Θέμα voucherergasia.gr: Ζητούν ενίσχυση γιατί ο δάκος επελαύνει και χάνεται η χρονιά... - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Θέμα voucherergasia.gr: Ζητούν ενίσχυση γιατί ο δάκος επελαύνει και χάνεται η χρονιά…

Η επέλαση του δάκου συνεχίζεται σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, με τους ελαιοπαραγωγούς να είναι σε απογνωση, βλέποντας πως και αυτή η χρονιά χάνεται. Προσφατα είχαμε την ανακοίνωση της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για να επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ, αλλά και να επισημάνει τις περιοχές στις οποίες το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

«Στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερου-σίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνα καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας. 

Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών», ανεφερε η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.

Ενώ πριν λίγα 24ωρα ειχαμε σύσκεψη της επιστημονικής-συμβουλευτικής επιτροπής την οποία συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Η επιτροπή έχει συσταθεί με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα και σκοπός της είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας.

Η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου. Συγκεκριμένα:

Α) Κατά περιοχές, κυρίως στη βόρεια ζώνη της Κρήτης και κεντρικά στο Ν. Ηρακλείου, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού. Η έξαρση των πληθυσμών, παρά την πολύ καλή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς δάκου της περυσινής περιόδου (αρχικούς για τη φετινή χρονιά) και στις εξαιρετικά ευνοϊκές  κλιματικές συνθήκες της φετινής περιόδου (ήπιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλή υγρασία).

Β) Η Επιτροπή κρίνει ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να είναι η βάση της αντιμετώπισης του δάκου. Σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο, με βάση τα στοιχεία της ελαιοπροσβολής και σε στενή συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους, θα μπορούσαν να συμπληρωθεί το πρόγραμμα από δράσεις των ελαιοπαραγωγών, όπως η χρήση παγίδων.  Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις πολύ υψηλής δακοπροσβολής, μπορεί να εξετασθεί ή διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης, οι οποίοι πάντως μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και στο φυσικό έλεγχο των πληθυσμών του δάκου.

Γ) Η εικόνα των μυκητολογικών προσβολών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη. Η ομάδα των φυτοπαθολόγων θα αναλύσει άμεσα ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων από διάφορες περιοχές της Κρήτης τα οποία θα συλλεχθούν από τις ΔΑΟΚ. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα ανακοινωθούν οδηγίες αντιμετώπισης, εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, στις επιμέρους ελαιοκομικές περιοχές των ΠΕ Κρήτης.

Δ) Η Επιτροπή συζήτησε τις δυνατότητες πρώιμης ελαιοσυλλογής, ως μέσο αντιμετώπισης της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοπαραγωγής, εξαιτίας των εχθρών του ελαιοκάρπου. Θα εξετασθεί η πορείας εξέλιξης της ελαιοποίησης στον καρπό και σε συνάρτηση της εξέλιξης των προσβολών θα δοθούν συμβουλευτικές συστάσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Ε) Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον της φυτοπροστασίας στην ελιά. Με την επικείμενη σημαντική μείωση των νευροτοξικών εντομοκτόνων στην Ελλάδα (και την ΕΕ) στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή προσαρμοστούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, κάποιες από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε γειτονικές χώρες.  

Ζητούν ενισχυση

Το κρίσιμο ζήτημα της άμεσης έγκρισης επιπλέον χρηματοδότησης για το πρόγραμμα της δακοκτονίας λόγω της εκτεταμένης δακοπροσβολής Κρήτη, έθεσε με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης  κ. Γ. Κουράκης.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης προς τον κ. Βορίδη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη δακοπροσβολή του ελαιοκάρπου, γεγονός που θα υποβαθμίσει την ποιότητα του φετινού παραγόμενου ελαιολάδου και θα δώσει ένα ακόμη πλήγμα στην απώλεια παραδοσιακών αγορών του κρητικού προϊόντος.

Τα παραπάνω αποτελούν διαπίστωση πολλών Δημάρχων της Κρήτης καθώς και αγροτικών φορέων, ενώ σχετικό έγγραφο απεστάλη από τον Δήμαρχο Μινώα- Πεδιάδας το οποίο και σας κοινοποιούμε.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει αποδειχθεί ελλιπές και αναποτελεσματικό και απαιτούνται άμεσα νέοι πρόσθετοι ψεκασμοί.

Για την εφαρμογή νέου προγράμματος ψεκασμών απαιτείται όπως γνωρίζεται, η έγκριση νέας επιπλέον χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν  ώστε να μειωθεί η αναμενόμενη ζημιά και στο προϊόν και στο εισόδημα των παραγωγών.

Κατανοώντας το επείγον του θέματος, παρακαλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκριση νέου προγράμματος»

Μια επιστολή που έχει φτάσει στη Βουλή και μέσα από Ερωτήσεις Βουλευτών του Νομού Ηρακλείου…

Share
Ετικέτες: ελιέςδάκος

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ