. Αντιθέτως και θέλω να είμαι ειλικρινής, εγώ βλέπω μια στρατηγική των δικών μας τραπεζών ακόμα και να κλείνουν καταστήματα στις αγροτικές περιοχές. Και θέλω και να  σας πω να αναλάβετε κι εσείς τις ευθύνες σας απέναντι σε αυτόν τον κόσμο διότι ιστορικά κράτησε την ελληνική οικονομία ψηλά. Και πιστεύω ότι αν δούμε και λίγο παραπέρα την ανάλυση που κάναμε πριν, είναι ο βασικός πυλώνας έμμεσα η άμεσα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον.

Διότι η γαστρονομία, η εστίαση και ο τουρισμός που είναι  οι δυναμικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας, εν πολλοίς εξαρτώνται από τα ελληνικά προϊόντα. Αν αυτό δεν το κατανοήσουμε και δεν το κατανοήσει το τραπεζικό σύστημα θα έχει κάνει ένα ιστορικό λάθος. Όλοι οι state holders πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουλέψουμε όλοι μαζί, γιατί πράγματι εδώ υπάρχει τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας».

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ