Το Εθνικό Απόθεμα, τα κριτήρια και η αναθεώρηση των Δικαιωμάτων - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Το Εθνικό Απόθεμα, τα κριτήρια και η αναθεώρηση των Δικαιωμάτων

Οπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Ελλάδα επέλεξε τη δημιουργία εθνικού αποθέματος σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το άρθρο 30(1) του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και όχι περιφερειακών αποθεμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 30(2) του ίδιου Κανονισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 30(1, 3) του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και την υπ’ αριθ. 1930/81861/22-07-2015 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1691/14-08-2015), όπως τροποποιημένη ισχύει, αποφασίστηκε η δημιουργία εθνικού αποθέματος κατά το πρώτο έτος χορήγησης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ήτοι το έτος 2015. Το έτος ενίσχυσης 2015, το εθνικό απόθεμα δημιουργήθηκε με την εφαρμογή γραμμικής ποσοστιαίας μείωσης επί του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 4,5%. Με το άρθρο 31 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και την υπ’ αριθ. 1930/81861/22-07- 2015 ΥΑ, όπως ισχύει, καθορίστηκαν, λεπτομερώς, οι πηγές αναπλήρωσης του εθνικού αποθέματος. Το εθνικό απόθεμα αναπληρώνεται με ποσά που προκύπτουν από:

i. Δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων επί δύο συναπτά έτη, λόγω οποιουδήποτε από τους κατωτέρω λόγους: α) μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού, β) μη τήρησης της ελάχιστης προϋπόθεσης για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή την καταβολή ποσού ενίσχυσης ύψους τουλάχιστον 250 €, γ) απόδειξης πρόκλησης, τεχνηέντως, από τις 18/10/2011, συνθηκών, με σκοπό την αποφυγή της μείωσης των ενισχύσεων ύψους άνω των 150.000 €.

ii. Αριθμό δικαιωμάτων ενίσχυσης ισοδύναμο με το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ενίσχυσης που δεν ενεργοποιήθηκαν επί δύο συναπτά έτη.

iii. Δικαιώματα ενίσχυσης που επεστράφησαν εκουσίως από τους γεωργούς.

iv. Την εφαρμογή της ρήτρας απροσδόκητου κέρδους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 της υπ’ αριθ. 104/7056/21−01−2015 ΥΑ (πηγή αναπλήρωσης για το εθνικό απόθεμα του 2015).

v. Αδικαιολογήτως χορηγηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης.

vi. Τη γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης, όταν το εθνικό απόθεμα δεν επαρκεί για την κάλυψη περιπτώσεων αύξησης της αξίας ή χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης ή οριστικής διοικητικής πράξης.

vii. Τη γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης, όταν το υπάρχον εθνικό απόθεμα δεν επαρκεί για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα.

viii. Τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη, όπου η μοναδιαία αξία τους μειώνεται υπέρ του εθνικού αποθέματος (η παρακράτηση δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και σε περίπτωση οριστικής μεταβίβασης χωρίς γη μεταξύ συγγενών α΄ βαθμού και συζύγων). Η γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης όλων των περιφερειών (ΠΕ1: Βοσκοτόπων, ΠΕ2: Αρόσιμων εκτάσεων και ΠΕ3: Μονίμων καλλιεργειών), είναι μία πηγή χρηματοδότησης που εφαρμόζεται για να καλύψει τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα μόνον όταν δεν επαρκούν οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 1307/2013. Επίσης, τόσο η αναπλήρωση των ποσών του εθνικού αποθέματος όσο και η γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο

Τα δικαιώματα

Όπως έχει γίνει γνωστό με εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφει τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.

Έτσι, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής θα γίνονται οι αιτήσεις αναθεώρησης για χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναρτήθηκε στην «Διαύγεια», με την οποία ορίζεται το πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα αναμένεται σχετική ανακοίνωση.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης αναθεώρησης

1. Ως αρμόδιος φορέας υποβολής των αιτήσεων αναθεώρησης ορίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών
και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

2. Η αίτηση αναθεώρησης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΓΡΟΤΗ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login

3. Η αίτηση αναθεώρησης συμπληρώνεται και οριστικοποιείται στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης επισυνάπτεται στην επιλεγμένη κατηγορία αίτησης αναθεώρησης ηλεκτρονικό αρχείο (από σαρωτή/scanner), το οποίο περιλαμβάνει τα τυχόν απαραίτητα για την επιλεγμένη κατηγορία αίτησης δικαιολογητικά. Μετά την επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αίτηση αναθεώρησης αποθηκεύεται και οριστικοποιείται.

4. Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης, ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τη διαγράψει ή και να την τροποποιήσει. Με την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης, η αίτηση υποβάλλεται αυτόματα στην αρμόδια για τον έλεγχο υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ

5. Με την οριστικοποίησή της, η αίτηση αναθεώρησης λαμβάνει αυτόματα εσωτερικό αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου. Οι συμβαλλόμενοι εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη αίτηση αναθεώρησης, η οποία φυλάσσεται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό τους αρχείο, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, τα οποία οφείλουν να προσκομίσουν ανά πάσα στιγμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον ζητηθούν στα πλαίσια ελέγχου

6. Δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης οριστικής υποβληθείσας αίτησης αναθεώρησης και υποβολής νέας αίτησης εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων αναθεώρησης. Η νέα αίτηση αναθεώρησης λαμβάνει αυτόματα νέο εσωτερικό αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου

7. Η ακρίβεια των στοιχείων του αιτήματος αναθεώρησης βαρύνει τους ίδιους τους δικαιούχους. Σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών στοιχείων κατά την υποβολή του αιτήματος αναθεώρησης κινούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι νόμιμες διαδικασίες παραπομπής στη δικαιοσύνη κατά τα οριζόμενα στον ποινικό κώδικα

8. Στην περίπτωση των γεωργών που δεν κρίθηκαν δικαιούχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα κατόπιν διασταύρωσης με βάσεις δεδομένων που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού από κάθε δημόσια αρχή, ενδεικτικά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή άλλης δημόσιας αρχής και θεωρούν ότι αυτές οι βάσεις δεδομένων φέρουν λανθασμένες καταχωρήσεις, τότε δύναται να προβούν σε διόρθωση των σχετικών καταχωρήσεων στις εν λόγω αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διόρθωσης

9. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα προβεί σε νέα διασταύρωση στοιχείων με κάθε πηγή πληροφοριών και βάση δεδομένων που διαθέτει ή παρέχεται σ? αυτόν από άλλη δημόσια αρχή, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της αριθ. 104/7056/21-01-2015 (ΦΕΚ Β? 147/22-01-2015) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με σκοπό την ορθή χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους Ν.

10. Η έγκριση των αιτήσεων αναθεώρησης κατά το στάδιο του διοικητικού ελέγχου αυτών δεν συνεπάγεται αυτόματα τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα. Συνεπώς, το οριστικό αποτέλεσμα χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα θα εξαχθεί μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ