Απεργούν οι τραυματιοφορείς και στο Ηράκλειο

Απεργούν οι τραυματιοφορείς και στο Ηράκλειο

22 Ιανουαρίου 2020

Σοβαρά προβλήματα καταγγέλλουν οι τραυματιοφορείς πως υπαρχουν στο χώρο τους, καθώς περίπου οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές στις κλινικές και τα τμήματα ανά την Ελλάδα.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ένας ή δύο τραυματιοφορείς να καλύπτουν ολόκληρα κτίρια, από το μεσημέρι και μετά.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών και τμημάτων προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) οργανισμό, είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, εργάζονται μόνο 46 μόνιμοι, 6 ΙΔΑΧ, 3 επικουρικοί και 10 μέσω ΟΑΕΔ τραυματιοφορείς ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν ολόκληρα κτίρια.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα – ούτε για την αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται. Δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι λόγω της απόρριψης από τις κυβερνήσεις του αιτήματος για μονιμοποιήσεις.

Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

Υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα» και πρέπει να υπάγεται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και της «αγοράς υπηρεσιών» από τον ιδιωτικό τομέα και μειώνει, για άλλη μια φορά, την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ευρώ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου.

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης. Σε αυτό τον δρόμο, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε μαζί.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<