Μπορείς να σπουδάσεις χωρίς Πανελλαδικές; Κι όμως, ναι!

Άρθρο: Μπορείς να σπουδάσεις χωρίς Πανελλαδικές; Κι όμως, ναι!

Άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου στο Voucher Ergasia


Μπορεί να φαντάζει παράτερο για την Ελλάδα των μνημονίων, όμως εν έτει 2018 ο κάθε Ελληνας πολίτης απόφοιτος Λυκείου μπορεί να σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο χωρίς να περάσει από τη λαιμητόμο των Πανελληνίων.

Το (εξαιρετικό) Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πάντα με έδρα την Πάτρα και η βελτίωση της νομοθεσίας έχουν φροντίσει γι’ αυτό και έχουν ανοίξει τις πύλες της ακαδημαϊκής γνώσης σε κάθε Ελληνα.

Οχι χωρίς κόστος, οι σπουδές στο ΕΑΠ, όπως ίσως γνωρίζουν κάποιοι από εσάς, δεν είναι δωρεάν. Το κόστος μάλιστα για την εποχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σχετικά υψηλό (500 ευρώ ανά διδακτική ενότητα), όμως προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.

Οι σπουδές γίνονται εξ αποστάσεως και “φιλτράρονται” από διδακτικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου το οποίο πια έχει αποκτήσει και το εύρος της σχετικής εμπειρίας. Δεν είναι κάτι εύκολο θα πρέπει να τονιστεί, ίσως ακούγεται έτσι αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

[blockquote style=”2″]Χρειάζεται πίστη και αγώνας από τους φοιτητές οι οποίοι το προτιμούν όταν πια συνειδητοποιούν πράγματα στη ζωή τους και όταν ο εργασιακός τους βίος έχει βρει ένα στοιχειώδη ρυθμό.[/blockquote]

Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους μεγαλύτερους από 30 ετών οι οποίοι είτε δοκικάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε αναζητούν έναν καλό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ο οποίος μπορεί να “μετρήσει” και στην αγορά εργασίας.

Η εγγραφή γίνεται σχετικά εύκολα μέσω της επίσημς ιστοσελίδας του ΕΑΠ (https://www.eap.gr/el/) αν και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να διευκολυνθεί ακόμα πιο εύκολα. Υπάρχουν βήματα να διανυθούν σ’ αυτό.

Οι απόφοιτοί του παρουσιάζονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους ευχαριστημένοι και προτρέπουν και άλλους να δοκιμάσουν την εμπειρία που ακούγεται σαφώς συναρπαστική για κάποιον που διψάει για γνώση αλλά όταν ήταν πιο νεός δεν είχε τις ευκαιρίες να την λάβει.

Παλαιότερα για σχεδόν το σύνολο των τμημάτων γινόταν κλήρωση. Πλέον τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται γιατί οι θέσεις άνοιξαν τόσο που καλύπτουν τη ζήτηση, γεγονός ανακουφιστικό.

Πρόκειται για ευκαιρία. Ευκαιρία ζωής θα έλεγε κανείς που καλό θα ήταν να μην μένει ανεκμετάλλευτη από όσους επιθυμούν ένα βήμα παραπάνω στη ζωή τους, έστω και σε ηλικία μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Πλέον η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα και το κράτος-αυτό και αν είναι έκπληξη για την Ελλάδα- προσφέρει την ευκαιρία.

> Ο Νίκος Γιαννόπουλος είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας contra.gr, αρθρογραφεί στο news247.gr και τον ακούτε καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή στις 22:00 στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 247.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ