O εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας θα απειλήσει και τις ελληνικές εξαγωγές - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

O εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας θα απειλήσει και τις ελληνικές εξαγωγές

Όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στο εμπόριο οπωροκηπευτικών.

Ήδη το ρωσικό εμπάργκο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών, όπου μετά από τόσα χρόνια, πλήθος προϊόντων μας δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση αντέδρασε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου, το οποίο τον Αύγουστο απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την φορά, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να πάρει μέτρα κατά της Ρωσίας που θα αφορούν τις εξαγωγές τροφίμων, κάτι που θα οδηγήσει σε σκληρή απάντηση από την πλευρά της Μόσχας. Παράλληλα όσο υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών.

Ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas Γ. Πολυχρονάκης δηλώνει χαρακτηριστικά πως «οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 36 – 37 εκατ. ευρώ ετησίως και απειλούνται από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Όμως μεγαλύτερη απειλή αποτελεί ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ με Ρωσία που κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες. Ήδη στη χώρα μας στοιχίζει αρκετά το ρωσικό εμπάργκο. Το 2013, την τελευταία χρονιά πριν την επιβολή του εμπάργκο, η Ρωσία είχε εισάγει από την Ελλάδα φρούτα αξίας 6,14 εκατ. ευρώ και λαχανικά 2,3 εκατ. ευρώ.

Την Ρωσία αντίθετα το εμπάργκο την βοήθησε να βρει εναλλακτικές αγορές στα φρούτα σε Ασία και Λατινική Αμερική. Επίσης απέκτησε δική της παραγωγή στα λαχανικά. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησαν και εξαγωγές ρωσικών αγγουριών στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε μέτρα παρθούν κατά της Ρωσίας από την ΕΕ, θα πρέπει να μελετηθούν με μεγάλη προσοχή. Ήδη έχουμε μια δύσκολη εποχή για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ που λόγω της υπερπροσφοράς και της αύξησης του κόστους παραγωγής έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Το εμπάργκο που έβαλε η Λευκορωσία στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, από τις αρχές του 2022, έχει ήδη φέρει προβλήματα στις αγορές της Ευρώπης. Θα πρέπει να μην ξεκινήσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος αλλά παράλληλα πρέπει άμεσα να στηριχθεί από την Κομισιόν το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών».

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ