Θέμα voucherergasia.gr: Η τιμη του λαδιού και τα μηνύματα της αγοράς (πινακες) - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Θέμα voucherergasia.gr: Η τιμη του λαδιού και τα μηνύματα της αγοράς (πινακες)

Μέσα σε μια πρωτόγνωρη περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, η αγορά του ελαιολάδου δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρεαστη. Η τιμή του λαδιού, αν και η φετινή παραγωγή είναι ποιοτική, συμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, εντούτοις αυτή παραμένει χαμηλά.

Μια ελπίδα πάντως έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με κάποιες αγοραπωλησίες που έχουν σημειωθεί, αλλά και την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα που δειλά -δειλά φαίνεται πως «σπάει» το φράγμα των 2,70 ευρώ το κιλό. Μιλάμε όμως για πράξεις μεμονωμένες ως σήμερα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέβηκε και η μέση τιμή του ελαιολάδου τόσο στην Ισπανία (από 2,60 σε 2,70 ευρώ το κιλό) όσο και στην Ιταλία (από 4,75 σε 4,76 ευρώ το κιλό), γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ανοδική τάση στη διεθνή αγορά.

Στη Μεσσηνία σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) η τιμή κυμάνθηκε μεταξύ 2,50 και 2,70 ευρώ (από 2,60) το κιλό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν γίνει πωλήσεις με τιμή υψηλότερη από 2,70 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ypaithros.gr: “Στη Σητεία, με ένα 10%-15% της παραγωγής να αναμένει τη συλλογή του, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι τελευταίες βροχοπτώσεις σχολιάζονται θετικά για την επόμενη σοδειά. Μεγάλες ποσότητες δεν έχουν φύγει από την περιοχή, ωστόσο πράξεις γίνονται με μικρές ποσότητες και τις τιμές στο επίπεδο των 2,70 – 2,80, αναμένοντας και τις τάσεις της αγοράς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της Ένωσης.

Η συνεργασία της Ένωσης με την Κ&Ν Ευθυμιάδης, τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και την Inspiring Earth, δημιούργησε μία νέα εταιρεία που ακούει στο όνομα Έλαια Σητείας, η οποία και αναλαμβάνει την τυποποίηση του σητειακού ελαιολάδου ενοικιάζοντας εγκαταστάσεις της Ένωσης. Η νέα εταιρεία, έχοντας συγκεντρώσει τις πρώτες ποσότητες, αλλά κι έχοντας ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, ξεκίνησε πλέον τις επαφές για την τοποθέτηση του προϊόντος, η τυποποίηση του οποίου αναμένεται από τις αρχές του Φλεβάρη.

Την τοποθέτηση του τυποποιημένου ελαιολάδου του ετοιμάζεται, από την άλλη, να ξεκινήσει και ο Συνεταιρισμός Κριτσάς, με τον πρόεδρό του Νίκο Αφορδακό, να αναφέρει ενδιαφέρον από Γερμανία, Γαλλία, αλλά και Σαουδική Αραβία. Ο συνεταιρισμός έκρινε τελικά ασύμφορο τον διαγωνισμό της προηγούμενης εβδομάδας, αφού η προσφορά κινούνταν στα 2,81 ευρώ, τιμή χαμηλή για τον παραγωγό, αλλά και το υψηλών προδιαγραφών ελαιόλαδο που διαθέτει η οργάνωση.

Με τη συλλογή να έχει σχεδόν τελειώσει, διαφορετική είναι η εικόνα από τη Λέσβο, όπου φέτος οι ποσότητες κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτική είναι η εικόνα που μετέφερε ο Δημήτρης Καμπούρης, από τον Συνεταιρισμό Παλαιοχωρίου, σύμφωνα με τον οποίο, φέτος η παραγωγή κινήθηκε στο 10%.

«Ως συνεταιρισμός φέτος βγάλαμε 26 τόνους λάδι μόνο, το μισό πήγε στα σπίτια και το άλλο μισό μένει για εμπορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η οργάνωση έχει δυνατότητα αποθήκευσης 350 τόνων, με τις ποσότητες μίας καλής χρονιάς να αγγίζουν τους 250 με 300 τόνους. Η τιμή στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου δραστηριοποιείται και επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες ανταγωνισμού, είναι στο επίπεδο των 3 ευρώ για τα 3/10, ενώ στο υπόλοιπο νησί βάσει τιμοκαταλόγου κινείται στα 2,50-2,60 ευρώ.

Στη Λακωνία

Τιμή που παγιώνεται στα 2,90, αυξημένη κατά δέκα λεπτά, για ποσότητες όμως που δεν ξεπερνούν τους 1.000 τόνους, αλλά και μεμονωμένες πράξεις ελαιολάδων με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα 3 ή 3 και κάτι ευρώ, αναφέρει από τον Δήμο Μονεμβασίας ο Παναγιώτης Ντανάκας, διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων στη Λακωνία.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής, καταγράφεται μόνο από την Ιταλία. Η συγκομιδή στην περιοχή έχει προχωρήσει στο 80%-85%, οπότε χαμηλώνουν πλέον και οι ρυθμοί, ενώ οι ποσότητες που αναμένει να συγκεντρώσει ο συνεταιρισμός ανέρχονται σε 2.100-2.200 τόνους, αυξημένες κατά 10% από πέρυσι.

Τάσεις, όμως, που δεν θα φανούν πριν από το τέλος του Φλεβάρη, εκτίμησε, κατατάσσοντας στο άσχημο σενάριο μία ενδεχόμενη παράταση των lockdown.

Αναλυτικά οι τιμές ανά χώρα παρουσιάζονται στους πίνακες σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και την εβδομαδιαία έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA).

Παρέμβαση των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ για το ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα το αίτημα της Ένωσης Ηρακλείου για την απόσυρση της ένστασης της ΣΕΒΙΤΕΛ, η οποία αξιώνει το ΠΓΕ Κρητικό ελαιόλαδο να μην τυποποιείται μόνο στην περιοχή παραγωγής του, μετεφεραν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ένωσης Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή στη θέση της και δεν διαπραγματεύεται το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ να μεταφέρεται χύμα με βυτία και να γίνεται η τυποποίηση του σε όλη την Ελλάδα, καθώς πάγια θέση του είναι ότι από την υπεραξία της τυποποίησης του ΠΓΕ Κρήτης πρέπει να έχουν οφέλη οι τοπικοί παραγωγοί.

Ακολούθως, στοιχειοθετούν αυτή τους την άποψη εξηγώντας ότι ο όρος «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» από μόνος του αφορά μια συγκεκριμένη, οριοθετημένη περιοχή με ότι απορρέει από αυτό, δηλαδή όλες οι διαδικασίες να γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν είναι μόνο το παραγόμενο ελαιόλαδο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και όλες οι άλλες ενέργειες που απορρέουν από αυτή τη διαδικασία, όπως αύξηση της απασχόλησης, λειτουργία εργοστασίων στη Κρήτη, συμμετοχή προμηθευτών, μεταφορικές εταιρίες, χημεία, κ.λ.π. και γενικά όλος ο παραγωγικός ιστός που χρειάζεται για να μεταφερθεί το Κρητικό ελαιόλαδο τυποποιημένο προς άλλες αγορές. Εξάλλου όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, «αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αυτά τα προγράμματα, αλλά δυστυχώς δεν την θέλουν οι βιομήχανοι του λαδιού».

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ένωσης καλούν τη ΣΕΒΙΤΕΛ να αποσύρει άμεσα την ένσταση που βάλλει και κατά του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού ελαιολάδου, ένα μεγάλο ισχυρό κρητικό συνεταιριστικό σχήμα, που θα κάνει την απαραίτητη παρέμβαση και θα δίνει στον παραγωγό καλύτερές τιμές.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ζητούν την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους Υπουργούς και την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, με στόχο την προστασία του Κρητικού ελαιολάδου.

Share
Ετικέτες: ladiτιμη

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ