Εκλογές

Εκλογές 2023: Πόσοι θα εργαστούν για τη διεξαγωγή των εκλογών

Περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν για τις βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής, αν και πρόκειται για απλούστερη διαδικασία σε σχέση με το 2019.

Τον Μάιο του 2019 πραγματοποιήθηκαν τριπλές εκλογές, βουλευτικές (τον Ιούλιο), αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και ευρωεκλογές, και η απόφαση που αφορούσε όσους επρόκειτο να απασχοληθούν με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών καθόριζε αριθμό που έφθανε τα 1.184 άτομα. Ανάλογη απόφαση, η οποία εκδόθηκε χθες, προβλέπει ότι θα εργαστούν υπερωριακά 1.622 άτομα.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση του 2019, σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση (συνολικά διοικητικά υπάρχουν επτά) ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων δεν υπερέβαινε τους 22, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην απόφαση του 2023 αυξάνει τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων ανά αποκεντρωμένη διοίκηση στους 40.

Οσον αφορά τους εργαζομένους των δήμων που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο αριθμός τους είναι ελαφρώς αυξημένος στις 31.242 λόγω της αύξησης των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα από 1.336 το 2019 σε 1.464 το 2023, και στη Θεσσαλονίκη από 658 άτομα το 2019 σε 717 άτομα το 2023.

Σε αυτούς που θα εργαστούν για τη διεξαγωγή των εκλογών στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες συμπεριλαμβάνονται επιπλέον του 2019 και οι υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συνολικά 333 άτομα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, 105 άτομα, και οι εργαζόμενοι στα πολιτικά γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, του υφυπουργού Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, συνολικά 90 άτομα. Επίσης και οι υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στην απόφαση για όσους θα εργαστούν στις εκλογές, οπότε και θα αμειφθούν επιπλέον, δεν αναφέρεται το συνολικό κόστος των αμοιβών, ούτε και συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ανά τομέα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να τονισθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά τις αμοιβές, καθώς για παράδειγμα το 2019 προβλεπόταν για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους των αποκεντρωμένων διοικήσεων 310 ευρώ και για τους δημοτικούς υπαλλήλους 130 ευρώ.

Tο υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την αύξηση του αριθμού όσων θα συμμετάσχουν στα εκλογικά συνεργεία τονίζει ότι στην απόφαση αναφέρεται ο ανώτατος αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να εργαστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι τελικά θα συμμετάσχουν.

Οσον αφορά την ένταξη και των εργαζομένων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εφαρμόστηκε ο νόμος δεδομένου ότι τα δύο υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν πλέον συνενωθεί.

Share
Ετικέτες: εκλογές 2023

Πρόσφατα άρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους το β’ τρίμηνο 2026

Αύξηση 4% σημείωσε, στο σύνολο της οικονομίας, εξαιρουμένου του πρωτογενή τομέα και των δραστηριοτήτων των…

14/09/2026

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Αναβαθμίστηκε η κατηγορία σε βάρος των γιατρών σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Αναβαθμίστηκε το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο γιατρών που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου…

14/09/2026

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026

Στο 3,5% εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός το 2026 από 2,9% το 2025, η…

14/09/2026

Άδωνις Γεωργιάδης: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον Γιώργο Μαζωνάκη»

«Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από κάτι άσχημο» ζήτησε ο υπουργός…

14/09/2026

Στην τελευταία κατοικία του σε κλίμα βαθιάς οδύνης οδηγήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, κόρνες, συνθήματα όπως "αθάνατος" και "γεια σου Γιώργο" κι υπό την…

14/09/2026

Παπασταύρου: Έρχεται ο θεσμός της αυτοκατανάλωσης για εξοικονόμηση ενέργειας

Τις κινήσεις της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο, καθώς και το νέο πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας,…

14/09/2026

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ