Επανεξέταση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και έμφαση στα κοινωνικά κριτήρια - voucherergasia.gr

Επανεξέταση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και έμφαση στα κοινωνικά κριτήρια

Στα κοινωνικά κριτήρια στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μετά από Ερώτηση που κατατεθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεδηλωμένη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στα κοινωνικά κριτήρια στο πλαίσιο μελλοντικής επανεξέτασης του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών”, είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

Συγκεκριμένα είπε κι εξήγησε ότι «η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν απαραίτητη προκειμένου:

α) να μην καθυστερήσουν οι μόνιμοι διορισμοί, και,

β) να συνυπολογιστεί άμεσα η προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Τέλος, όπως αναφέρει το esos.gr το έγγραφο απόψεων του Γραφείου Νομικού Συμβούλου στο Υ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο αφορά τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών βάσει των πινάκων που συντάχθηκαν κατά τις διατάξεις της περ. α της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α ́71) και έχει γίνει δεκτό από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζει:

«Στην προκείμενη περίπτωση δεν τίθεται με τα υπόψη έγγραφα, ζήτημα σχετικό με την ερμηνεία ή την εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων και ειδικότερα, της διάταξης της περίπτωσης α ́ της παραγράφου 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010, η οποία άλλωστε, καταργήθηκε με την περίπτωση γ’ του άρθρου 67 του ν. 4589/2019.

Όσον αφορά εξάλλου, την παράλειψη του νομοθέτη να προβλέψει την εξάντληση του ισχύοντος κατά τη θέσπιση της παραπάνω διάταξης, πίνακα πολύτεκνων εκπαιδευτικών, κρίθηκε με την 2424/2018 απόφαση του ΣτΕ, ότι δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης καθόσον, όπως εκτίθεται στο σκεπτικό της απόφασης (σκ. 6): «ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια, όχι όμως και την υποχρέωση να θεσπίζει μεταβατικές διατάξεις για την τακτοποίηση προϋφιστάμενων καταστάσεων, σε κάθε δε περίπτωση, δεν είναι υποχρεωμένος να διατηρεί μεταβατικώς το προϊσχύον καθεστώς, εωσότου ικανοποιηθούν πλήρως όσοι ενέπιπταν σε αυτό προ της μεταβολής του…».

Η Ζαχαράκη

Υπενθυμίζεται ότι – το Φλεβάρη- την επανεξέταση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη “Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 2426/5-12-2019”.

Απαντώντας σε ερώτηση την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.Βελόπουλος Κυριάκος και Αβδελάς Απόστολος, με θέμα: «Το προσοντολόγιο σύμφωνα με τον Ν.4589/2019 και το νέο σύστημα μοριοδότησης ακαδημαϊκών προσόντων και εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας στους διορισμούς/προσλήψεις εκπαιδευτικών», σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα: Τα ζητήματα που αφορούν στο νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών στη δημόσια Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ ρυθμίζονται με τις διατάξεις του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13/τ.Α ́/29-1-2019). Η νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο μελλοντικής επανεξέτασης του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ