Τα χρόνια της κρίσης τίποτα δεν ήταν αυτονόητο

Στα χρόνια της κρίσης τίποτα δεν ήταν αυτονόητο

Σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα, είναι αδύνατο να συναντήσει κανείς δύο πανομοιότυπους ανθρώπους, αντίγραφα ο ένας του άλλου. Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και οι ομοιότητες τους γίνονται αντιληπτές στη βιολογική και κοινωνική τους πορεία, αφήνοντας το βιολογικό, μορφολογικό και πνευματικό τους αποτύπωμα.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορεί να εμποδίζεται και να αποκλείεται κανένας πολίτης, όταν αυτός επιθυμεί και επιδιώκει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Για μια ακόμη φορά εκδηλώνεται το ενδιαφέρον από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με σχετική ρύθμιση μεριμνά για την αξιοποίηση και στήριξη πολιτών με ειδικές ανάγκες.

Με τη ρύθμιση που προωθείται, τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, τα οποία κατέχουν Βεβαίωση Επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της γνώσης της ξένης γλώσσας για τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στο δημόσιο.

Η ανάγκη για εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, που θωρακίζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους είναι επιβεβλημένη, καθώς πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια.

Είναι πρωτίστως σημαντική ηθική αμοιβή, όταν η πολιτεία αναγνωρίζει ότι τον κάθε πολίτη μπορεί να καταστήσει χρήσιμο στον εαυτό του και στη κοινωνία.

Στα χρόνια των μνημονίων τα ΑμεΑ διεκδικούσαν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, απαιτούσαν από την πολιτεία να εφαρμόσει ολοκληρωμένες πολιτικές παρέμβασης στους τομείς της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.

Όμως, όλα αυτά πρέπει να μπουν τώρα σε τροχιά υλοποίησης, γιατί κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης, τίποτα δεν ήταν αυτονόητο, ακόμη κι αν ήταν προφανές.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ