Χανιά - Δραματικά μειωμένη αναμένεται φέτος η ελαιοπαραγωγή - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αγροτικά

Χανιά – Δραματικά μειωμένη αναμένεται φέτος η ελαιοπαραγωγή

Στην εκτίμηση ότι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη ενδεχομένως να είναι λιγότερη και από τη μισή σε σχέση με πέρσι, προχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης. Ο κύριος Βλαζάκης τόνισε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δεν ήταν ευνοϊκές, πράγμα που θα οδηγήσει σε σοβαρή μείωση παραγωγής:

“Θα έχουμε δραματικά μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Η ξηρασία που είχαμε από την άνοιξη, η έντονη ζέστη την περίοδο της ανθοφορίας και οι καύσωνες του καλοκαιριού επιδρούν αρνητικά στην ποσότητα του λαδιού που θα βγει. Βέβαια πέρσι είχαμε πολύ αυξημένη παραγωγή αλλά φέτος μπορεί να είναι λιγότερη ακόμα και από το 50% της περσινής. Υπάρχουν διακυμάνσεις ανά περιοχή, συνολικά όμως στην Κρήτη περιμένουμε πολύ μεγάλη πτώση“.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης:

“Η πτώση στην ποσότητα θα κυμανθεί στα Χανιά στο 40%-50%. Σε κάποιες περιοχές, όπως στον Πλάτανο ή τη Γραμβούσα, η παραγωγή θα είναι στο 50% ως 80% της περσινής. Σε άλλες θα είναι χαμηλότερη. Σε ψηλά χωριά όπως τα Ρούματα ή στην Κάντανο υπάρχει πρόβλημα με τις τσουνάτες ελιές. Ο καύσωνας το Πάσχα έκαψε τον ανθό και θα έχουμε μείωση”.

Η ποιότητα του ελαιόλαδου αναμένεται να είναι καλή, αν και δε θα φτάσει στα επίπεδα της περσινής χρονιάς:

“Δακοπροσβολές δεν είχαμε, μύκητας δεν έχει εμφανιστεί και αν οι συνθήκες παραμείνουν έτσι, θα έχουμε λάδι πολύ καλής ποιότητας”, ανέφερε ο κ. Βλαζάκης. Ο κ. Χαιρετάκης, από την άλλη, ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποια προβλήματα:

“Δάκο δεν είχαμε, αλλά επειδή δεν έβρεξε σε κάποιες περιοχές εμφανίστηκε σχινοκαρπία (σ.σ. το φαινόμενο όπου οι καρποί της ελιάς παραμένουν πολύ μικροί και μερικές φορές πέφτουν πριν ωριμάσουν), ανέφερε ο πρόεδρος των ελαιουργών. “Θα έχουμε καλά λάδια. Δεν θα είναι όπως πέρσι που το 90% ήταν κάτω από τέσσερις-πέντε γραμμές, αλλά ούτε και όπως πρόπερσι, όταν είχαμε υποστεί πραγματική καταστροφή“.

Όσο για τις τιμές παραγωγού, ο κ. Χαιρετάκης τόνισε ότι αναμένει να διατηρηθούν πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό:

“Αυτή τη στιγμή οι τιμές κυμαίνονται στα 3,10 με 3,20 ευρώ. Η παγκόσμια παραγωγή του λαδιού αναμένεται μειωμένη αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μειωμένη θα είναι. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι πολύ μειωμένη και η ζήτηση, ειδικά από τους τυποποιητές στην Ιταλία. Η αλήθεια είναι ότι είχαν πάρει μεγάλες ποσότητες με τον κορωνοϊό και μάλλον θέλουν να ξεστοκάρουν, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας έντεχνος τρόπος για να διατηρούν τις τιμές χαμηλά και να προστατευτούν από ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο μέλλον”.

Ο πρόεδρος των ελαιουργών μάλιστα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ ακριβαίνουν όλα τα είδη λαδιού, το ελαιόλαδο παραμένει στάσιμο. “Στο ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, σε όλα τα σπορέλαια στα ράφια των καταστημάτων οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αλλά στο ελαιόλαδο όχι. Και αυτό, ενώ είναι πολύ πιο υγιεινό, ποιοτικό και ευεργετικό λάδι από όλα τα υπόλοιπα”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, κ. Βλαζάκης, υποστήριξε ακόμα ότι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών που είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητό πέρσι, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και φέτος:

“Οι αλλοδαποί εργάτες γης φεύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και σε άλλες χώρες όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες, υπάρχουν και επιδόματα. Φέτος, επειδή από νωρίς φαινόταν ότι θα είναι μειωμένη η παραγωγή λαδιού, αρκετοί δεν περίμεναν και έφυγαν αλλού. Και είναι μεγάλο πρόβλημα ότι στην Ελλάδα, περίπου το 95% της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων γίνεται από αλλοδαπούς. Ακόμα και πέρσι ελάχιστοι ήταν οι Χανιώτες που ασχολήθηκαν με τις περιουσίες τους. Και αυτό δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα”.

Ωστόσο, η έκταση του προβλήματος αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερη από την περσινή, κυρίως λόγω της μειωμένης ανάγκης για εργάτες λόγω μειωμένης παραγωγής. Όσο για τις επιδοτήσεις, αναμένεται φέτος να καταβληθούν όπως και τα προηγούμενα έτη, δηλαδή το 70% των χρημάτων ως το τέλος Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ