Ηράκλειο: Ανάκληση τυχόν απόφασης για την κατάργηση 5 τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ και ίδρυση πολυτεχνικής σχολής ζητεί ο πρύτανης Ν. Κατσαράκης - voucherergasia.gr
Εκπαίδευση

Ηράκλειο: Ανάκληση τυχόν απόφασης για την κατάργηση 5 τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ και ίδρυση πολυτεχνικής σχολής ζητεί ο πρύτανης Ν. Κατσαράκης

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα για ψήφιση στη Βουλή καταργούνται 36 τμήματα ΑΕΙ που είχαν ιδρυθεί επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου, μεταξύ των οποίων και 6 του ΕΛΜΕΠΑ.

Πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν φοιτητές και βρίσκονται σε αναστολή από το 201. 9Είχαν προβλεφθεί στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΜΕΠΑ 8 θέσεις μελών ΔΕΠ για κάθε ένα τμήμα, χωρίς να δοθούν ποτέ οι ανάλογες πιστώσεις. Συγκεκριμένα, τα έξι σε αναστολή λειτουργίας τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ είναι τα εξής: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος), Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα) και Χημικών Μηχανικών (Χανιά). Το τελευταίο, τελικώς αποφασίστηκε να λειτουργήσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάτι που είναι γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαράκης, «η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η εξαιρετική ανοδική του πορεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η αναγνώρισή του από τους φοιτητές και την κοινωνία, δεν λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία. Αυτό είναι κάτι που μας στενοχωρεί, μας προβληματίζει και θα υπάρξει έντονη αντίδραση. Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. υπουργός ενώ ήρθε στο Ηράκλειο δεν επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ να του αναφέρει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργηση των συγκεκριμένων τμημάτων».

Το θέμα, σύμφωνα με τον πρύτανη, θα έρθει στα συλλογικά όργανα, στην Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενώ θα ζητηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τις τοπικές αρχές στις εμπλεκόμενες πόλεις. «Έχει δαπανηθεί πάρα πολύς χρόνος, πάρα πολλοί πόροι από την πολιτεία, από τους πολίτες, για να διαγραφούν με μια μονοκονδυλιά τα τμήματα τα οποία θα συνέβαλαν τόσο στην ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κρήτη, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς τα αντικείμενα των τμημάτων αυτών αντιστοιχούν σε τομείς σημαντικούς και οι απόφοιτοί τους θα είχαν πολύ καλές πιθανότητες να βρουν εργασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» επεσήμανε. Σημείωσε ακόμη πως «είναι παράδοξο να μιλάμε για την κατάργηση τμημάτων δημόσιων πανεπιστημίων από τη στιγμή που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει για πρώτη φορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν σοβαρές θεσμικές εκκρεμότητες. Κύριο αίτημα του ΕΛΜΕΠΑ εδώ και 4 χρόνια είναι η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Ηράκλειο. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Έχουμε τρία τμήματα μηχανικών που εδώ και 4 χρόνια, ενώ έχουν τις καλύτερες αξιολογήσεις από την ΕΘΑΑΕ, πολύ καλύτερες από εκείνες άλλων πολυτεχνικών σχολών, δεν προχωρά η πολιτεία σε αυτό που θα έπρεπε ήδη από το 2020 να έχει κάνει, να ιδρύσει πολυτεχνική σχολή στο Ηράκλειο. Οι απόφοιτοι των τμημάτων μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ βρίσκονται σε ομηρία, δεν τους αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, δεν εγγράφονται στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το ζήτημα για τους φοιτητές της Γεωπονίας, μετά από συντονισμένη προσπάθεια, λύθηκε, το ίδιο έπρεπε να είχε γίνει χθες για τους φοιτητές των τμημάτων μηχανικών».

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε συνέλευση του συλλόγου φοιτητών, με σκοπό να δρομολογηθεί η άμεση ίδρυση πολυτεχνικής σχολής. «Τα πλήγματα είναι αρκετά, νιώθουμε ότι η Πολιτεία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά το ΕΛΜΕΠΑ. Αυτό δεν είναι ανεκτό, θα αντιδράσουμε και ζητάμε άμεσα, τον ερχόμενο μήνα, μέσα στο 2023 να ιδρυθεί πολυτεχνική σχολή στο Ηράκλειο και να ανακληθεί τυχόν απόφαση για την κατάργηση των τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή, μετά από 4 χρόνια λειτουργίας το ΕΛΜΕΠΑ είναι το 10ο πανεπιστήμιο από τα 23 της χώρας, βάσει αξιολογήσεων και είναι το 2ο όσον αφορά την καινοτομία. Κατά συνέπεια αυτή η ανοδική πορεία του ΕΛΜΕΠΑ δε μπορεί να ανακοπεί και ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε», κατέληξε ο κ. Κατσαράκης.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ