Το χωροταξικό έχει «ανάψει φωτιές» στην Κρήτη – Σωρεία αντιδράσεων

Το χωροταξικό έχει «ανάψει φωτιές» στην Κρήτη – Σωρεία αντιδράσεων

3 Σεπτεμβρίου 2020

Έντονες αντιδράσεις στην Κρήτη εχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει τα… πάνω κάτω ειδικά στο νησί. Για αυτούς και οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για το χωροταξικό.

Μαλιστα το θέμα έχει φτάσει ως τη Λότζια. Συγκεκριμένα η παράταξη «ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ» καλεί τη Δημοτική Αρχή να ενεργήσει αναλόγως για αυτό το νομοσχέδιο.

Ο Δήμος Ηρακλείου – όπως αναφέρει η επιστολή – θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και καλούμε να εισαχθεί προ ημερησίας συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ με πρόταση την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δήμων, Περιφερειών και επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, μέγιστου χρόνου ενός εξαμήνου από τον οποίο θα προκύψει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που ταλανίζουν φορείς και πολίτες επί δεκαετίες.

Η επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικου Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη είναι η παρακάτω:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Όπως είναι γνωστό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, η οποία με νέα παράταση λήγει στις 4/9/2020, σημαντικό σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ, συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη παράταση της διαβούλευσης ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι της χώρας να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι Κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ ́ ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και αυτό εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης. Ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση, πλήττει ανεπανόρθωτα μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά αλλά και όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου.

Κρίνουμε το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό αφού το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ένα από τα νομοθετήματα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και σοβαρότατες ενστάσεις , στο σύνολο των άρθρων του καθώς αυτά αφορούν σε κρίσιμα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που αγγίζουν την πλειοψηφία των πολιτών. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και σας καλούμε να εισαγάγετε προ ημερησίας συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ με πρόταση: «Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δήμων, Περιφερειών και επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, μέγιστου χρόνου ενός εξαμήνου από τον οποίο θα προκύψει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που ταλανίζουν φορείς και πολίτες επί δεκαετίες».

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το ΚΙΝΑΛ

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία της Ν.Ε. Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, από κοινού με τον Βουλευτή Ηρακλείου και Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τους αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν και την στήριξη της προσπάθειας επίλυσης τους. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής από τους Βασίλη Κεγκέρογλου, Αντώνη Ζαχαριουδάκη, και Μανόλη Πετράκη, Γραμματέα & Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Πολιτικού Προγραμματισμού, αντίστοιχα, της Ν.Ε. Ηρακλείου, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στην συνάντηση, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Ταβερναράκης και τα μέλη της Δ.Ε. Αντώνιος Μαυρογιάννης, και Μηνάς Μανιαδής, καθώς και ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας («Α») του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Σχινάς, συζητήθηκαν μια σειρά μεγάλων ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές της Κρήτης, αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο τεχνικός κόσμος, αλλά και οι πολίτες της Κρήτης.

Κεντρικό ζήτημα, αυτής της περιόδου, είναι η βιαστική, χωρίς ρεαλιστική επεξεργασία και καθόλου διάλογο, κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας». Ένα σχέδιο νόμο που μπήκε σε διαβούλευση μέσα στις διακοπές -αρχές Αυγούστου- και που αναμένεται να πλήξει άμεσα -αν κάτι δεν αλλάξει- την μικρομεσαία ιδιοκτησία, την απασχόληση πολλών τεχνικών επαγγελμάτων και την ανάπτυξη της Κρήτης και των νησιών.

Κοινός τόπος όλων των εκπροσώπων και των παρατάξεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ ήταν το αίτημα για την απόσυρση του. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την οργανωμένη επέκταση των πόλεων-αστική πολεοδόμηση και την προστασία των μικρών ιδιοκτησιών. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι, η σπουδή της Κυβέρνησης να φέρει τέτοιες δραματικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η γρήγορη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, η οριοθέτηση των ρεμάτων, αλλά και η επέκταση των σχεδίων πόλεων και οικισμών, κρύβει σκοπιμότητες υπέρ των μεγαλο-ιδιοκτητών και των «εχόντων» που θα αγοράσουν τις απαξιωμένες ‘μικρο-ιδιοκτησίες’ σε εξευτελιστικές τιμές.

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι, τουλάχιστον οι διατάξεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, πρέπει να αποσυρθούν. Γιατί απαξιώνουν την μικρή ιδιοκτησία, πλήττουν τη μέση ελληνική οικογένεια και οδηγούν σε αφαίμαξη κεφαλαίου από τους μικρούς ιδιοκτήτες.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα της Κρήτης, υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι οι αλλαγές σχεδιασμών για τον ΒΟΑΚ έχουν επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις, εις βάρος του λαού της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδείχτηκε και εντός της Βουλής σε απάντηση ερώτησης του Βασ. Κεγκέρογλου, δεν έχει ακόμα κανένα σχέδιο για την φυσιογνωμία και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Κυρίως όμως, δεν έχει καν αποφασίσει για το ύψος και την πηγή της χρηματοδότης, παρά το δήθεν προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κρήτη. Ενώ συνεχίζει την λογική της τριχοτόμησης του έργου με το τμήμα «Νεάπολη-Σητεία» να «αγνοείται»…

Με την ίδια λογική, ο σχεδιασμός για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, βρίθει από κενά και παραλήψεις, που πλήττουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου παρότρυνε το ΤΕΕ/ΤΑΚ να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς να αναδείξει λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα έργα υποδομών στο νησί.

Παράλληλα, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής επεσήμαναν ότι είναι στην διάθεση της Δ.Ε. και της «Αντιπροσωπείας» του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την περαιτέρω αξιοποίηση των προτάσεων τους και την στήριξη των αιτημάτων του κλάδου στη Βουλή και όπου αλλού χρειάζεται. Ενώ αναγνώρισαν, ότι τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί ο ρόλος του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, λόγω μικρο-κομματικής υποταγής επιμέρους στελεχών του, στα κελεύσματα των Κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τέλος, από το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου αξιολογείται ως απολύτως αναγκαία η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και η προστασία δασών, ρεμάτων και αιγιαλών, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα, λόγω ατιμώρητων αυθαιρεσιών.

Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου θα συνεχίσει τις επαφές του με τους φορείς του Νομού, προσπαθώντας να συμβάλει με προτάσεις στην επίλυση προβλημάτων. Αλλά και να θέσει προτεραιότητες, με βάση τις προκλήσεις της εποχής και τις ανάγκες των πολιτών του Ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο της κατάρτισης των προγραμματικών του θέσεων για την χώρα, και την προοδευτική και δίκαια αξιοποίηση του «Ταμείου Ανάκαμψης».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<