Στα αζήτητα 750 τόνοι περυσινής σταφίδας στο Ηράκλειο... - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Στα αζήτητα 750 τόνοι περυσινής σταφίδας στο Ηράκλειο…

Την ώρα που η περίοδος του τρύγου πλησιάζει, χιλιάδες αμπελουργούς «καίει» το θέμα της σταφίδας, καθώς εκατοντάδες τόνοι παραμένουν απούλητοι!

Αν και σε μερικές ημέρες ξεκινά ο φετινός τρυγητός, οι αμπελουργοί δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να «απλώσουν» σταφύλια για την παραγωγή σταφίδας, αφού υπάρχουν αδιάθετοι 750 τόνοι περσινής σταφίδας μόνο στην Κρήτη.

Το θέμα αυτό λοιπόν τέθηκε εκ νέου προς συζήτηση μέσα απο Επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητώντας μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες προώθησης της Ελληνικής Σταφίδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και με παραγωγούς, στην Κρήτη παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σταφίδας, περίπου 750 τόνοι στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών αλλά και στις αποθήκες των παραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών εκφράζουν την αγωνία τους τόσο για την διάθεση της σταφίδας αλλά και για την πληρωμή των παραγωγών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού η ελληνική σταφίδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, που είναι και φθηνότερο προϊόν αλλά και υποδεέστερο ποιοτικά.

Επειδή η υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής σταφίδας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μία από τις πιο σημαντικές υπερτροφές που δεν πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή

Επειδή παρά την υγειονομική κρίση και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η σταφίδα δεν εντάχθηκε στους πληττόμενους ΚΑΔ, με συνέπεια οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθεσθε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να λάβετε μέτρα στήριξης της Ελληνικής Σταφίδας, ώστε να στηριχθεί το εγχώριο και ποιοτικό αυτό προϊόν; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενταχθεί ο κλάδος στους πληττόμενους;

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση της Ελληνικής σταφίδας ώστε να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος μη απορρόφησης των μεγάλων συσσωρευμένων ποσοτήτων;».

Αντίστοιχη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

«Οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ποικιλία σουλτανίνας στον νομό Ηρακλείου, τέθηκε εκτός επιτραπέζιας χρήσης λόγω καύσωνα, όπως ήδη ενημερώθηκε με πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Υπουργός.
Σύμφωνα με την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, από τους 750 αδιάθετους τόνους, οι περίπου 600 βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και 150 τόνοι στις αποθήκες των παραγωγών.
Σε τρεις εβδομάδες ξεκινά η νέα σταφιδοποίηση στις πρώιμες ποικιλίες και θα πρέπει η αδιάθετη σταφίδα της προηγούμενης χρονιάς να διατεθεί.
Γι’ αυτό οι αμπελουργοί Κρήτης ζητούν την παρέμβαση του κράτους, αφού μία από τις προτάσεις της Οργάνωσης είναι να απορροφηθεί μέσα από προγράμματα, που αφορούν τη σίτιση στο στρατό, στα νοσοκομεία και τα γεύματα στα σχολεία.
Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγόμενες από Τουρκία και τρίτες χώρες σταφίδες, θέμα για το οποίο επίσης επιστήθηκε η προσοχή του Αρμόδιου Υπουργού, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος της απόσταξης κρίσης.
Σημειώνουμε ότι η σουλτανίνα, βάσει κοινοτικής οδηγίας, μπορεί να έχει μόνο επιτραπέζια χρήση ή σταφιδοποίηση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στα οινοποιεία.
Περιμένουμε την άμεση απάντηση και τις ενέργειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης χαρακτηριστικά.

Share
Ετικέτες: σταφίδααμπελι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ