Θέμα voucherergasia.gr: Ο Μάκης Βορίδης, το ελαιόλαδο και ο...δάκος - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Θέμα voucherergasia.gr: Ο Μάκης Βορίδης, το ελαιόλαδο και ο…δάκος

Την Κρήτη επισκέπτεται από σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βόριδης. Ο Υπουργός έρχεται γιθα να δώσει το παρών στην τελετή για την επισημοποίηση της συμφωνίας της Ένωσης Σητείας με την Τράπεζα Πειραιώς, και τη γέννηση της νέας εταιρείας «ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ – LaSitia».

ο κ. Βόριδης λοιπον, θα βρίσκεται στην Κρήτη από σημερα έως και 3 του Οκτώβρη για να παραστεί στα εγκαίνια της νέας εταιρίας ελαιολάδου.
Θα αφιχθεί στο Ηράκλειο και θα κατευθυνθεί στη Σητεία. Την πρώτη μέρα σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθεί στη Σητεία, αύριο θα έχει συναντήσεις στην Ιεράπετρα ενώ την τρίτη μέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο από όπου και θα αναχωρήσει.

Τα εγκαίνια

Οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και τους νέους συνεργάτες ( Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – OLYMPIAN GREEN – GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) διήρκησαν περίπου δύο χρόνια, με φόντο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ένωσης Σητείας.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι το λάδι της Σητείας να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης και προόδου, όπως αναφέρουν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας

«Σε νέα εποχή μπαίνει πλέον η Ένωση Σητείας όπως ενημερώνει το διοικητικό της συμβούλιο, καθώς είχαν αίσια έκβαση οι διαπραγματεύσεις και πλέον μετονομάστηκε σε «ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ – LaSitia». Μετά το τέλος της συνεργασίας με τη ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ, έγινε μια παρατεταμένη και επίμονη προσπάθεια αφενός μεν για να μην βρεθεί η Ένωση στη θέση της εκκαθάρισης για δεύτερη φορά και αφετέρου για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον νέων αξιόλογων επενδυτών.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και τους νέους συνεργάτες ( Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – OLYMPIAN GREEN – GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) διήρκησαν περίπου δυο χρόνια με το αποτέλεσμα να δικαιώνει την προσπάθεια της Διοίκησης και με ικανοποίηση σήμερα να δημοσιοποιούμε ότι επετεύχθη η συμφωνία συνεργασίας και έγινε η ίδρυση της εταιρείας.

Η νέα εταιρεία «ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ – LaSitia» είναι πλέον γεγονός και θεωρούμε ότι ανοίγεται μια νέα σελίδα για την Ένωση Σητείας και κυρίως για την προώθηση και διάθεση του ποιοτικού ελαιολάδου της περιοχής με ορίζοντα την επερχόμενη νέα ελαιοκομική περίοδο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη:

Γιατί η Ένωση Σητείας θα παραμείνει ενεργή, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους παραγωγούς, θα επιτελεί τα καθήκοντα της σαν δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο και οι εγκαταστάσεις της θα παραμείνουν για την εξυπηρέτηση των αγροτών
Γιατί η νέα εταιρεία έχει στόχο την επανατοποθέτηση του ελαιολάδου στην αγορά σε υγιή βάση κατοχυρώνοντας μακροχρόνια την αναγνωρισιμότητα της ονομασίας «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης» στην ελληνική και κυρίως στην διεθνή αγορά
Γιατί θα βρεθούν οι πόροι να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ένωσης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για απασχόληση
Γιατί έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εφαρμογής και κινήτρων με συμβουλευτική υποστήριξη στους παραγωγούς σε όλη την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ικανοποίηση του παραγωγού.
“Η Διοίκηση της Ένωσης με αίσθημα ευθύνης με πολλή δουλειά και προσεκτικές κινήσεις, κάναμε το ανθρωπίνως δυνατόν για να επαναφέρουμε την Ένωση στο σημείο εκκίνησης.

Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας της νέας εταιρείας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν, πίστεψαν και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια” ανεφερε στις αρχές Αυγούστου η σχετική ανακοίνωση

Το παρών στα εγκαίνια αναμένεται να δώσουν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης.

Το λάδι και ο δακος

Ο κ. Βορίδης έρχεται ενω «καίει» το θέμα του ελαιολάδου, τόσο την τωρινή περίοδο, όσο και ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Οπως έχει γράψει το voucherergasia.gr το λάδι ως σημερα κινείται στα «χαμηλά».

Στα ίδια επίπεδα με τη μέχρι τώρα περίοδο κινείται δηλαδή το ελαιόλαδο στην Κρήτη. Οι τιμές είναι χαμηλές και οι αγοραπωλησίες μικρές. Πράξεις γίνονται με τιμές από 1,80 έως και 2,50 ευρώ ανά κιλό αναλόγως της ποιότητας, ενώ γίνεται αγώνας για τη δακοκτονία, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα τη νέα σεζόν. Η εικόνα στα περισσότερα κτήματα, είναι καλύτερη από πέρσι και εκτός απροόπτου η παραγωγή θα είναι υψηλότερη από πέρσι. Ομως κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τελικά.

Και πέρα από αυτό, ζητούμενο αποτελεί – επιτέλους – η εκπόνηση ενός σχεδιασμού μακρόπνοου, που θα δώσει ουσιαστικά στηρίγματα στον ελαιοπαραγωγό.

Την ίδια ώρα απασχολεί έντονα και το θέμα της δακοκτονίας. Για αυτό και πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση εργασίας για το συνεχιζόμενο πρόγραμμα δακοκτονίας με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση της παραγωγής του Κρητικού ελαιολάδου.

Μια σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, με εκπροσώπους των ελαιουργών Ηρακλείου και Υπηρεσιών.

Στην συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το όλο ζήτημα και έγινε αποδεκτό απ’ όλους να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και συντονισμός υπηρεσιών, ελαιουργών, παραγωγών καθώς επίσης να γίνει και ο προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής της ελιάς, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση της παραγωγής και η ποιοτική υποβάθμισή του παραγόμενου ελαιολάδου από το δάκο και άλλες ασθένειες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του συνδέσμου ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης, τα μέλη του Δ.Σ του συνδέσμου Νίκος Αλεξάκης, Γιάννης Φανδινάκης, Μιχάλης Παπιονιτάκης, Μάκης Αφθονίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο Αναπ. Διευθυντής ΔΑΟ Κρήτης Κώστας Φωτάκης, η υπεύθυνη δακοκτονίας, Σφακιανάκη Βαρβάρα από τη ΔΑΟΚ Ηρακλείου, καθώς και ελαιουργοί ανά περιοχή.

Ηράκλειο: Όποιος μπορεί ας ψεκάζει και μόνος του: Το μήνυμα των αρμόδιων για την επέλαση του δάκου!

Ειδικότερα κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε απ’ όλους η έγκαιρη και έμπρακτη συμβολή και στήριξη του όλου προγράμματος από την Περιφέρεια Κρήτης και αξιολογήθηκε η πορεία της φετινής παραγωγής και η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. Επίσης διερευνήθηκε η δυνατότητα πρώιμης συγκομιδής ελαιολάδου στη βάση των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων για την εξέλιξη του δάκου και άλλων πιθανών ασθενειών. Στόχος αυτής της προσπάθειας, όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες είναι, η προστασία της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στο νησί μας και του αγροτικού εισοδήματος των κρητικών παραγωγών.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ