Εκλογές

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 50 κόμματα και συνασπισμοί που δήλωσαν συμμετοχή

Συνολικά πενήντα πολιτικοί σχηματισμοί,κόμματα,συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, διπλάσιος αριθμός από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ανάμεσα σε αυτά το κόμμα «Ελληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, αλλά και το κόμμα ΕΑΝ με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Για τις εθνικές-βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Από το Α1 Πολιτικό Τμήμα είχαν κοπεί τέσσερα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, επειδή είτε δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα, είτε ανέκυψε ζήτημα δικαιώματος χρήση του τίτλου του κόμματος ή ακόμη και  για άλλους τυπικούς λόγους.

Ποια κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές.

Κόμματα

1)  ΣΥΡΙΖΑ

2)  ΚΚΕ (μ-λ)

3)  ΟΚΔΕ

4)  ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5)  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6)  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

7)   ΚΙΝΗΜΑ 21

8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9)  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

10)  ΝΙΚΗ

11) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

12)  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

13) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

14)  ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

15)  ΟΑΚΚΕ

16)  Μ-Λ ΚΚΕ

17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

18)  ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

19)  ΤΟΛΜΑ

20)  ΠΑΤΡΙΔΑ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

21)  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

22)  ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23)  ΝΕΑ ΔΟΜΗ

24)  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

25)  ΚΟΤΕΣ

26) ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

27)  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

28)  SOCIAL

29) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

30)  ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

31)  ΕΑΝ

32) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)

33)  ΕΛΛΗΝΕΣ

34)  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

35)  Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ

36)  ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΟΣ

37)  ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ

38)  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

7) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

8) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

9) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

10) ΜΑΖΙ

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1)  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

2) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά κόμματα τα οποία στην πρώτη λέξη του τίτλου τους ή ενδιάμεσα χρησιμοποιούν το «Έλληνες», όπως Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, Ελληνικό Λευκό, κ.λπ.

Η κρίσιμη απόφαση

Η κρίσιμη απόφαση για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και του κόμματος ΕΑΝ θα ληφθεί την προσεχή Τρίτη από τους δικαστές του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, σε εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα περάσει τον έλεγχο νομιμότητας που θα κάνει το ανώτατο δικαστήριο, καθώς σε αυτό μετέχει ο ίδιος ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της ΧΑ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.

Όμως σε ό,τι αφορά το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που επέλεξε τελικά αυτόνομη κάθοδο, ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη, οι εκτιμήσεις για την εκλογική του τύχη είναι αντιφατικές.

Αν τελικά ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταθέσει φάκελο χωρίς κανένα στέλεχος της ΧΑ, δύσκολα, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, μπορεί να κοπεί από τον Αρειο Πάγο.

Ομως διατυπώνονται και απόψεις, ότι ενδέχεται τελικά το ανώτατο δικαστήριο να οδηγηθεί σε απόφαση για απαγόρευση συμμετοχής και αυτού του πολιτικού σχηματισμού, αν υπάρξουν στοιχεία, που επί της ουσίας να συνδέουν το «ΕΑΝ» με τις πολιτικές επιδιώξεις του έγκλειστου Κασιδιάρη.

Προς τούτο, δικαστικές πηγές, δήλωναν, πως ο Αρειος Πάγος θα κινηθεί σε αυστηρή τήρηση της ιςχύουσας νομοθεσίας και θα ελέγξει επί της ουσίας τις σχέσεις των πολιτικών σχηματισμών «ΕΑΝ» και «Έλληνες», αλλά και τις σχέσεις των Κανελλόπουλου- Κασιδιάρη.

Πηγή: skai.gr
Share

Πρόσφατα άρθρα

ΕΟΠΠΕΠ: Την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για πιστοποίηση αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους ΕΠΑΛ

Ο ΕΟΠΠΕΠ αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για…

23/09/2026

Βενζίνη: Παραμένει στα 2,20 η μέση τιμή της – Πότε αναμένεται να υποχωρήσει

Μικρή υποχώρηση καταγράφεται στις διεθνείς τιμές ενέργειας, η αποκλιμάκωση, ωστόσο δεν έχει περάσει στην ελληνική…

23/09/2026

ΔΥΠΑ: Συνολικά 103 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Οκτώβριο

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προγραμματίζει για τον Οκτώβριο τη διεξαγωγή 103 εργαστηρίων ομαδικής συμβουλευτικής,…

23/09/2026

Σχολικά γεύματα: Ανακοινώθηκαν τα 1.982 Δημοτικά Σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα

Σε 1.982 Δημοτικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» κατά…

23/09/2026

Βοήθημα από 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), «Όψεις του Δημογραφικού προβλήματος κατά…

23/09/2026

ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Στις 24/09 η ηλεκτρονική κληρωτίδα για 4.747 προσλήψεις

Προκειμένου το ΑΣΕΠ να προβεί στην έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2ΓΒ/2026 (Α.Σ.Ε.Π. 25,26,30) που…

23/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ