Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών... - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών…

Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί κηπευτικών στην Κρήτη, οι οποιοι βλέπουν πως στην μετά- καραντίνας εποχή, δεν υπάρχει φως για την απορρόφηση της παραγωγής τους από την εγχώρια αγορά και την αγορά του εξωτερικού.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μηνες με συνέπεια να αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κα αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης.

Οι παραγωγοί βιώνουν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, με συνέπεια να μη μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τις παραγωγές της νέας περιόδου, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή γενικά!

Οπως περιγράφουν οι ίδιοι, σε δύο από τις βασικές περιοχές της Κρήτης στην καλλιέργεια κηπευτικων, την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά, οι αγρότες βλέπουν εκατοντάδες τόνους προιοντων, είτε να πωλούνται σε χαμηλές τιμές, είτε να καταλήγουν στα αζήτητα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτή των αγροτών του Τυμπακίου, τόνοι κηπευτικών προτιμήθηκε να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες μέσω των Δήμων, αντι να πεταχτούν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτα εχουν επισημανθεί από τον περασμένο Μάη, εν μέσω καραντίνας!

Συγκεκριμένα τα προβλήματα των παραγωγών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα απο τα μέτρα απαγόρευσης του τελευταιου διαστήματος, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγρότικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου.

Στην εν λόγω επιστολή γινόταν λόγος για αθέτηση υποσχέσεων απο την πλευρα του Υπουργείου, ενώ δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του κλάδου, ωστε να μπορέσουν οι παραγωγοί της Κρήτης να ανταπεξλεθουν στις τρεχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και να επέλθει μια ομαλότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Κάτι που μεχρι σημερα δεν έχει γίνει.

Οι Βουλευτές

Μάλιστα την άμεση λήψη μέτρων για τους παραγωγούς κηπευτικών Κρήτης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Συγκεκριμένα, οι τρεις βουλευτές κατέθεσαν αναφορά την επιστολή του π. προέδρου του Αγροτικού, Οπωροκηπευτικού – Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, με την οποία καλεί τον Υπουργό να λάβει άμεσα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του συνόλου των παραγωγών της Κρήτης, καθώς οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή, δε θα μπορέσουν φέτος να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κλπ, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τις παραγωγές της νέας περιόδου, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή.

Να σημειώσουμε ότι πολλά προϊόντα καταλήγουν σε χωματερές, ενώ οι τιμές των κηπευτικών, ιδίως αγγουριού, πιπεριάς και μελιτζάνας, είναι πλέον πολύ χαμηλές. Επιπρόσθετα, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια καλοκαιρινής ντομάτας στην Κρήτη και οι ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στους καταναλωτές σε πολύ υψηλές τιμές.

Οι παραγωγοί ζητούν ουσιαστικές πολιτικές στήριξης από την πολιτεία, πέρα από την προσφυγή που έχει γίνει στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις.

 

Ανδρεας Κριτσωτάκης

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ