Πλήρης ακινησία στην αγορά του λαδιού - Που και πόσο αγοράζεται στην Κρήτη - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Πλήρης ακινησία στην αγορά του λαδιού – Που και πόσο αγοράζεται στην Κρήτη

Την στιγμή που η Ομάδα Εργασίας που «τρέχει» τη διαδικασία για την κατάρτιση του φακέλου για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης (και όχι μόνο) «τρέχει» για την ολοκλήρωση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Ε.Ε., η εικόνα στην αγορά του λαδιού παραμένει άκρως απογοητευτική.

Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και όσες πραγματοποιούνται, γίνονται με τιμές εξευτελιστικές. Η συμπίεση που έχει δεχτεί η τιμή λόγω των διεθνών πιέσεων και συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φέρει τους ελαιοπαραγωγούς και της Κρήτης, σε συνθήκες που θυμίζουν άσχημες χρονιές του παρελθόντος, όπως εκείνη του 2012.

Όπως μπορεί να δει κανείς από τον πίνακα του ΣΕΔΗΚ οι περισσότεροι ελαιουργοί δεν αγοράζουν, περιμένοντας και οι ίδιοι τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα μέσα από το voucherergasia.gr έχετε ενημερωθεί για την πορεία του φακέλου, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπαρχουν. Και οι φόβοι που εκφράζονται έχουν να κάνουν και με την επόμενη χρονιά.
Και αυτό γιατί τα μηνύματα είναι δυσοίωνα

Το Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης

Μέσα σε όλα, άξια αναφοράς είναι και η πραγματοποίηση μιας ημερίδας με θέμα: «Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης για την αναγέννηση του αγροτικού χώρου»

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ» και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης, συνεργάζονται και διαβουλεύονται με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ενδοχώρας του νησιού στηρίζοντας την οικονομία της και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ο Περιφερειάρχης συγχαίροντας τους οργανωτές για την διοργάνωση της ημερίδας, επεσήμανε, ότι, «η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό τομέα είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο. Χρειάζεται δουλειά, απαιτείται από όλους τους φορείς να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια και εμείς για μία ακόμα φορά μπαίνουμε μπροστά μαζί με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι, «το το παρατηρητήριο υπαίθρου, πρόκειται να παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ύπαιθρο της Κρήτης, είναι η νέα τάση η οποία υπάρχει σήμερα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά την Κρήτη τα αστικά κέντρα έχουν αναπτυχθεί αλλά η ύπαιθρος θα λέγαμε ότι γενικώς έχει μείνει λίγο πίσω, άρα το παρατηρητήριο θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν θα δει τις δυνατότητες στις αναπτυξιακές και θα συμβάλει στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων σε πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Η εμπλοκή του Πολυτεχνείου είναι πάρα πολύ μεγάλη, με στόχο να μπορέσουμε καλύψουμε όλες τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις για να βοηθηθεί πάρα πολύ η Κρητική ύπαιθρο στην ανάπτυξη της».
Βασικές επιδιώξεις της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της διοίκησης «Πλοηγός Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή» Χάρις Ροδιτάκης, ηταν η μεταφορά καλών πρακτικών, ο συντονισμός των φορέων της Κρήτης, η κατάθεση προτάσεων σχετικών με το θέμα, η έναρξη συνεργασιών καθώς και η ανάδειξη της στήριξης που μπορεί να προσφέρει το ΠΥΚ ιδιαίτερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και στους φορείς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο.

Ως τόπος πιλοτικής εφαρμογής έχει οριστεί το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ στη συνέχεια με σταδιακή επέκταση και κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του, το ΠΥΚ θα καλύψει ολόκληρη την Κρήτη.

Share
Ετικέτες: αγροτικά

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ